66 1234
發新話題

[砌版討論] 想砌新板 收集意見

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

想砌新板 收集意見

budget : 唔限, 最緊要砌到一塊岩自己嘅!
打法 : 橫板, 中台孤圈及台內搓波, 正手多為拉打, 反手削及推擋搓波為主。
要求 : 1. 整體重量: 隻手天生唔夠力, 輕量為佳 ;
           2. 手感: 拍落個波到要feel到打透板, 拉波的食球感好。

個人心水 : bty innerforce zlf (fl)/nittaku小鳥 , 正手t05, 反手andro roxon 450

接受任何意見、建議及評價, 務求找到神乒利器,
如對內容有唔明嘅地方或想要更多資料, 請發問, thanks!

反手用500會好d...(如果你真係只係擋搓波為主)
因為450較為for拉波人士

引用:
原帖由 Zkyhxye 於 2011-8-10 17:29 發表
450打反手的確很好啊!

反手R7 la!!!!!!!!!!!!!!!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 Zkyhxye 於 2011-8-10 17:29 發表
500同450 邊隻會比較軟身一啲? 因為我鐘意啲膠軟啲 搓波轉d嘛^^
咁如果我揀小鳥配心水個2隻膠 合唔合符到我嘅要求?

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-8-10 17:39 發表
反手R7 la!!!!!!!!!!!!!!!
r7係咩牌子架?? 我上網睇睇啲資料"

r7( RAKZA 7) 係yasaka的~

THX
各位比多啲意見我啊

其實你係橫打定橫板?

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-10 17:49 發表

500同450 邊隻會比較軟身一啲? 因為我鐘意啲膠軟啲 搓波轉d嘛^^
咁如果我揀小鳥配心水個2隻膠 合唔合符到我嘅要求?

引用:
原帖由 kenken168 於 2011-8-10 21:05 發表
其實你係橫打定橫板?
上文有寫 橫板的:)

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-10 21:10 發表

上文有寫 橫板的:)
上文寫打法 : 橫打WO

引用:
原帖由 LEE 於 2011-8-10 21:12 發表

上文寫打法 : 橫打WO
感謝提醒 已修正...

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-10 21:31 發表

感謝提醒 已修正...
咁小鳥 + R7 正手(好拉) + Donic S1 反手 (好推)

引用:
原帖由 kenken168 於 2011-8-10 22:00 發表

咁小鳥 + R7 正手(好拉) + Donic S1 反手 (好推)
thx 會參考

另外我想講 我反手拉波嘅手勢始終改唔到(冇搵教練 睇片學打x_x)
衣家係靠手腕扯起個波 s1痴落小鳥或者zlf會唔會脫板快扯唔起而落網?

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-10 22:03 發表

thx 會參考

另外我想講 我反手拉波嘅手勢始終改唔到(冇搵教練 睇片學打x_x)
衣家係靠手腕扯起個波 R7痴落小鳥或者zlf會唔會脫板快扯唔起而落網?
R7 要發小力, 中枱拉波容易+轉
p.s. 小鳥 同 zlf 特性可能唔同

引用:
原帖由 kenken168 於 2011-8-10 22:17 發表

R7 要發小力, 中枱拉波容易+轉
p.s. 小鳥 同 zlf 特性可能唔同
呢2塊邊塊比較軟同透板? 請不厭其煩x_x...
岩先打錯 我睇錯r7係反手 改返s1

打法 : 橫板, 中台孤圈及台內搓波, 正手多為拉打, 反手削及推擋搓波為主。

S1 硬D, 推擋快+準.  R7 透D

r7重死你

66 1234
發新話題
最近訪問的版塊