30 12
發新話題

[綜合技術] 怎樣面對弧圈

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

怎樣面對弧圈

一定要知道對手弧線長定短,旋轉強弱,落點位置
推擋手腕鎖緊不要加力,加力一定出界
對手拉起有質量弧圈球,應付真是十分困難(何況我們業餘球友)
首先把對手搖動,不能做出拉波完整動作
減低旋轉和速度,不能再次拉起第二板有前沖力量

被對手拉起就是被動,首先發力推擋迫使對手難拉起波
利用粒仔快速,下沉,強悍,就是上上策.

最近被一眾波友拉得多爆得多,實踐,經驗,上了寶貴一課.(個人意見)

~超級榮譽~

咁請問是咪主要係「壓」板,推個波?

引用:
原帖由 kenschans 於 2011-8-12 04:45 PM 發表
咁請問是咪主要係「壓」板,推個波?
我試過「壓」板推波,可能「壓」得太多,打滑落網
識量調節板形.視付旋轉強弱.手感最重要,多謝討論

~超級榮譽~

我一向人地前沖我就壓板,借力推過去,最緊要係可以改變少少方向
不過人地用加轉我就唔係好識推,通常都係用力推,不過好易落網...
我聽過一個方法:個波一彈起就係波的側面推過去,唔知得唔得?

引用:
原帖由 kenschans 於 2011-8-12 05:16 PM 發表
我一向人地前沖我就壓板,借力推過去,最緊要係可以改變少少方向
不過人地用加轉我就唔係好識推,通常都係用力推,不過好易落網...
我聽過一個方法:個波一彈起就係波的側面推過去,唔知得唔得?
可以,睇清楚左右旋轉,側面界過去.底消哂旋轉.

~超級榮譽~

thanks.........

我覺得只要有系統地去練習的話, 就可熟習不同的打法~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 alanchan 的帖子

所以十一月親身上東北瀋陽,鞍山,閉關十日
接受有系統練習,多點同不同對手切磋
心理質素自然有改善.活到老,學到老
大家努力加油

~超級榮譽~

明天返福建少林寺練“少林乒乓球”

引用:
原帖由 cctvb 於 2011-8-13 03:56 PM 發表
勿忘食飽;福建炒飯;先練習,一定事倍功半

~超級榮譽~

事倍功半

回復 11# 的帖子

事半功倍 噤錯隔離

~超級榮譽~

引用:
原帖由 閃人 於 2011-8-13 16:06 發表
事半功倍 噤錯隔離
噤錯隔離 ,打波又打到隔離檯

引用:
原帖由 cctvb 於 2011-8-13 15:56 發表
少林易筋經乒乓球......只要有開山劈石的力量, 一速超快, 打爆對手果面張檯的話, 就不怕什麼弧圈球了.........................

太利害了..........
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-8-13 04:12 PM 發表

少林易筋經乒乓球......只要有開山劈石的力量, 一速超快, 打爆對手果面張檯的話, 就不怕什麼弧圈球了.........................

太利害了..........
勁過雷勁.一定要自官先練成

~超級榮譽~

回復 14# 的帖子

有“易容經”練仲好,呢排覺得自己有D樣衰,乞人憎

回復 15# 的帖子

呢的野免啦,皆因:

若練神功...必先自宮
即使自宮...未必成功
成不成功...都變公公

回復 16# 的帖子

您要學下,中國傳統絕學;變面神功;幫到您