發新話題

[是非] 學校教練偏心><

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 乒乓之皇 於 2011-4-16 21:50 發表
其實你有打內部賽.
教練唔比你出都係一樣.
不過可以向校長篤佢背脊
我覺得向校長篤佢背脊, 好似去得盡左d

個教練可能只係用學校一d fundings 去請
學校用錢請佢, 其實只係想負責乒乓球隊個老師, 有多d時間做好教書, 或行政工作
你投訴個教練, 個教練頂多拍拍屁股下年唔做
但個老師就慘lor

第一, 校長一定唔會出面丙個教練
一定叫個老師做個教練同家長個磨心
要個老師拆得好好睇睇, 要家長, 學生, 教練大家開心
你諗下, 個教練一定唔會認錯, 一定講好多理由話自己無錯
而你睇下上面幾位家長網友, 講到要向校長投訴, 一定無彎轉la
試想, 是否需要行這一步呢?
你可能話, 邊個叫個教練唔做好呀?  係佢自己攞黎
但, 你投訴完, 你認為個教練會唔會個心有條剌, 會好比心機教個小朋友, 並且對佢特別好呢
所以, 是否先聯絡左相關老師好d呢?

第二, 教練可以話係用來減輕老師壓力
但一有投訴, 老師一定比校長照肺
既浪費改簿, 備課, 做行政野既時間
之後又要解話, 跟進, 你話無壓力就假既
最後反而無時間做好教學
係咪大吉利是呢?
可能你會話, 負責乒乓球個老師有責任睇住個教練
對!  但既然請得教練, 老師多數會尊重教練的專業, 對教練的決定好少指指點點, 好似做埋人地果份咁
教練會覺得不被信任和尊重
再者, 如果一有問題發生, 家長立即代小朋友向校長投訴, 小朋友解難的能力豈能培養出來呢?

所以, 都係果句, 何不鼓勵小朋友教教練, 或相關老師先溝通一下呢?

引用:
原帖由 Crocotai 於 2011-4-17 23:29 發表
在此想先分享小小個人經驗
正如阿基所言,我在學校除了教書,也要教波,工作量真的很繁複。經常希望有個教練幫我,可惜沒有,教書教波,時會有兩頭唔到岸的情況,學校有教練幫手其實應該好好珍惜。

我說話方式很 ...
各行各業也是要討飯吃,就假設教練有私心吧,他也是要向讓私鐘學生的家長有個交代吧?也不想給私鐘學生的家長罵:「跟你咁耐,都無機會打。」不如就大量一點,給他一個機會,何必置人於死地呢

crocotai老師:
這是一般打工仔的心聲
亦是小弟的心聲
你說得很有見地

你係客
而且你有你既道理
一定係你惡d

我從來無話個教練無錯
但係風水輪流轉
有一日, 有個客捉住一d你認為唔大既事,
咬住你唔放, 仲向你老闆投訴你
你又會點諗呢?

晚愚 kei

引用:
原帖由 ycfu 於 2011-4-18 16:24 發表
甚麼時侯開始歪理變成真理,唔好阻人發達,打爛人地飯碗......變成凌架於公平,公正,公義之上呢?

希望那只是衝口而出,不是發自內心的說話。
我始終認為, 成年人要告訴孩子世界是公平, 公義的
但, 只是我的睇法, 要追求公義, 未必下下做得太激
攪到人地飯碗都爛埋
用溫和的方法, 追求一個多贏局面
一樣可以讓人看到什麼是對, 什麼是錯
一個做錯事的人, 飯碗不破
並不等於歪理變成真理吧

ps.  如果小弟用詞不當, 被誤為挑起罵戰, 管理員可隨時delete小弟之留言

"每人內心都有把天秤, 在評論事件上也有差異, 只要雙方處於對事不對人之態度, 無論結果如何, 多方都有得著."--正是這個原因, 加上有質素的留言, 以及網民, 使我有興趣參與討論

我十分同意terence的話, 反對不公義的事, 做一個好榜樣, 但都是同一句話--溫和, 且做到多贏, 在還有選擇的時候, 未必要將錯事的人處死,

若教練不作出改善, 飯碗不保當然與人無關

開心和ycfu and terence討論

引用:
原帖由 Crocotai 於 2011-4-18 20:58 發表
其實由始至終我也沒有說話教練沒有做錯,我之前說過我說話直接,都知會有人不高興的了。對於本帖我最後回應如下

第一:可以的話,盡量給人改過機會
由讀書到做野,我一直有這樣的感覺
做學生時,我無比人踢出校 ...
Crocotai老師:
I am really proud to have a friend as you!
Kei

發新話題