發新話題

[砌版討論] 新手砌板一問

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-5-31 22:25 發表
rosewood有咩推介??
rosewood 5夾,許昕打緊E塊板.

rosewood  5夾定7夾好
儲錢整番塊試下先
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-5-31 22:46 發表
rosewood  5夾定7夾好
儲錢整番塊試下先
我就打5夾,易控制d!如技術好的人喜歡7夾的.

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-5-31 22:40 發表
pips膠有咩用...= =小弟唔識咩黎...教下小弟...係唔係用黎"頂住檔",,遲d先補塊正野咁樣用架?
長膠 - 是另外 / 另類 的乒乓球技術, 想知多d, 可以在本論壇扒文.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 KSLiu 於 2011-5-31 22:29 發表
前幾天在湾仔某乒乓球專門店看了一塊Rosewood V 中直, 大約5.8mm 厚, 祗有80gm 重, 手柄不會比YEO粗, 應該適合横打, 不過nett over $1,200, 太貴了!
我之前在乒器買了5夾橫板,$1088.

好有錢丫
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-5-31 23:15 發表
好有錢丫
傻la!貴買平用,我一星期打兩三次.平均10蚊日到姐!

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-6-1 00:33 發表
順便幫fd問埋...個fd打橫板削球應該用咩板...係唔係同Stiffness&Hardness有關既板...
用d較軟既板>? 729既837定755好d...另一邊都係國產膠~dhs 天極2 or 狂3
搭咩板好~

順手幫fd問埋咋~~
緊係用松下浩二純木or朱世赫底板 正手t05 長膠用TIBHAR GRASS D.TECS 想平d 長膠就用 755or837 正手 neo狂飆3

回復 43# 的帖子

Yes, 5 夹純木較好控, 特别適合新手, 所以我至今也是用5夹(now OC CR).  但技術好的喜歡用7夹又不一定.  王皓, 馬琳, 許昕不是用5夹嗎?  依書直説, 5夹較合弧快打法, 7夹就快弧.

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-6-1 00:40 發表

緊係用松下浩二純木or朱世赫底板 正手t05 長膠用TIBHAR GRASS D.TECS 想平d 長膠就用 755or837 正手 neo狂飆3
是好好題意呀!

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-6-1 00:35 發表
如果小弟諗住..用donic blackpower..(板平d)華星好似2百6到...
budget可以大d.,

正手用咩較好呢..
反手Coppa X1 Turbo Platin

直板橫打
弧圈結合快攻
正手用Donic (Baracuda) LA!

引用:
原帖由 KSLiu 於 2011-6-1 11:02 發表
Yes, 5 夹純木較好控, 特别適合新手, 所以我至今也是用5夹(now OC CR).  但技術好的喜歡用7夹又不一定.  王皓, 馬琳, 許昕不是用5夹嗎?  依書直説, 5夹較合弧快打法, 7&# ...
多謝指教

松下浩二純木得一隻 朱世赫市面流通ge好似都係得一隻
松下浩二有非純本系列 不過我覺得麻麻

回復 38# 的帖子

請問RoseWood 平可以幾平, 貴又可以幾貴呢??
仲有,如果同Optimum sync & Yeo 比較會係點??
控制差多少
速度又差多少呢??

發新話題