發新話題

[綜合技術] [短] 重下旋討論

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

[短] 重下旋討論

點先可以磨波磨得深D
加大引拍距離 雖然系可以
但系發球既位置差距都會難以控制 (容易變成長球/出界)

而且發吾到一個能夠(明顯)有回旋的球只可能令球稍微轉小彎 下旋極輕微<

<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2011-5-7 20:32 發表
LEARN HIM
http://www.youtube.com/watch?v=sEhLzWUvSOA
其實我已經睇過
而且不只一部影片
影片睇起來好似好簡單
同實況.先吾係咁簡單 系有出入的...

SOMEBODY SAID BACK SPIN CAN BE  MADE BY PARTICULAR RUBBER / SPONGE ONLY
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2011-5-7 20:49 發表
SOMEBODY SAID BACK SPIN CAN BE  MADE BY PARTICULAR RUBBER / SPONGE ONLY
照計只要吾系一般好水皮既膠皮都應該能做到吧.
我諗只是磨擦的問題.或動作

Ths your information

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2011-5-7 20:49 發表
Which brand or model of rubber do you recommend which can help to perform good back spin.
Bty innerforce 兩面反膠

引用:
原帖由 絕對 於 2011-5-7 20:26 發表
點先可以磨波磨得深D
加大引拍距離 雖然系可以
但系發球既位置差距都會難以控制 (容易變成長球/出界)

而且發吾到一個能夠(明顯)有回旋的球只可能令球稍微轉小彎 下旋極輕微
我一加大引拍距離 就變左打飛機

引用:
原帖由 ngaiyin 於 2011-5-7 23:15 發表

練多d就好 等個波落到接近球板時先發力 效果會好d

引用:
原帖由 ngaiyin 於 2011-5-7 23:15 發表

系啦.一加大引拍.
就會令角度 長短位置有出入

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-5-8 00:29 發表

練多d就好 等個波落到接近球板時先發力 效果會好d
我宜家發到系好短 好近網
但系下旋好似無咁制.

發力太大=直接去左人地張果邊
或變左長球

先練長再練短.
只加大引拍冇用的, 要在磨擦果時要收力(增加磨擦時間)再發力(又要時間加速收腕...), 如拉弧圈球.
思樂乒
eat to live, play & love
---------------------------------------------------------------------------------------
豈不知在場上賽跑的都跑,但得獎賞的只有一人?你們也當這樣跑,好叫你們得著獎賞。 凡較力爭勝的,諸事都有節制,他們不過是要得能壞的冠冕;我們卻是要得不能壞的冠冕。  所以,我奔跑不像無定向的;我鬥拳不像打空氣的。 (林前9:)

引用:
原帖由 亞俊 於 2011-5-9 18:25 發表
先練長再練短.
只加大引拍冇用的, 要在磨擦果時要收力(增加磨擦時間)再發力(又要時間加速收腕...), 如拉弧圈球.
長既話今日試錯過 都0k的
(增加磨擦時間) 點做? 如果塊膠吾系軟都幾難.

有本書叫 致勝桌球50招 有講:

橫拍(正手)

為了運用前臂來造成球的旋轉, 要用球拍的 前端 來碰球, 以產生更強勁的旋轉.
還有 球拍一定要和桌檯呈 水平.
如果讓球直線彈跳的話, 就算產生強勁的旋轉, 也會變成長發球, 所以要讓球在本方檯面 稍微浮起地使其彈跳.

佢張圖的第一落點在 中檯!!

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-5-10 01:09 發表
有本書叫 致勝桌球50招 有講:

橫拍(正手)

為了運用前臂來造成球的旋轉, 要用球拍的 前端 來碰球, 以產生更強勁的旋轉.
還有 球拍一定要和桌檯呈 水平.
如果讓球直線彈跳的話, 就算產生強勁的旋轉, 也會變成長 ...
我有試過用前端磨擦球,但出黎效果都吾算強烈.
我球拍都有同台 呈水平的!
我諗我最大問題應該系 . 磨擦.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2011-5-7 20:32 發表
LEARN HIM
http://www.youtube.com/watch?v=sEhLzWUvSOA
thk...............

發新話題
最近訪問的版塊