23 12
發新話題

大專體育聯會黑箱作業 選拔結果難以服眾

多謝樓主申張正義.....
因為我就係入面其中一個受害者..
第一次選拔打第六,  Final打第二,,, 但最終俾佢內定既人選而令我去唔到世大...

以下係選拔賽既章程

The 26th Shenzhen Universiade 2011
Selection and Training of the Table Tennis Team

I.        Selection Criteria

1.        Player must be a HKSAR passport holder
2.        All players must be a full time university student
3.        Players must finish all the matches
4.        Result and performance in the tryout
5.        Hong Kong ranking
6.        Performance in the USFHK table tennis on semi-final and final competitions
7.        It is required by the UGC that students selected must attend at least 80 % of the training sessions in preparation for the Games.

II.        Selection Trial

Two selection trials would be held on 27 March & 3 April 2011 (preliminary rounds) and 24 April 2011 (final round), at the Hu Fa Kuang Sports Centre of City University of Hong Kong. Details of selection trials would be confirmed at the briefing session on 27 March 2011 from 1:30p.m. to 2:30p.m.

Round robin system in Singles game would be used for the selection format. Preliminary round would select the best 6 players out of 12 boys’ players and 13 girls’ players. The selected players should attend Macau friendly matches at Hong Kong to be held on 9 April. Final rounds would be held on 24 April 2011. The best 6 players will play against each other. A recommended list of the players would be prepared of UGC.

Selection Format (Round Robin System):
1.        Preliminary Round:
Boys - Select the best 6 players out of 12 players.
Girls - Select the best 6 players out of 13 players.
2.        Final Round:
Boys & Girls - The best 6 players from each category will play against each other.

Selected players would be invited by the University Games Committee, USFHK, to attend the subsequent training sessions from April to August 2011.

係呢度我要講一講有幾多唔公平...其實基本上樓主都講得7788, 但有d野我仲要補充

1. 係上面內容入面,完全無講過最終排名係用 " 第一次選拔 + 第二次選拔 除 2 "  = 最終排名
  以游水, 田徑 做例子,   呢2個項目 係 分10多個小組,  在10多個小組入面, 游出時間最快的, 就會進入決賽
  無論你係小組入面 打破多少個世界紀錄, 最後決賽 都係由零開始,  呢個全世界都知道事實,
  有可能  1個泳手係決賽游出第五, 但佢係小組就游第一 ,  然後再將2次積分計出黎, 先係最後結果嗎????

今次選拔賽, 第一次循環既對賽, 係根據11個人既乒總排名而 編制對賽表, 例如排名最高,會先對排名最底的
  好la, 當你真係計第一次排名既分, 但點解打第2次 5人循環既時候,  對賽表唔係根據第1次循環既結果而編制, 而又
  去跟番乒總排名呢, 咁樣唔係自相矛盾?

2.  最令人氣憤既係... 教練係第一次選拔前既簡介會, 選拔章程, 完全無講過 今次選拔既 計分方法,
    而係最後打晒2次循環後 先至決定  "" 計分方法"""  

3 . 相信有好多人都會問, 點解知道個計分方法係由教練提出
      因為我間大專院校既教練,  帶左世大超過5次
      佢同我講,  教練既責任 係  自行決定計分方法, 然後計好分後, 將最終排名 俾 大專體育聯會參考
       而係呢份最終排名入面, 教練可以 為球員寫一些 讚美評語, 令到某球員更大機會入選

好了, 最後選拔都選完了,  負責帶隊及選拔既教練, 只係sd左一份第二次選拔既 名單俾我地,
     咁最終教練要呈上去大專體育聯會  既最終 排名名單呢???? 我地從來都未見過........

有一位球友講咁好岩...一生人能有多少次機會代表香港打世界大學生比賽呢,  
大專生涯只有3-4年, 可以選拔 2年一次既世大, 好彩既係可以選2次,唔好彩的,最多選1次....

如果真係選拔賽入面輸左, 我心服口服, 但依家既問題好明顯....

很多人小時候都唔係好強,  所以根本無機會代表香港..
到依家機會來了.....卻受到極不公平既方法而落選.....

其實, 下一屆世界大學生運動會 ,  不如唔好選拔.....直接由教練選出來好過了.....

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2011-6-6 01:44 發表
連你都出聲, 咁看來真是有D問題.....我們論壇是比各界舒發己見,
希望有關部門會看到我們在討論. 如有任何受害者, 請叫埋佢地上來.
人多說才有代表性, 要團結才會有影響力
謝謝你

引用:
原帖由 小米 於 2011-6-6 02:00 發表
邊會有比賽打完之後先至話俾人知點樣計分架

打兩ROUND 打完之後計到自己學生有得去打世大  去到都唔光彩啦
好奸姐

我都見過佢地女仔FIRST ROUND 之後出左0個個SECOND ROUND名單
佢地填到個表好似須係城大0個 ...
你錯了...

教練完全無 係 打完之後話俾人知點樣計分.

而係俾我知道左, 選拔賽既 1,3,5名已經開始為世大 香港隊練緊波, 我再打過去問佢點解我第二既入唔到,佢地反而入到,
之後佢先同我講個計分方法

即係如果我唔打去問, 我諗到世大開始個陣, 我仲白白痂痂咁係度等結果!!!!!!

引用:
原帖由 小米 於 2011-6-6 02:16 發表
咁即係話, 佢地本身真係完全無公開過入選名單?

如果係既, 佢地真係太過分喇  

做到咁唔公開, 咁就唔好選拔啦
對,完全無公開, 完全無send過e-mail俾我地

我心諗, 入唔入到都好, 你都要sd個e-mail俾我地最後既選拔者, 同我地講聲掛

引用:
原帖由 亞俊 於 2011-6-6 13:42 發表
我認識一d 入選同落選的朋友.
聽完都好火, 因為原全亂咁來!
我曾聽說.....
一位教練說佢地的criteria (dictatorship!!!!)很著重有冇打過港青/港隊, 唔會理你打得有幾好的, 因為佢地怕出到去輸左冇面交唔到代.
上 ...
你講個次應該係再之前的世大..

我都聽到過, 佢地需要既係港青/港隊, 既然要港青/港隊, 點解一開始要搞選拔... 點解一開始唔係各大專院校"邀請" 港青/港隊 去打...

引用:
原帖由 hkw2010 於 2011-6-7 00:30 發表
睇完個 post 之後

我個人覺得。  咁 trial 黎把屁咩。  waste d 有心打得好既同學。  
處理手法 very 唔合理。

叫條教練死出黎 explain 呀。。。。
佢點會出黎解釋..

佢恨不得快D過左個世大....

我係e-mail叫左"陳" 教練 sd個計分方法同埋最終佢呈俾上面既排名俾我 , 咁作為有份參加選拔既球員,知道計分方法,根本就係好正常既事.
跟住佢sd 番個e-mail俾我 , 入面係無計分方法, 只係話 "有空請給我電話"

好 , 我就打俾佢  , 內容如下,

1. 我問,我想要個計分方法 , 佢就話, 我只可以講你知, 唔會sd俾你 !

2. 點解2次循環打比賽都第六既球員 , 點解可以入選?
   佢解釋 ,係因為 世大既賽制 同08年奧運一樣 ,單單雙單單 , 所以就要選擇 駱x恩, 因為佢全港雙打排名排第三.亞大混雙又拎第三
   我就話,, 全港雙打排名先推出第二年, 你就可以用呢個方法? 佢又答番我, 咁唔可以用一個比賽去衡量, 咁ok, 咁你世大選拔又用一個比賽去衡量???

3. 點解第二次排名排第五既劉xx 可以入選世大陣容?
   佢又解釋因為劉xx 係全國大學生雙打拎過第五, 而且用1+2/2 呢個計分方法,佢係第三
    ok, 我就講, 既然女仔你可以跳過第3,4,5名,選第六名入去, 點解唔可以選我呢?
   我唔係話我特別好,但我亞大打過雙打, 團體第三, 而且係用"香港代表隊"既名義去打, 唔通咁都比唔上 用"城大"既名義去打既全國大學生咩?

4. 最後我問佢, 點計會用呢個計分方法, 佢同我講, 話前一屆世大(2007年)都係咁用, 所以就用,
   我問佢,上一屆世大(2009年)同上一屆亞大(2008年)都唔係咁計, 佢就答我, 因為之前唔係我負責,我無留意wor.
   好, 陳教練你話前一屆(2007)就用呢個計分方法, 點解你會跳過上一屆世大(2009年)同上一屆亞大(2008年)既計分方法呢?  而去選擇再前一屆呢?
   上一屆世大同上一屆亞大既計分方法 都係選個陣已經 向所有選拔者係簡介會同埋章程上 清清楚楚講明, 選拔係會用第一次循環作為  選拔, 第二次先去計排名.

好,陳教練你話用前一屆(2007年)既計分方法, 我就走左去問2007年世大選拔賽既參賽者,呢一屆的確係用 第一次排名 + 第二次排名再除2 呢個計分.
   但點解最後無人投訴呢??? 原來佢地同我講, 呢個方法係 選拔前,及選拔章程都已經同球員講明, 呢一次會用第一次循環作為  選拔, 第二次先去計排名.
   選完出黎最後結果,都係無人投訴, 既然你跟到咁足, 點解又唔事先講明會咁樣計分?

當我問佢, 點解唔事先講明會用會用呢個計分方法 , 陳教練佢竟然 答我   " 點解你唔事先問左我先 "
如果一個人, 之前參加過2次選拔, 而個2次選拔都係用第一次循環作為  選拔, 第二次先去計排名. 當你選第3次既時候, 你會唔會走去問?
  而且作為負責選拔既教練, 你唔事先話我知,唔緊要,我當你唔記得, 但係你係章程都無交代過, 咁你可以點解釋??

最後, 我係電話入面, 強烈要求陳教練sd e-mail俾我,講解一次計分方法, 佢竟然答我  " 我無必要向你交代 "

我再要求佢多一次, 佢就唔理我, 直接講 ..."呀邊個邊個就第一次打第一, 第二次又打第一,所以除2就等於第一"
我呢個時候同佢講,我唔係要求你講我知, 我係要你sd e-mail俾我,講解一次計分方法, 跟住佢都係唔理我,照講一次.
我就話 : 得la得la, 唔洗講我知, 跟住佢就即刻 """cut左我線"""

我作為選拔既球員之一, 最後竟然唔可以知道 佢既計分方法及最後呈上去既排名,  咁我仲可以有咩權利???

請大家評理..

另外仲有一個重點

話說我係第二次選拔賽之後, 因為過左10日,遲遲都未知道結果, 所以就打俾"陳"教練, 問佢結果
因為係城大幾位學生中, 流傳出會以第一次循環+第二次循環排名 除 2 既說法

我打俾佢問, 問有最終結果未, 佢答我仲未有, 我問佢計分方法係點, 佢就話佢只係將第一,第二次循環既結果呈俾上面,唔係佢自己計分,
我再問佢, 係唔係用第一次循環+第二次循環排名 除 2 佢答我 "當然唔係咁計"

之前已經收收埋埋唔講 , 選之後又唔公開計分方法,如果唔係朋友個度得知道入選名單,我諗入選唔到既人, 仲係度一直等
, 唔通做教練既, 真係可以隻手遮天咩??

引用:
原帖由 文仔 於 2011-6-9 12:16 發表
我想知經過2輪循環戰後,係咪全部球員都可對均哂 ! 如果不是的,就肯定此甄選方法有問題 ! 而原來根本已預咗某些球員攞雙打位,那些球員根本不用出來選啦 ! 分明做場大龍鳳,比D唔識玩嘅人睇下姐 !
是所以球員都有對均哂,

但問題是, 第一次循環是 "11"個參賽者作賽, 而第二次循環 只有 "6"位參賽者作賽. 這兩次積分,竟然可以混合計算,這簡直是離譜

引用:
原帖由 文仔 於 2011-6-9 12:37 發表
啊 ! 請問第2次輪選係計第1次輪選嘅最好成績的6位出來再選嗎 ? 如是的,其實只需計第1次輪選成績,或第2次輪選成績,己很足夠 ! 要2次輪選成績加上除2的計分方法,分明有古惑 !
對的, 是計第一次成績選出來的, 計程已經說明, 會在11個球員中,選6個最好的.

引用:
原帖由 青見人 於 2011-6-9 18:58 發表
男子劉某第一次不是第二,第二次不是六嗎?最後得分都係三!野原係五+二,唔係2.5嗎?就算佢雙打有成績!佢今次會夾番上次partner嗎?
女子仲荒謬,鍾+潘恒生雙打冠軍實至名歸!駱又算甚麼呢?雖則鍾+駱也不錯,但到 ...
陳教練 跟我說, 選擇駱x恩的原因,是因為世界大學生運動會的團體賽入面, 會跟奧運賽制, 即是單單雙單單, 因為鐘 + 駱是全港第三,所以選了駱

好的, 問題就出現了,  根據奧運賽制, 1名球員在團體賽內, 只可以打1場雙打及1場單打, 而沒有打雙打的球員, 就可以打2場單打

即是說,  1.鍾 2.潘  3, 鍾+駱  4,駱  5.潘

那不就是找 一個 香港 "乙"組的女子 出去代表香港 在世界團體賽入面打2場單打??????
這是什麼道理?

這次找駱的原因是因為想在團體賽內拿分, 但卻找一個香港乙組女仔去打2場單打,又想贏,但又要輸,  陳教練的想法, 大家能估到嗎!?????????????

引用:
原帖由 mandychan 於 2011-6-12 23:27 發表

各位朋友,有時間看一看今日恒生學界的賽果究竟陳教練是有眼光還是未卜先知

男子冠軍及女子亞季分別是樓主認為不能代表香港的人
這個是名單落實後的比賽, 如果你說陳教練是有眼光還是未卜先知

那不如用恆生學界杯當選拔, 那打選拔賽用來做什麼???

如果你可以這樣說, 那李忠x 8強便輸了, 有可能代表嗎?

請你認清楚時事情的先後次序

引用:
原帖由 dowhatiwant 於 2011-6-13 01:52 發表
首先, 我覺得你地係針對人唔係針對事!
你地講選拔問題, 唔應該focus o係賽手度,
選拔o既方法, 係主辦o既問題, 你地不斷咁針對住某人o既方案,
令到我覺得你地唔係批評個方法, 同埋好唔尊重賽手
我又想問下你地 ...
點解年年唔同?
無錯, 年年都唔同,但選拔既方法都係一樣, 打2次循環, 第一次10幾個人打, 選5-6個人出黎再打第二次循環
你同我講, 5-6個人既循環, 有可能會同10幾個人既循環一齊計分咩???

但總括黎講, 每一年都會係比賽前同埋章程入面講, 依家好明顯係針對個陳姓教練完完全全無講過, 無係章程寫過

一個比賽定生死?

請問世大舉辦在咁多年, 有邊次選拔唔係一次定生死呢?
唔好話世大, 所以比賽選拔包括田徑,羽毛球,排球,就算去到國家隊選拔,都係一樣
打得選拔,就會預左
你無得話一次狀態唔好, 就打多一次,
唔通打個比賽,拎唔到冠軍, 又叫舉辦機構俾佢打多一次咩?

如果你話咁樣唔公平, 咁不如由大專聯會,請接搵前港青港隊打la, 選拔賽用黎做咩???

陳教練你唔洗搵咁多打手係到出post, 直接d, 開個會,當面對質囉, 你係岩既, 上面自然會承認

呢個post將會告一段落, 因為未來2星期內, 就會知道誰對誰錯

引用:
原帖由 小米 於 2011-6-13 09:36 發表

你用拉curve 呢個例子, 咁會唔會拉完curve 之後30分0個個A, 但係90分0個個F 啊?

如果你話因為唔知佢地既水平所以唔公開選拔準則, 說穿了咪即係大會都唔可以為呢個結果俾到一個合理既解釋囉
就係咁簡單
依家上面個打手, 就好明顯解釋唔到呢樣野囉...拉完curve 之後30分0個個A, 但係90分0個個F,

點解30分都拎到A呢??

因為佢30分果個 平時係學校 年年考第一,又係全港D什麼考試拎第三, 所以就計埋學校既結果比佢A囉
一次考試唔算GA, 要睇學校成績,

咁其實個考評官心入面已經想佢拎a, 但係唔參加高考,又唔可以俾佢拎wor, 所以就睇完考出黎既成績之後,再做決定囉

你用得高考呢個例子, 就好好講, 點解咁多人考完升唔到大學, 但係又無咩投訴呢? 因為個制度一開始已經講明晒,唔得就無得升

高考可以年年retake, 選拔可唔可以年年俾你選?? 一個人大專生涯得3,4年, 一次問題, 終生遺憾

引用:
原帖由 mandychan 於 2011-6-13 12:45 發表
我是中立的, 以前東亞兒童杯有打假波重選? 唔知你哋會不會重選呢?
不過恒生學界某君又真是拿了冠軍, 肯定有一定实力, 但某加又在四強 ko 了某君....
如果可以增加透明度, 這個遊戲可以會有趣一點

...
呵呵, 由打恆生杯個日開始,我已經知道會有人拎呢樣野黎睇,

如果某君輸了, 肯定沒有人會拿來說, 但某君贏了, 就會有人說,

這是名單確定後才打的比賽, 就算某君最後拎甲組冠軍, 最後又如何? 選拔賽輸了就是輸了

引用:
原帖由 防守王 於 2011-6-13 16:08 發表
路人丙, 其實你已講中了重點, 以及今次討論的中心了. 那就是最尾的兩句:

總結而言,教練係玩哂的
所以依家唯一問題就係佢一開始講得唔清楚

大家的討論如果走到極端了就很危險吧!

有一點我想問問"之助" 或 ...
完全沒有寫, 章程我已經貼在第一頁岩

不是教練"講得唔清楚", 而是教練從來沒有講.

引用:
原帖由 路人丙 於 2011-6-13 15:31 發表
路過,想講一講

其實選拔結果只係參考之用
真正的選拔名單唔多唔少都要加埋教練的主觀因素
因此,計分名單係比唔到你的
話哂世大都係咁重要的比賽
唔可以因為單單一次兩次選拔賽已決定

因為許個呢個選拔賽嬴 ...
我們已經是打了差不多10年的球員, 不是教練在青苗或者小學隊隊入面選材,

所以不可以用"潛質"來選拔人才, 這是一個打完就會散隊的比賽

我們是針對過往10多屆世大的選拔,從來沒有一屆是這樣不公平

之前10多屆,那一屆不是經過一次選拔來決定人選?????

引用:
原帖由 yoman 於 2011-7-1 18:27 發表

講起個年東亞兒童杯重選更加吾公平
佢既最後名單系根據(第1次成績+第2次成績+乒總排名)/3
如果佢正系(第1次成績+第2次成績)/2 呢個方法都可以接受
但系+埋咩乒總排名 or 其他比賽成績 就真系太荒某
完全係唔可以接受

如果2次循環賽 都係 由相同人數 + 相同對手 打, 就可以計

但如果第1次係11個人打, 第2次係6個人打, 請問點樣計得埋呢????

事情差唔多完了..

完了即意思, 唔係有完滿既解決, 而係 大專協已經sd左一份所謂解釋的e-mail

入面最奇怪的是, 大專協會說在收到投訴信後, 已經開了2個會議.
問題就出現了, 那2個會議, 出席的不是我們投訴人, 而是 被我們投訴的"陳"教練

只有一個陳教練出席,而不需要我們投訴人出席, 那叫做什麼會議?
那所謂的e-mail,我相信大家也會知道內容是怎樣了, 內裡當然說這次選拔完全沒有錯.

23 12
發新話題