發新話題

[其它討論] 橫轉直

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

橫轉直

自己本身打開橫板

如果貿貿然轉直板會唔會太過傻

因為所有野要練過

如果真系行得通

ching們有咩新手直板連膠好介紹呢

至緊要食波同好控
沒有最好 只有更好

我都係橫轉直既^^"
推介就冇咩喇... oc la=]]
膠其實用番 NEO狂3同 Baracuda都ok架啦

最緊要認真練晒D基本功先
主板: 黑檀5cs 正手:  國狂(國套)3 反手: Andro rasant

薄直板發球花款

引用:
原帖由 dash1995 於 2011-8-17 13:19 發表
自己本身打開橫板

因為所有野要練過

如果真系行得通

至緊要食波同好控
why???點解橫轉直???因為直板要求的技術比橫板多,手指同手腕控制要求多好多的.仲有吓吓走位側身,要好打氣力架!D人多數又直轉橫的.尤其是中年人,好多年冇打波,之後打番多數改用橫板的.因為唔洗用直板時的大量走動lo!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

<----橫轉日直......辛苦到死, 由其係本來正反兩面攻, 變成單面攻.......跑到...........

不過, 如果以 過引 來講, 又真係唔錯..........
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

我這副老骨頭現在都系打緊日直,一個原因就系過引!
最新乒器...........................................
蔣彭龍 9mm + Andro / Roxon 450

引用:
原帖由 dash1995 於 2011-8-17 01:19 PM 發表
自己本身打開橫板

因為所有野要練過

如果真系行得通

至緊要食波同好控
有正手,反手兩面拉波,打橫板既您,不動不如一淨吧(個人意見)

~超級榮譽~

照咁多位ching咁講
睇黎唔轉好過轉
沒有最好 只有更好

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-8-17 13:49 發表

why???點解橫轉直???因為直板要求的技術比橫板多,手指同手腕控制要求多好多的.仲有吓吓走位側身,要好打氣力架!D人多數又直轉橫的.尤其是中年人,好多年冇打波,之後打番多數改用橫板的.因為唔洗用直板時 ...
係啊係啊…虫前個個都打直板,膠唔靚板唔彈,球速慢都 O.K. 今時今日球速快,下下殺,橫板形好就手,重要係條腰培增,反手笑死自己

不求什麼成績沒有所謂,年輕人立定意志
現今橫板弧圈大行其道,成績有目其賭,努力加油

~超級榮譽~

引用:
原帖由 閃人 於 2011-8-17 18:03 發表
不求什麼成績沒有所謂,年輕人立定意志
現今橫板弧圈大行其道,成績有目其賭,努力加油
對!!依家看D小朋友果D訓練班,一斑十幾人,得一兩個打直板炸!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-8-17 18:06 發表

對!!依家看D小朋友果D訓練班,一斑十幾人,得一兩個打直板炸!
咁直板咪好快沒落
沒有最好 只有更好

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-8-17 06:06 PM 發表

打直板都有很多高手,橫板進度快,
我朋友,波友,打橫板,一是沒有正手.一是沒有反手
有,上了,乙姐,丙組了,多加練習,
辛苦段練,努力,汗水,是沒有白費的,加油
(個人意見)

~超級榮譽~

引用:
原帖由 dash1995 於 2011-8-17 13:19 發表
自己本身打開橫板

因為所有野要練過

如果真系行得通

至緊要食波同好控
真係第一次聽到有人想橫變直

引用:
原帖由 ngaiyin 於 2011-8-17 19:21 發表

真係第一次聽到有人想橫變直
因為通常轉咗先講
<-->
.

引用:
自己本身打開橫板

因為所有野要練過

如果真系行得通

至緊要食波同好控
可否講講為什麼要橫轉直呢?

oc或銀河u4

引用:
原帖由 feideepking 於 2011-8-17 13:35 發表
D2F_CeHV_08
薄直板發球花款
thanks!!!!!!

發新話題