發新話題

[砌版討論] 想砌新板 收集意見

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
引用:
原帖由 鋒~~ 於 2011-8-10 23:19 發表
r7重死你
比大6膠來說:都好輕的.但比德國膠只重少少姐.但可以接受的.
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-10 22:03 發表

thx 會參考

另外我想講 我反手拉波嘅手勢始終改唔到(冇搵教練 睇片學打x_x)
衣家係靠手腕扯起個波 s1痴落小鳥或者zlf會唔會脫板快扯唔起而落網?
如想練反手拉波,選ZLF好D!較咬波,最好配一些軟身的膠!如RENANOS BRIGHT (SOFT).
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-8-11 09:14 發表

比大6膠來說:都好輕的.但比德國膠只重少少姐.但可以接受的.
到時買膠個時我睇睇幾重
另外想問下hexer+比起roxon450同r7又有咩分別??

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-11 09:59 發表

到時買膠個時我睇睇幾重 接受到就用R7啦^^
另外想問下hexer+比起roxon450同r7又有咩分別??
hexer+是比起來是最彈,不夠轉的.
R7我發覺打反手好正,又磨得,彈得,推得.我打埋手頭上的T64.就只會轉晒用R7打反手了.
roxon450我未玩過,只打過500 pro.海綿都幾軟,但要自身發力大少少先入到板底.先有轉同沖!

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-8-11 11:22 發表

hexer+是比起來是最彈,不夠轉的.
R7我發覺打反手好正,又磨得,彈得,推得.我打埋手頭上的T64.就只會轉晒用R7打反手了.
roxon450我未玩過,只打過500 pro.海綿都幾軟,但要自身發力大少少先入到板底.先有轉同沖!
聽朋友講小鳥唔係好夠力 係唔係?

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-11 12:46 發表

聽朋友講小鳥唔係好夠力 係唔係?
甘你要問吓用家kenken168了!

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-8-11 12:48 發表

甘你要問吓用家kenken168了!
不過我正手用t05 平時打開應該冇咩問題
岩先睇過膠皮討論 發覺好多ching對hexer+嘅評論都唔錯
咬球同旋轉都幾好的 速度又唔會過慢
所以我反手應該會用hexer+

另外膠皮厚度2.0定係max好?
其實我唔知2者有咩分別
之前去砌板都係個老闆話邊隻就邊隻

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-11 13:16 發表
另外膠皮厚度2.0定係max好?
其實我唔知2者有咩分別
之前去砌板都係個老闆話邊隻就邊隻
我全部打max的!

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-11 12:49 發表

不過我正手用t05 平時打開應該冇咩問題
岩先睇過膠皮討論 發覺好多ching對hexer+嘅評論都唔錯
咬球同旋轉都幾好的 速度又唔會過慢
所以我反手應該會用hexer+
kenken168塊小鳥反手就用R7,我塊大鳥反手都係R7 lo!

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-8-11 13:22 發表

kenken168塊小鳥反手就用R7,我塊大鳥反手都係R7 lo!
嗯thx
暫時都決定左點整
再有疑問就係到問你地 唔該晒^^

I think timo boll alc may be better.

引用:
原帖由 andy148 於 2011-8-14 18:33 發表
I think timo boll alc may be better.
芳碳唔識打 之前打過 所以唔考慮 alc^^
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 哭泣的夏天 於 2011-8-15 11:32 發表
我打 Butterfly
我之前2塊都係bty^^
今次就砌左小鳥啦已經=]
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-15 12:27 發表

我之前2塊都係bty^^
今次就砌左小鳥啦已經=]
你塊板,好似上星期,我C父借比我玩果塊野一樣wor!

樓主呢個 setup 非常好呀 !

主板 : Ludeack    omega4pro(正)   vega pro(反)

不過都唔平, 全套新買最少都要 HK$1300+
(同我之前的 setup 差不多)

我唯一俾你的意見是 - 反手膠可能需要用澎漲劑.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-8-15 22:52 發表

你塊板,好似上星期,我C父借比我玩果塊野一樣wor!
係?! 都係人地比意見教我咁砌姐^^ 好好打呀!!
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-8-16 01:56 發表
樓主呢個 setup 非常好呀 !

主板 : Ludeack    omega4pro(正)   vega pro(反)

不過都唔平, 全套新買最少都要 HK$1300+
(同我之前的 setup 差不多)

我唯一俾你的意見是 - 反手膠可能需要用澎漲劑.
係 我砌塊全新要1360
不過都係多得你教我咁砌
衣家出左來 真係好岩我!!!
多謝你!!!!!!
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-16 11:01 發表

係 我砌塊全新要1360
不過都係多得你教我咁砌
衣家出左來 真係好岩我!!!
多謝你!!!!!!
推介適合你的打法, 咁真係好 !
不過有機會一定要用埋澎漲劑 ! (初試只需要擦膠面就已經 ok 了)
層次會更加明顯地進一步提升的 !!
來球局找我, 免費讓你先試用 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-8-16 12:58 發表

推介適合你的打法, 咁真係好 !
不過有機會一定要用埋澎漲劑 ! (初試只需要擦膠面就已經 ok 了)
層次會更加明顯地進一步提升的 !!
來球局找我, 免費讓你先試用 !
CHing 都好高深, 用層次感來形容板同膠
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

發新話題
最近訪問的版塊