77 1234
發新話題

[是非] 令人最厭倦的一場西貢區區賽

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
其實我都覺得, 而家香港多左好多無乜禮貌既人睇波, 唔係好慣..
我都試過有幾次自己開失波後, 俾對方觀眾狂拍手歡呼...
好彩我EQ唔係太低, 每次發生咁既情況後, 我都會立即集中精神打波, 結果對方之後只係拿到一兩粒, 對方觀眾都收晒聲
如果家長可以教到子女能夠將憤怒化為力量, 將對方觀眾既叫囂聲當做激勵既聲音, 順帶可提高EQ

沒有什麼特別,我為打粒仔朋友高呼打氣
對方失分,失誤,一樣拍手歡呼
無他,各為其主

~超級榮譽~

阿舜,你說得對 ...現今小孩不珍惜居多
引用:
原帖由 阿舜 於 2011-8-24 13:18 發表
其實我都覺得, 而家香港多左好多無乜禮貌既人睇波, 唔係好慣..
我都試過有幾次自己開失波後, 俾對方觀眾狂拍手歡呼...
好彩我EQ唔係太低, 每次發生咁既情況後, 我都會立即集中精神打波, 結果對方之後只係拿到一兩粒 ...

引用:
原帖由 44_66 於 2011-8-24 11:49 發表

此言差矣 , 現在世界環境轉變 小朋友早熟 , 我就識好多小朋友(波友)心理質素好好喇 , 真係出黎打比賽淡定過抬炸彈 , 不過點都好 , 我都係希望 d 小朋友 同大朋友打波比賽勿太執著姐 ...
係lor,同46兄打波最好玩.
小朋友比賽

小朋友比賽

壓力,99.99%都係家長造成,大佬,小朋友唔係馬匹,唔係嬴出就可拉頭馬影相,要黎威威.
小朋友打波

話說回頭將軍澳球會其實好團結,你看有多少比賽可以象他地今熱鬧和人數冇辦法郭為其主

比賽!只係大人遊戲,比得錢訓練,就係想贏比賽。細路只是槐壘,父母的吊線公仔,唔贏點得,所以我自己教囡囡乒乓波,一定書比賽,但一定贏自信心。

可以想像!
引用:
原帖由 kensze 於 2011-8-24 16:39 發表
話說回頭將軍澳球會其實好團結,你看有多少比賽可以象他地今熱鬧和人數冇辦法郭為其主

引用:
原帖由 防守王 於 2011-8-24 12:35 發表
如要講小朋友在場上的承受能力. 我有少少看法.

無錯, 要一位小朋友在公開場合面對數十, 甚至數百觀眾打球已非等閒, 再加上不斷聽到有人對自己的批評, 不同聲音, 有好有壞, 有針對, 有人身攻激尤甚. 這一點可對小 ...
Ching講得對
小朋友點解要參加比賽?如果為健康為興趣做運動,自己訂個場打波就可以,不用參加比賽.
終極目的各人不同,為贏波的樂趣/快樂的童年/亮麗的履歷/進入名校…….等.
不論目標如何但當參予比賽就係面對競爭,同人競爭. 同環境競爭. 同自己競爭.想贏就有較大的壓力(佢HEA住比賽就可能冇壓力但呢個家長唔想見到的). 競爭---有公平競爭,不公平競爭.更有周邊污染閒雜嘈音.有能控制的環境,不能控制的環境.(其實現實世界/職場環境都係吟)
家長唔想子女有壓力,但現實世界係冇可能的,體育比賽正正就提供一個相對公平/勝負規則分明的平台.,去給小朋友學習面對競爭/壓力.重要係在過程中家長帶領引導小朋友如何學習/面對/看待上列競爭/環境/勝負,署理壓力將學到的嘢用在學業/生活/往后人生路上呢點先至重要.
本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +10 精品好帖 2011-8-25 12:32

引用:
原帖由 HK-KC 於 2011-8-24 12:48 發表

同意防兄所言.以前小朋友們打波是自己個人爭取,所以特別珍惜,因而享受打波,比賽輸贏的樂趣.

但現在小朋友打波,雖然很多東西,器材和訓練都有,而且技術也比當年明顯高了.

可惜的是,現在風氣反而太著 ...
玩雪藏,已忘記了的傷心事...

抄3蛋,雪你2週

當年人口多,資源短缺,想玩就要接受不平等條約去競爭,
猜台,留波留板,玩雪藏...重有更辣的輸波捐抬底(重分直捐/橫捐),EQ/心理弱D,都好難有打波樂趣,......!

依幾日我吾糸香港, 無時間又無机會上論壇.  我知道發生了點事, 事件的兩個主角都認識的 (因為我曾經也是西貢區的居民, 他們都是街坊) 今年西貢區區賽又發生了一d小插曲, 那天我不在現場, 不方便評論事件, 因為沒有親眼看, 親耳聞, 加上論壇對於乒壇是非事件也一直站在中立的態度, 如每個週日維園的城市論壇一樣, 我們提供平台供各位舒發己見, 只要不人生攻擊, 不無中生有, 不粗言穢語便可以自由分享.

事件中與兩年前的西貢區事件相似, 但不相同

相似是同樣是決賽, 同樣是小朋友, 兩位球員都是有波有品, 同樣有很多觀眾
不同的是, 今年的小朋友沒有擲波, 沒有咆哮, 事后也沒有鎖自己入洗水間

不管是兩年前, 或者兩年后的今天, 事件中的主角我都認識的, 而兩位小朋友在過去的比賽中也互有勝負, 本來勝負也是兵家常事, 要羸一塲比賽包括很多因素, 天時, 地利, 人和. 其中人和包括教練, 裁判, 及(觀眾s).  很多時比賽都會用上”公開比賽”四字. 其公開的意思是公開給所有人仕參加, 但又可以理解為公開給任可觀眾參觀. 越大的比賽觀眾越多, 越是重要的比賽 (如四強或決賽) 也越是多觀眾. 比賽中除了 ping ping pong pong 外, 裁判的聲線外, 球員的 draw 聲外, 還少不了觀眾的掌聲, 加油聲, 或其它你可能不想聽到的聲音..  

正因為比賽是公開比試, 不是密室閉門作賽, 環境因素往住也是勝負的關鍵, 支時者眾多一般也較為有利, 水平再高的運動員在比賽時會同樣面對壓力, 只是心理質素好的運動動處理壓力比較好, 但好波如馬琳/王皓也會在比賽時輸給壓力,
每人的比賽心態不同, 如果我有机會打世乒賽一定無壓力, 同樣馬琳打西貢區也不會有, 好似我地這一輩的先進人仕, 比賽只是一種娛樂, 便是乒總的比賽壓力也有限, 不在其位不知其苦. 我們不是小朋友未必能感受他們的壓力, 當然有個別小朋友心理質素其高, 面對什麼重要比賽也處變不驚, 這個情況有兩個可能性.

1)        小朋友是天才或者是白痴
2)        小朋友是身經百戰,

所以我不停鼓勵小朋友參與我們論壇的比賽, 透過比賽去段練 IQ, EQ and AQ

歌街無品事件每次比賽中都有發生, 給對手倒水, 粗口, 不文手勢, 擲波, 飛板, 場外提示, 場外凶場內球員 …… 什麼我都看過.  西貢區好, 歌街好, 甚至伊館也好, 觀眾的叫聲, 觀眾的無品行為, 口術, 嘻笑恕罵等等都是球員不能控制. 球員可以做的只是儘可能安靜自己儘可能調整心理.

曾經有一位名教練這樣對我說, 最難教是球員的心理, 正手反手步法都有規可依有跡可尋, 但心理質素只可以靠自己. 如果你今天只是輸比觀眾, 不要期望明年或將來可以改變, 今天是這一堆觀眾, 明天又是另一堆, 沒有一條路是平坦. 為一解決的辦法是面對及克服.

作為觀眾或教練其實可能比自己作球員時更投入和緊張比賽, 除掌聲和加油聲外,  觀眾或教練要十分謹慎其它言行, 有然可能是出於不自覺, 但不自覺的行為在外人看來便可能是無品, 或出貓.  最近在伊館聽到一句 “打到佢番日本, 打到佢番台灣, 開失波, ……” 這些言語不但無品, 而且很羞家. 遇上這些無品的觀眾, 其實我們可以做到的好有限, 極其量向負責裁判投訴, 因為裁判的職責除了場區以內, 場區以外的同樣要控制, 最近雙星杯便有一場外觀察, 疑似用國語提水而被紅牌趕出場. SO 羞家

山不轉路轉,路不轉人轉,人不轉心轉
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

無錯觀眾的反應无人可以控制到,不過如果企圖利用群眾的壓力來影響對手的情緒達到勝利,我只可以說無品。小朋友的心理質素便由小朋友的教練教吧。

so bad

打波的壓力從何來

以前, 即大概是我少時打球的年代, 父母要搵食, 實在懶理打甚麼波, 只知是健康的運動, 打得開心便會支持.

可以跟大家分享的, 我打了卅年球, 父母從未看過我一場. 但他們很自豪我曾贏不少獎項, 亦很鼓勵我繼續打球及參加學校的練習. 壓力, 只在於代表的學校及對自己的要求.

現今的小朋友可以說是很幸福, 父母會盡量滿足子女. 不是歧視, 就算拿綜援的, 也要想辦法給子女一部不錯的電腦, 也要子女有生活質素. 比起以往, 父母早出晚歸, 辛勞一天都只為兩餐, 子女根本無錢買球拍. 所以, 我們這一代的球手, 落場打球的目的, 不只是為了跟某某鬥, 不是要取甚麼成績, 而是要打一場盡力的球, 珍惜每一場球賽.

但現在家庭生活質素好了, 生個小朋友也要好好的來過親子活動. 父母要好好培育小朋友, 就拿錢去給他們來學學這些, 學學那些. 使了錢去學乒乓球, 當要希望子女學有所成, 出人頭地. 壓力就在這一刻開始,

起初每位家長都說: "我個仔/女學波, 都係為左有樣運動, 好過打機丫嘛...."
當他們的子女打得一兩年可以出賽時 ,父母對子女成績的慾望大了: "哎也, 對面果個都唔係咁好波呢, 點解你會輸嫁, 你頭先打乜野波呀......."
在打多好幾年, 子女已成為打得不錯的球手, 甚至有排名時: "你打好D呀, 我比左好多錢你學波嫁. 有無攪錯呀, 浪費我D錢, 輸左比呢個人, 你要扣好多分嫁................"

細路打波的壓力從何來, 大家心中有數了.

77 1234
發新話題