發新話題

[是非] 令人最厭倦的一場西貢區區賽

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 old-cake 於 2011-8-22 21:40 發表

你可以換一個角度來睇,呢一塲吾系比賽,係一個用來訓練打波要專注,要高度集中打波的心態的環境,當你能養成呢個習慣打波,你的心理質素肯定有所提升,人地比賽打小兩成波,你打比賽可能會打高兩成波,橫掂都要打,點 ...
I agree with you

引用:
原帖由 rickyy 於 2011-8-23 01:01 發表

可能我太幸福,我身邊的大人都錫我,如貓哥,波記,sam哥.小閒咁,不但陪我打波,還會教我做人道理,
二年前的對手比我細,比我慘,比起上來這件事只是小事一樁.
You are really good, just enjoy every game
tungfai

呢D叫練心術  有次馬琳比賽開波時突然有人叫,馬琳停左唔開波...要心無雜念

ad  oil

點解細路仔打波甘大厭力~~尤其西x區區賽

點解小朋友比賽.....甘多事件發生
真的是....幾年都係甘

如果球技真係甘高.....就好.啦.....不用這麼多......事非

小朋友辛苦
大人都辛

agree
Timo Boll ALC FL+Tenergy05+Roxon
Timo Boll ALC FL+Baracuda+Tenergy64

估計乒乓而家神化咗; 以前人玩乒乓, 而家乒乓玩人, 超神!

AR..................一場區賽....但支持者很多.............3/40上年紀的人在為一方打氣...其中說了一聲影響孩孑的話....
另一方人數少
心理未有大人成熟..........又悟識借聾耳陳隻耳

勝利与落敗很小事.波係圓的,今天你贏下次我贏
但是只是覺得場會太大,觀眾支持聲太.................
嬴要贏得利落,輸要輸得光彩
否則................只是苦了孩孑

發生?事廣來聼聼平平理

返回原點, 究竟是小朋友給自己壓力, 還是大人給小朋友壓力??

以前, 即大概是我少時打球的年代, 父母要搵食, 實在懶理打甚麼波, 只知是健康的運動, 打得開心便會支持.

可以跟大家分享的, 我打了卅年球, 父母從未看過我一場. 但他們很自豪我曾贏不少獎項, 亦很鼓勵我繼續打球及參加學校的練習. 壓力, 只在於代表的學校及對自己的要求.

現今的小朋友可以說是很幸福, 父母會盡量滿足子女. 不是歧視, 就算拿綜援的, 也要想辦法給子女一部不錯的電腦, 也要子女有生活質素. 比起以往, 父母早出晚歸, 辛勞一天都只為兩餐, 子女根本無錢買球拍. 所以, 我們這一代的球手, 落場打球的目的, 不只是為了跟某某鬥, 不是要取甚麼成績, 而是要打一場盡力的球, 珍惜每一場球賽.

但現在家庭生活質素好了, 生個小朋友也要好好的來過親子活動. 父母要好好培育小朋友, 就拿錢去給他們來學學這些, 學學那些. 使了錢去學乒乓球, 當要希望子女學有所成, 出人頭地. 壓力就在這一刻開始,

起初每位家長都說: "我個仔/女學波, 都係為左有樣運動, 好過打機丫嘛...."
當他們的子女打得一兩年可以出賽時 ,父母對子女成績的慾望大了: "哎也, 對面果個都唔係咁好波呢, 點解你會輸嫁, 你頭先打乜野波呀......."
在打多好幾年, 子女已成為打得不錯的球手, 甚至有排名時: "你打好D呀, 我比左好多錢你學波嫁. 有無攪錯呀, 浪費我D錢, 輸左比呢個人, 你要扣好多分嫁................"

細路打波的壓力從何來, 大家心中有數了.
本帖最近評分記錄

我不想詳盡,因不想鬧交.........
只是想小孩子在公平公正的安靜環境下比賽

贏輸無PROBLEM,只要係實力
而唔係打氣團出口.............................

回復 8# 的帖子

不是父母給PRESSURE....

始終有d人上左年紀就越嚟越懵盛盛, 就算家長係咁, 觀眾都係咁.  家長'投注'得大, 自己入咗個窿; 觀眾'投入'得深, 又入咗個窿. 唔記得咗人性.

是的,只是一場 game
最緊要happy
winner or loser 有也"所謂"

i need to clarify I am not the parents of both 比賽者
引用:
原帖由 feideepking 於 2011-8-24 10:35 發表
始終有d人上左年紀就越嚟越懵盛盛, 就算家長係咁, 觀眾都係咁.  家長'投注'得大, 自己入咗個窿; 觀眾'投入'得深, 又入咗個窿. 唔記得咗人性.

回復 12# 的帖子

4 6 兄
小朋友好難心理質素好高
始終係child
引用:
原帖由 44_66 於 2011-8-24 10:39 發表

完全同意防兄 , 畢竟我們都差吾多年紀 ... 講番場比賽 , 不說一方用人海戰術蘇妖對方 , 但參加者亦應學好控制情緒 , 心理質素亦係比賽勝利關鍵 , 希望小朋友學會成長 ... 好好磨鍊吧 !

發新話題