21 12
發新話題

我的新玩具NEX C3

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

我的新玩具NEX C3

剛剛買了一部NEX C3同仔仔影相,都算不錯

no photo no talk
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

引用:
原帖由 Happy仔 於 2011-7-31 20:46 發表
剛剛買了一部NEX C3同仔仔影相,都算不錯
我老婆都想買呢部,講下D實制的GE心得,放兩張仔仔相上來喇
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

你買得咁快
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 old-cake 於 2011-7-31 21:23 發表

我老婆都想買呢部,講下D實制的GE心得,放兩張仔仔相上來喇
正在用我的心愛相機S90作測試比較,馬上有相睇,但有無地方俾我存檔post出黎呢?

用iA,無修改過

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

測試結果顯示,S90色彩表現豐富,由於F2.0大光圈的關係,黑暗位可以顯示出來,
NEX-C3由於是1600萬像素,出來的字體比較黑實,但原裝鏡是F2.8,光圈不及S90,如果能換一支勁鏡,相信效果可以改善,
結論:
色彩:S90勝色彩鮮艷
連拍:C3勝,一秒能影多張,能有效捕捉小孩動作,
Video: C3勝720pi,和S95一樣
夜拍:S90勝,F2.0大光圈
操作:S90勝,由於C3好少制,要按manu選擇,比較煩.
輕便:S90勝,能放入牛仔褲,C3一定要bag

傳聞NEX-7又出,我部NEX-C3點算?

引用:
原帖由 雪重生 於 2011-8-4 10:51 發表

送比我
請接受
最新乒器...........................................
蔣彭龍 9mm + Andro / Roxon 450

想買架啦, 好彩未買, 等傳聞既NEX-7

有時海關可能喺呢d攝影作品留意到有店舖賣'精倣貨', 到場"lion"!

引用:
原帖由 雪重生 於 2011-8-4 10:51 發表

送比我
見係你,平HK$100讓俾你如何? 買左4日只用過1次,有問題瘋宅10日包換

消息稱NEX-7售價會在1,200美元左右,即超過HK$9000,已超出我的預算,不會考慮.

科技點近得上,好似我咁買左500D唔夠2個月就出左550D,都冇計,最緊要都係技術...

21 12
發新話題