發新話題

買相機, 邊部好?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

引用:
原帖由 雪重生 於 2011-7-29 22:43 發表

記者
錯了~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

如果想輕又要想靚,Canon S95

M3/6/P...品味之選。
①: 柳承敏 Max(99G), Xiom Sigma 1 Pro Max
②: Darker Speed 90 10mm Jpen (98G), Xiom Omega IV Pro Max
③: 柳承敏 G-Max(92G), Xiom Omega IV Pro Max
④: 柳承敏 G-Max(82G), Xiom Omega IV Pro Max
⑤: 柳承敏 G-Max  (91G),
⑥: Cypress-S KOR  10.5mm (91G),
⑦: Darker Speed 90 10mm *3(102G,100G,98G),
⑩: Darker Speed 90 特厚10.5mm 105G

各位師兄師姐,

謝謝你們的意見, 指導和提議.

正如Nicholas兄所講, 我對攝影和它的器材毫無認識; 現在就好似一個唔係太識打乒乓球嘅人去買一些尊業球板和套膠!

我不想帶很多器材出街影相, 相信一些唔太複雜的相機會比較合適我.  所以, 我會選擇"中位"價錢的 DC 或 DC和DSLR的混合體(!), 如Panasonic GF3, Nikon D90 or Sony NEX C3.

(當然, 如果我帶我的"上大人"一齊去買機, 我深信我"需要"買一部更加初級價錢嘅機!!)

再次謝謝你們的幫忙!

no one is the best, 如球板一樣最有最好, 只有最適合.

看你用途....如只是拍下片, GF3 and Nex C3 is good enough for you, size small,
但有一點注意, GF3 好似是單聲道, 但拍乒乓球已足夠. 而且是全高清.
相反NEX C3 只是半高清, 但我認為已足夠, 因為全高清FILE太大, 播片電腦也要求高.

NEX 是最輕的, 又是最細, 要輕便便選NEX C3, 但是鏡頭質素一般.
GF3 我不會買了, 因為 NOISE 做得不太好, 而且是X2, 我不喜歡
D90 是好机, 但拍片沒有AUTO FOCUS,

如果我是你, 我會買D3100...NIKON 最近的單鏡, 配一支KIT 鏡. 相信$5000內有找.
唯一不好是大部小小.....相反NEX 太細, 我怕你手指太大.
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

香港乒乓網

回復 28# 的帖子

Many thanks for your kind assistance, Uncle Moa!

我認為以你的情況單反機太大,太繁。

我介紹fujifilm x100,簡單易用連zoom都冇。

約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

YCFU 你唔好再放VIRUS....咁貴....邊個有錢買.....

引用:
原帖由 ycfu 於 2011-7-30 12:33 發表
我認為以你的情況單反機太大,太繁。

我介紹fujifilm x100,簡單易用連zoom都冇。

政府廣告都有賣la, 唔Take野!!!!
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 mao 於 2011-7-30 12:51 發表
YCFU 你唔好再放VIRUS....咁貴....邊個有錢買.....
只要信,不要怕。
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-7-30 13:14 發表

政府廣告都有賣la, 唔Take野!!!!
呢部機ok過得去,一般人感覺細細部,家居旅行都方便。質素幾好。

識的人就覺得兄台你有品味。

S95 gd ar!!!
價錢合理,好用,物有所值

引用:
原帖由 羊咩..... 於 2011-7-31 13:23 發表
S95 gd ar!!!
價錢合理,好用,物有所值
奸狼   猪12 都好D

引用:
原帖由 ycfu 於 2011-7-30 13:33 發表

呢部機ok過得去,一般人感覺細細部,家居旅行都方便。質素幾好。

識的人就覺得兄台你有品味。
ycfu果然係高人, 皮幾野一部既都只係'ok過得去'......

他叫 YC富...
香港乒乓網

我個時淨買D3100 BODY, 鏡買二手18-105mm

Kit支18-55 食之冇味, 棄之可惜..
If you Want to go Fast, Walk Alone. If you Want to go Far, Walk Together

我個人都提議canon g12
有得全p mode 之外成像都幾好
又多野玩

發新話題