40 12
發新話題

[是非] 對手開失波, 應否拍掌 ?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

對手開失波, 應否拍掌 ?

今日看比賽, 貓仔對手開失波, 我地有一位朋友家長拍掌, 我馬上彈左一句, 對手開失波, 我地最好唔好拍掌.
唔知其它波友點看呢 ?  國際賽事國際球星開失波有無人拿拍掌,
沒有固定答案, 只是想看下其它網友的觀點
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

最好不要拍手掌,因為我D球員試過因為對手滴死佢或者佢自己開失波,對手家長拍手掌,激發左佢既鬥志,最後連攞三局反敗為勝
打氣有時都要低調D
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

Even in a freindly match,I prefer to say "thank you" or "sorry" instead of clap my hands.
Bty innerforce 兩面反膠

真係好難評定對或錯, 拍掌好像好冇風度, 但如果比數咬得好緊時又可以是給得益者一點鼓勵, 又或者得分是因為受益者的氣勢表現而另對手開失球呢, 如果係咁又算唔算得分不光彩呢?

當然, 打論壇球局就緊喺唔好拍啦.

所謂愛之心切或有時代入比賽當中, 一時忘我地拍掌 (通常掌聲都好短暫), 個人認為這與風度無關, 實不足為怪!!
乒道酬勤,聚友合群;康健舒泰,龍恆精神!

我吾會囉

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2011-6-5 02:26 發表
今日看比賽, 貓仔對手開失波, 我地有一位朋友家長拍掌, 我馬上彈左一句, 對手開失波, 我地最好唔好拍掌.
唔知其它波友點看呢 ?  國際賽事國際球星開失波有無人拿拍掌,
沒有固定答案, 只是想看下其它網友的觀點 ;l ...

不要拍手掌!!
但多數家長, 尤其是媽媽的, 多是如此!!這反映什麼?

回復 1# 的帖子

我唔會拍手~~~還有我看到小兒在打比賽時~~~如果對手開失他都會舉手表示唔好意思

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2011-6-5 02:26 發表
沒有固定答案, 只是想看下其它網友的觀點 ;l ...
真係好難講?每個人心態都不同...有人喜歡拍掌...有人會忘記拍掌(講我自已)....話說去年SzeSze第一次打恒生新一代乒乓大比拼,
SzeSze失波時...對方七八個人會一起拍掌同叫...對小朋友來講真係會有心理影響...SzeSze打完場波都會哭...現在她已習慣了...我覺得可以另她真正成長和面對不同的人...所以[貓仔對手開失波, 有一位朋友家長拍掌]...就當反面教材吧!

我唔會
主拍: 韓.金澤珠
膠皮:donic baracuda

引用:
原帖由 KKFan 於 2011-6-5 15:04 發表

真係好難講?每個人心態都不同...有人喜歡拍掌...有人會忘記拍掌(講我自已)....話說去年SzeSze第一次打恒生新一代乒乓大比拼,
SzeSze失波時...對方七八個人會一起拍掌同叫...對小朋友來講真係會有心理影響...SzeSz ...
是對手開失波,我們的朋友無意拍了掌。
貓仔唔多介意對手,他已習慣。只是有些小朋友心會難受
香港乒乓網

今日..
香港乒乓網

對方開失波、滴死對方,不拍!
對方打出靚波.......拍

拍掌太揚.暗笑好d   
打每一球都要思考
享受每一球的變化

ncc321 二世

no
Timo Boll ALC FL+Tenergy05+Roxon
Timo Boll ALC FL+Baracuda+Tenergy64

不應拍

或者可以大大聲大喊   draw      
打每一球都要思考
享受每一球的變化

ncc321 二世

我會舉手示意SORRY

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-10-4 23:48 發表
我會舉手示意SORRY
不用客氣   
打每一球都要思考
享受每一球的變化

ncc321 二世

ya~我都會大喊   draw

40 12
發新話題