發新話題

[是非] 學校教練偏心><

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
世界有時便是咁黑暗。
But we still suggest to post the name of school and coach to us
We sure that coach wil become super star in TT market
Since hkttf is more dark
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2011-4-17 06:13 PM 發表
世界有時便是咁黑暗。
But we still suggest to post the name of school and coach to us
We sure that coach wil become super star in TT market
x2

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2011-4-17 18:13 發表
世界有時便是咁黑暗。
support!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

唔出聲唔回應=助紂為虐
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

個人意見。

我記得我細個打球隊比賽打到起晒q.  到下一塲我會對一個幾勁既對手。  個教練比左個塲佢個仔打囉。 he lost the match 因為佢d波對手一早就打win 過佢。   點解出佢個仔而唔出我呢。  我就成個下午坐左係度啦。  我都仲記得。  細路仔比人take advantage 真係好難受。  

你小朋友教練唔可以只係 揾錢﹐ 比人唱出去有乜好呢?    不過我都見個依d 契弟。

叫你小朋友加油。。。 再打好d。  打波打到朋友respect更有意思。  你做家長你既責任係唔好比你既小朋友同你一同勞氣。  

唔好你地話你去啦去 complain 佢囉。  你話佢唔fair, 但佢話冇喎。  佢慢慢攪你小朋友你都煩啦。 唉
冇計。  望你小朋友一路打上去啦。  但我個人覺得只有 5% 既人係咁衰格。 avoid them.

在此想先分享小小個人經驗
正如阿基所言,我在學校除了教書,也要教波,工作量真的很繁複。經常希望有個教練幫我,可惜沒有,教書教波,時會有兩頭唔到岸的情況,學校有教練幫手其實應該好好珍惜。

我說話方式很直接的,請不要見怪,我認為家長就此事去信校長投訴,其實並不是最合適。

我不知道閣下對學校的容忍度有多大,也不知道您對學校的要求有多高。但就我的所見,每次的投訴,都會令老師忌了該學生幾分,處處保護你的兒女,表面上是好,其實只會令老師即使看見你的小朋友有錯,也不敢改正,其實受損最終也是你的小朋友。

作為老師及教練,出賽時我有三個不同的考慮,第一是獎項,第二是新人培訓,第三是隊員出場機會,我強調,這三件事是有衝突的!在比賽時我有不同的處理,必勝的比賽,我會多出少經驗的學生,必輸之比賽,則會把主力放在次要位置,為求多打幾場,只有要拼搏的比賽,才會用上最強陣容。

您的女兒是否快獎畢業?如果是,若以我的考慮方式,以她的實力(排行二、三),出賽機的確會較微,當然,如有足夠的場次,是否應該也讓女兒有一次的出場機會,這值得商確。

各行各業也是要討飯吃,就假設教練有私心吧,他也是要向讓私鐘學生的家長有個交代吧?也不想給私鐘學生的家長罵:「跟你咁耐,都無機會打。」不如就大量一點,給他一個機會,何必置人於死地呢?

最後,閣下說不會再讓小朋友打校隊,令我想起了我最近一次帶比賽的經驗,四個學生打團體賽,只能出三個,結果有一個不能出賽。在比賽過程中,他不斷發脾氣,說以後不打校隊,其他同學在打比賽時,他又不斷取笑自己的隊員,結果在第二場的比場中,我派了他出去,輸掉了,又怪我放他在一個難打的位置(我鬼知人地出咩人= =),當然,這個學生結果比我媽到飛起。其實有出賽與沒有出賽也好,團體賽必須要學習的是團體意識,無論場內場外,也應為團體努力付出,場內努力比場,場外努力打氣以及透過觀察吸叫經驗,才能成為團隊的好成員。

fairy
引用:
原帖由 fairy 於 2011-4-17 18:09 發表
多謝各位的意見 我準備已去信校長
唔可以放過教育界的寄生蟲
如果是靠關係便可以代表學校打比賽 這些比我囡囡不打也擺
教練的名字算我不在此公開了
只是教練的名言 我同我囡囡永遠都會記得
恒生學界盃囡囡會 ...
小弟是某多間中學的低級教練︰

排陣的最佳的方法…就係打排名賽…現在中國國家隊都係用呢個方法…還要直播+輸波要罰錢…

就fairy而言︰
第一段對話…我認為可要求打排名賽(初賽前及決賽前)…是否真的排第二或三名?…可能最終會第一名或第五名…這樣各方相對心服口服…

就8#的一段話…那最終結果是否頭、兩分贏了…而第三分輸?最後的結果是…她們是打甚麼組?甲或乙?2000或以後定99或以前?

就21#的一段話…如果真係如貴 家長所說…是否應該先與該教練、教師及其他學員的家長face to face傾先會否好啲呢?
因每間的學校的要求不同…訓練、排陣都會不同…一個正常的教練都係按照學校的指引來做事…因為學校先係佢地老闆…
例如︰
有些以攞獎為目標…當然排最強…或最佳陣容…如左手…怪膠…狀態…心理…經驗等…
有些以參與為目標…以國際學校為例…他們當比賽是一個活動…盡可能每個人都有得打…
有些以紀律為目標…要求絕對的服從性…話之妳係馬林…王勵勤…如果不時操行唔好(包括校內、外)…成績不佳…出席%低…自律性及心態性差的話…一律會out或變後備…
有些以輸波為目標…(真有其事)某觀塘一間中學…因領隊老師不想球隊進入複賽…(因帶隊係在職老師裡面係冇人工加…即使拿了學界冠軍或第尾…人工係照舊)當然…攞冠軍名譽係好聽啲…但佢地會覺得增加工作量…所以那間中學…我教了半個學期即走…

所以要看看甚麼情況…

引用:
原帖由 dannyyslhk 於 2011-4-15 09:42 發表
我兒子也有類似遭遇...........初上中學代表學校出戰學界 ; 不論出賽經驗 , 隊內賽及兵總排名均排第三(在六位隊友當中) ; 主力肯定就無份 , 但出佢打C仔應沒人異議...........但最终因教練投訴佢少來練波及新丁 ...
就dannyyslhk而言︰

我想這是個最好的教導例子…因少來練波及服從性低…所以在四強時沒给他機會…是絕對正確!話之你係天皇巨星…馬林王皓…因為這可能是學校對教練及學生的要求!

希望各家長能明白教練之苦!

引用:
原帖由 fairy 於 2011-4-17 18:09 發表
多謝各位的意見 我準備已去信校長
唔可以放過教育界的寄生蟲
如果是靠關係便可以代表學校打比賽 這些比我囡囡不打也擺
教練的名字算我不在此公開了
只是教練的名言 我同我囡囡永遠都會記得
恒生學界盃囡囡會 ...
If it is really the fact, I think you should report to the ICAC instead of then sechool, cause it involves conflict of Interest.

引用:
原帖由 Crocotai 於 2011-4-17 23:29 發表
在此想先分享小小個人經驗
正如阿基所言,我在學校除了教書,也要教波,工作量真的很繁複。經常希望有個教練幫我,可惜沒有,教書教波,時會有兩頭唔到岸的情況,學校有教練幫手其實應該好好珍惜。

我說話方式很 ...
各行各業也是要討飯吃,就假設教練有私心吧,他也是要向讓私鐘學生的家長有個交代吧?也不想給私鐘學生的家長罵:「跟你咁耐,都無機會打。」不如就大量一點,給他一個機會,何必置人於死地呢

crocotai老師:
這是一般打工仔的心聲
亦是小弟的心聲
你說得很有見地

你係客
而且你有你既道理
一定係你惡d

我從來無話個教練無錯
但係風水輪流轉
有一日, 有個客捉住一d你認為唔大既事,
咬住你唔放, 仲向你老闆投訴你
你又會點諗呢?

晚愚 kei

"各行各業也是要討飯吃,就假設教練有私心吧,他也是要向讓私鐘學生的家長有個交代吧?也不想給私鐘學生的家長罵:「跟你咁耐,都無機會打。」不如就大量一點,給他一個機會,何必置人於死地呢?"

作為家長我對以上言論極之反感。首先香港比大陸及一些亞州國家先進,其中一個原因係我地有個廉潔的社會。學校係社會的縮影,學生的個人價值觀,很多時都係學校學習。其實學生打乒乓波,多數唔會打一世,但如果佢地學打波的過程, 價值觀被歪曲,那就會害佢地一世。

我囡囡都沒有找學校教練練波,可是我囡囡實力比較高,所以都要靠佢出塲比賽。但平時校隊練習,我可以話比大家知,那些學生有向校隊教練補私鐘的,都會自恃有特權似的,常要求教練和他們練多一些,為咗唔得失呢啲學生及佢地啲家長,教練會和他們每人練兩、三籃波,但我個女就頂多練半籃波就唔同佢練,雖然我囡囡還很細,很天真,但都知道發生什麼事。其實那些學生的家長未必教佢地的子女這樣做,但那些學生小小年紀已經會諗 ” 既然我父母比咗jetso過教練,我就可以係其他同學面前攞番啲jetso” 。唔好以為這些是小事唔需要理,如果唔係啲學生就係學校上的道德倫理堂學一套,實際又做另一套。

我唔反對學校教練教私鐘,但一定要一视同仁。學校負責的老師其實有責任監察學生係課外話動學習情况,唔可以衹係推比教練就算數。

引用:
原帖由 Lamlam 於 2011-4-18 13:55 發表
"各行各業也是要討飯吃,就假設教練有私心吧,他也是要向讓私鐘學生的家長有個交代吧?也不想給私鐘學生的家長罵:「跟你咁耐,都無機會打。」不如就大量一點,給他一個機會,何必置人於死地呢?"

作為家長我對以 ...
我也十分反感 x 2

其實我那段說話的重點在於:置人於死地
表達方式有很多種,但如果一下就去到高層,很多事情就無彎轉
我說的大量,不是要視而不見,而是不要去得太盡
公平是學生要學習的價值
同樣地,(合理地)寬恕是學生要學習的高尚情操

回復 22# 的帖子

agree !!!!  

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=37665&extra=&page=2

論壇保持中立, 但歡迎理性討論
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 乒乓之皇 於 2011-4-17 15:59 發表
其實同校長講會令個教練有d驚...
唔敢再針對or漠視個學生....
但如果佢再係咁樣唔理個學生.....
就可以要求校長考慮換教練

如果你忍佢...佢下年都會咁樣做.
依個冇錯!我就識得學生佢學校個教練係咁!
「你唔跟我學波,唔代我球會比賽!我係唔會出你」
結果,個教練真係唔出佢!佢嘅實力喺丙組1、2位!乙組都有2位!我著家長出聲,但係家長怕攪大件事對兒子不好!
一忍就係3年,個細路差點放棄打波!直到中三學期尾個家長終下定決心告知帶隊老師後就同校長會面!校方也正視問題,由於證據充份,校方就把該教練炒了!新拼的教練打內部賽定出場次序!知人善任!最終結果不錯!可是浪費了三年代表學校機會!藉得嗎?
的確我們看見不平事應出聲,不是搞事!
「教練須向私人學生交代從而給予更多機會出賽」那誰給機會那些給你以權謀私失去機會出賽的同學呢?
教練,請弄清楚你的位置你的角色!如果你自己報外面公開團體賽!團隊裡有私人及找回來夾隊的學員!你出賽偏向自己學生我未必能說你甚麼!記住你的位置!不要以權謀私!

我也十分反感x3
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

甚麼時侯開始歪理變成真理,唔好阻人發達,打爛人地飯碗......變成凌架於公平,公正,公義之上呢?

希望那只是衝口而出,不是發自內心的說話。

睇嚟中國既“直通xxx”真系一個最理想既選法,人人都有機會出賽
但系會肯咁做既有幾個
同埋夠唔夠時間打一個咁多人既大循環都系一個難題.....

引用:
原帖由 ycfu 於 2011-4-18 16:24 發表
甚麼時侯開始歪理變成真理,唔好阻人發達,打爛人地飯碗......變成凌架於公平,公正,公義之上呢?

希望那只是衝口而出,不是發自內心的說話。
絕對認同.

發新話題