發新話題

2011世乒賽 -賽果大逆轉

2011世乒賽 -賽果大逆轉

木子/馮亞蘭 在女雙16強0:4 輸給韓國组合。可幾分鐘後就發生了戲劇性變化,韓國组合组合因膠皮厚度超标被判負。

相同地,柳絮飛在女單第一輪以4:1淘汰葡萄牙選手,但赛後被檢出膠皮厚度超出0.01mm的差距,被判出局。ITTF规定,海绵連膠皮厚度不能超過4mm。柳絮飛只有參加一項女單。因此羸波出局。

看來,香港乒總可能下次比賽check板會連膠皮厚度一起check。 大家小心!!!

好心CHECK左膠皮厚度個D先,唔係運動員羸左波都出局咁唔抵

回復 2# 的帖子

“打完比賽,再Check板” 是 ITTF新搞作。

洗唔洗呀.0.01mm都計較,囧架??你唔係同我講0.01mm可以影響到D咩球速等等唔知乜下fa.唔夠打就唔夠打啦.我真係呆哂 話哂XX飛都較大年紀.咁唔比面.會唔會佢check錯埋tim ar. 0.01=='' check多左唔奇

0.01mm 定 0.01cm

引用:
原帖由 raymondmak 於 2011-5-12 22:45 發表
0.01mm 定 0.01cm
唔係講笑, 真係0.01mm

對兩者都係冇好處...

回復 4# 的帖子

ITTF规定,海绵連膠皮厚度不能超過4mm。有0.03mm的誤差許可,柳絮飛的膠皮厚度測出為4.04mm。

如果用max膠皮,加上生產誤差,又勁擦膠水或彭漲劑的,真係會Fail。

ITTF 今次真係好唔比面。我睇幾日完比賽,ITTF 好鐘意檢查排名較高選手d板。馬琳、劉詩雯一早己比人check板。王皓羸完柳承敏,名都未簽,又要拿板去check。

其實這就是乒總係月頭只check 乙、丙、丁的球員的結果!

引用:
原帖由 cgwc 於 2011-5-12 23:48 發表
其實這就是乒總係月頭只check 乙、丙、丁的球員的結果!
甲組冇CHECK?
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2011-5-12 19:54 發表

唔係講笑, 真係0.01mm
咁薄, 真係好細微

0.01mm = 1/100mm

雖則明文規定, 但真的有影响嗎?! 好多時我覺得班鬼佬真係多Q餘

喺歐周兜踎時 , 有個權控制到呢d例都有d機令佢地d膠銷多d, 所以有機嘗試

發新話題