發新話題

[傷患問題]新手一問,期待各老手進來賜教

[傷患問題]新手一問,期待各老手進來賜教

引用:
原帖由 jamesmak2104 於 2011-6-26 01:20 發表
先介紹一下自己......我係一個冇打乒乓球幾年.....之後岩岩先打番一排既菜鳥.....我打直拍既....

唔知點解上星期6,隻手指公對落第3截骨同個手腕連接戈度用力會痛

之後去左睇跌打,個醫師話勞損....我22歲,咁快勞 ...
我打日直的, 前果排我隻中指的關節在打完乒乓之後, 好痛. 其實轉打日直之後, 久不久就痛.

之後睇西醫, 佢說我的中指關節發炎, 要打之針止痛.

所以, 我現在身上有多數兩快板, 一橫一直, 打40分鐘直板就轉下橫板打下, 加上磨好d(我以前怕磨得太多二手賣不出去的), 令快板合手多d, 同研究一下直板的指發(如何由鬆去緊發力, 不用死力). 現在就無痛了.
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 2# 的帖子

另外, 個人感覺, 中指稍内屈比伸直頂拍較舒服, 長期下來, 所造成的勞損應較少.

通常都是無放鬆,球板到球的時候才發力,發力後完成動作時不要用手制動,而是用腳的重心來還原啊!這樣你的手才不會受傷。
kenlau

引用:
原帖由 jamesmak2104 於 2011-6-26 01:20 發表
先介紹一下自己......我係一個冇打乒乓球幾年.....之後岩岩先打番一排既菜鳥.....我打直拍既....

唔知點解上星期6,隻手指公對落第3截骨同個手腕連接戈度用力會痛

之後去左睇跌打,個醫師話勞損....我22歲,咁快勞 ...
我由細睇跌打睇到大(小弟20有1)
近兩年開始接觸到西醫,物理治療
做過MRI, 半年既物理治療
手,腳,腰都傷過
我總覺得跌打醫師唔係唔好,
但好多時佢地講野好"龍"統,
唔似西醫甘,照一照MRI就咩都清楚哂
我都比跌打話過我勞損,
但係最終物理治療就搵出問題所到
所以有時比多少少錢睇 西醫/物理治療 係值得既

引用:

診斷:拇指屈指肌腱炎
病因:屈指肌腱纖維鞘管反復摩擦,產生慢性無菌性炎症反應,局部出現滲出、水腫
治療:休息,熱敷,針灸按摩一般可治癒

久治不癒後遺症:板機指(指屈肌腱狭窄性肌腱鞘炎)- 因為患此症的手指常常會卡在屈曲的位置無法自行伸直,當用手去扳動的時候它會像扣板機的情況突然彈起、而得名。
(詳見圖)

祝 大家新年快樂,身體健康
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
針灸博士研究生(國務院博士一等獎獲得者)
香港註冊,中國註冊醫生(中西醫結合)
香港地址:九龍奧運站博文街32號福群商場29D地舖 (週一至六 早上11:30- 晚上7:00)
香港電話 : 6762 4912 (請先預約)

大夫即係大夫,
好專業吖
tigerone is the strongest

發新話題