發新話題

老餅同學會(打波要考試)

老餅同學會(打波要考試)

見到有post講開大家少時打波事件, 不如我們來過老餅同學會吹吹水吧!

我少時最愛在柴灣傷健協會打球, 那裏可算是當時巨星雲集的地方. 有學界, 香港冠軍, 有港隊級人馬等等. 最記得傷健協會打波的地方不大, 只得一張檯, 但每日下午二時至六時必定有十位八位球手在"打躉".

在沒有猜檯, 無得訂場, 及當時還在打廿一分的情況下, 實在無法跟排隊的波友逐一對戰. 所以就出現了"考試"這制度. 每位跟隊等打波的波友都必先要考試合格才可跟做"皇"的打廿一分. 這一個是當時最常用的方法.

當年家長為兩餐已沒有時間看子女打球, 亦無多餘錢給子女找私人教練學波, 因此, 大家學習打球的地方便是社區中心, 小童群益會, 傷健協會或街檯(即要猜檯用鐵網的一種).

我們要"考試"合格, 或再大貪一點要做"皇", 我們必要自強, 努力打球, 四出找高手打波. 沒有父母金錢支持及私人教練的我們, 反而技術進步得很快, 可以說"波, 是我們的朋友".

雖然我們或未及現今有系統的訓練, 使到年輕球手走向國際的機會, 但總可說我們是從小到大都打快樂乒乓球. 波友們不會說是是非非, 父母更不會因為我們在社區中心被冷待, 或沒機會代表學校出賽而要求甚麼公平, 公正及公開的報告等等.

人, 簡單一點, 可能會更開心, 更快樂.
(這句說話未必人人認同, 但起碼我這樣想法會輕鬆得多)

回復 4# 的帖子

我打石檯都見到有人玩縮球,這一點應該小朋友最怕的...哈哈.
至於計分,我記得去循道打球就六分四,不過傷健就廿一分,所以給引多人點高手.
我......就是每一次只有得考試,難打廿一分的一族

回復 10# 的帖子

低褲就未見過, 不過試過有個有錢仔打波時比人猜檯, 留波留板下, 輸了.

他把那塊729撕下, 說: "我留板, 沒有說過留膠"....哈哈,

回復 8# 的帖子

大力丸同"蝴碟犀"有無關係?

回復 13# 的帖子

擦犀?? 應該是這個了. 極重側旋, 基本上沒有拋波.

引用:
原帖由 至高境界 於 2011-8-25 16:31 發表
呵呵!有時我都好懷念猜檯嘅日子。猜輸留波留板留底衭;有重猜無反猜;打一分 get (get out 個 get ); 嗰陣時覺得人地開波拋到鬼咁高好威水,(自己就開埋啲遮擋發球,喺”加拿大” ...
所以你現在每球都拋到九樓. 原來你要扮高手...哈哈.

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-8-25 16:37 發表
我記得當年, chok"十字犀", 一野張個乒乓波扔落快板, 超轉. 對面果個要用後面的木板才接到的.
現在,用長膠接便可以了.回球後你就麻煩,因為連自己都唔知開甚麼旋了.

回復 22# 的帖子

無錯,仲係友誼729套裝。塊膠可以貼起個波超過五秒,係正版國貨。

回復 21# 的帖子

我都打過地波, 屋企開飯枱用casette帶盒作網啦

引用:
原帖由 Riccardo 於 2011-8-25 21:24 發表
好似有塊叫 Tempest...
自己應該擁有過 Super Sriver and Tempest
剛剛醒起, 還有一塊當時很出名的板呀!!

閃光一號

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2011-8-26 09:29 發表
LONG TIME AGO, I  PLAYED PING PONG ON THE LONG CHAIR WITH MY FATHER AND BROTHER
這亦是親子活動之一呀!!! 十個讚!

引用:
原帖由 日本仔 於 2011-8-26 09:37 發表
自我訓練手感,對住屋企幅牆打,打到成幅牆d灰x
夜晚呀媽會好好招呼我,是日晚餐 ( X 條蚊豬肉 )
家中的牆我試過, 門外的大撻地也試過. 這感覺真的很好, 很深刻.

說來也覺得, 這樣的練球可增強手感.

回復 33# 的帖子

你所講的大概是當年大部份波友的寫照. 現在乒乓器材當然先進, 木檯都分不下數十款. 但當年打石檯, 猜檯的日子, 想起都開心. 我不是說留波留板的劣行, 而是透過猜檯, 其實也可增進技術. 有點像比賽.

原來當年的猜檯, 就是現在的月賽的早先.......

引用:
原帖由 poon 於 2011-8-26 14:08 發表
街場輸左要留波留網...輸得多都唔敢打了,
後來某同學仔介紹去小童群益會......之後就是我的快樂戰場了...
話時話~~~而家仲有無小童群益會???

很回味當年小朋友的無機心的快樂乒乓....而家d小朋友 ...
我不清楚其他地方的文化,在我少時打開的地方,猜輸話事,對方要留波留板,我不打便可走......

回復 39# 的帖子

輸輸下就慣囉.

早兩天我交觀塘區賽報名費時, 都考慮了半小時. 因為我怕第一場便碰到貓貓.

我不怕輸, 但怕給貓貓玩謝......太強了. 貓貓是區賽殺手.

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-8-26 16:40 發表

小童群益會 d會址比人迫到走來走去, 最上次(5年前)我在大水坑見過重有~~~未比地產佬迫到摺~~~
以下是說笑的.

大家還記得當年叫 "小童群抽會"嘛...哈哈. 因為大家都在群抽(乒乓球)

回復 51# 的帖子

有無打過汽水?

回復 53# 的帖子

以前我學校出了的其中一位學界冠軍, 成日跟我打汽水. 甚至打雞比. 其實不算是甚麼賭博, 當是交學費而矣. 到了一次我終於可以贏一次了......他便跟我說: 你以後無須再跟我打汽水, 因為你已經可以贏很多人, 贏很多汽水了.

發新話題