33 12
發新話題

[綜合技術] 技術停濟不前, 怎麼辦?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

技術停濟不前, 怎麼辦?

平時一星期練幾晚波, 但技術沒有點進步過, 點算?
有乜計可以衝破關口呢?

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-6-19 22:58 發表
有乜計可以衝破關口呢?
只要打得開心,又吾系打職業,技術沒有點進步又有乜問題呢,我都系個平頸位兩三年無進步過
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-6-19 22:58 發表
有乜計可以衝破關口呢?
要突破吓練波的模式, 如果次次都是練習相同的, 實難有大進.
有機會可以參考一吓人地教波/練波時的模式, 從中取經.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

有時停一停再去練 效果更好 不是一味勤就可 多d留意自己缺點之後去改善 咁就已經有所進步

回復 2# 的帖子

我同你打過啦, 你都已經咁勁, 再進步唔得掂喇!!!冇進步唔緊要啦.  
但我唔同, 我技術未得.

我發覺可能係自己條件所限, 技術要進也很困難.

請個教練執執
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

自己練冇進就要好教練或高人指點。
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

打業餘又想進步,一定要有的轉變,衝激下,最近我旳轉變:
1.轉膠
2.上深圳打業餘朕賽
有D新野刺激下,最近的相持力都有所提升
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

回復 9# 的帖子

我有跟過教練, 亦用過唔同既木同膠, 睇過書, video, 參加唔同既球局, 唔同既比賽, 但結果...

乜都做齊, 但都冇用.

咁認命啦!
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

回復 12# 的帖子

我可能打算咁做...

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-6-19 23:34 發表
乜都做齊, 但都冇用.
其實你的基本工都算OK架,當計分的時侯就小了一點戰術同針對式的打法,也小了一點贏波的缺心,努力吧,有誠意去打波,一定會進步,
下次見面一齊討論下,齊齊進步

引用:
原帖由 old-cake 於 2011-6-19 23:51 發表

其實你的基本工都算OK架,當計分的時侯就小了一點戰術同針對式的打法,也小了一點贏波的缺心,努力吧,有誠意去打波,一定會進步,
下次見面一齊討論下,齊齊進步
你記得我?

看多D比賽及分析雙方的打法和套路。

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-6-19 23:55 發表

你記得我?
無記錯,你住荃灣,系惠荃同你打過,果曰好似仲有momo

Mr old-cake 真好波,小弟拿到4-5分已萬幸也!

引用:
有乜計可以衝破關口呢?
好實際咁想, 係自己資質, 以及可以付出既時間好有限
進步係好難
退而求其次, 打波只係想keep住一個興趣, 同埋一個做運動既機會
當然, 球局係同friends交往, 溝通一個好好既平台

所以如果有進步, 只可視為一種bonus

\試下同多D其他人打,再叫人比D意思 集C廣益

33 12
發新話題
最近訪問的版塊