68 1234
發新話題

[是非] 學校教練偏心><

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

學校教練偏心><

學界剛剛在上星期打了初賽,報名有五位同學,好囡囡水平排2-3
不過比賽當日我囡囡由早坐到晚一塲都無打過           
教練話初賽水平不高所以由其它同學先打,取多一點經驗
而事實上可以出塲的同學是因為有跟該教練打私鐘,
而我囡囡沒有跟他學波,我囡囡好失望
如果因為水平低教練唔比出塲,我心甘情願
但如為了一己的利益而出賣其它學生,我覺得這些教練好無職業操守
學校是九西其中一間學校,

其實你們覺得打團体賽是否可以要求學校甄選,然后選最強的學生打決賽
還是應該讓小朋友取經驗,輸都應該安排他們出塲呢?

由於是淘汰賽,非勝不可
所以應該要出最強陣容呢

打內部賽當然會是一個比較好的挑選方法
有成績支持,大家也心服口服呢
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

體育運動本來有益身心,公平公正,但因利益關係,將小朋友提早帶入大人的世界,深感無奈。   

學校教練偏心

我兒子也有類似遭遇...........初上中學代表學校出戰學界 ; 不論出賽經驗 , 隊內賽及兵總排名均排第三(在六位隊友當中) ; 主力肯定就無份 , 但出佢打C仔應沒人異議...........但最终因教練投訴佢少來練波及新丁不夠服從 ,所以在四強時沒给他機會   (其實我兒一星期打三日精英隊 , 一日球會 ,一日C鐘 , 只是教練不知道)     结果己隊輸了2:3 ..............到下場爭第三仍然唔肯出我兒子 !!!   最後己隊只得第三 . 其實我和家人一知道教練唔Like這事後已在初賽現場親自訓導兒子向當眾向教練道歉了! ,结果於初賽時给他出了一場(Win咗)............................我覺得呢件事令到我兒受了很大教訓..........................唯有以後只有教他再再努力D才不會不受重視吧!!!!!

回復 1# 的帖子

九西複,決賽應該今個星期六(明天)打, 貴校安排在初賽比實力差的副選出戰, 其實問題不大, 反而是一個好安排, 因校隊是包括團體合作和分享的, 對實力次一等的成員來說有一次寳貴的參賽機會, 只要教練明天選用實力最強的三人包括令愛出戰複,決賽, 咁就成隊校隊都HAPPY 啦, 其實參加校隊又要比錢,又冇乜教野,只為能參予賽事, 多D人參與先開心

排第三,四系邊緣人,教練點出可自行決定,你都好難議異,
努力D再打上D,做到主力就唔出唔得.

照道理,入到複賽應以最強陣容爭取最好的成績,如真的如你所說有跟教練私鐘就優先出場,校隊教練應以學校成績為大前提,如偏私自己學生而影響作賽成績,咁呢位教練好有問題,應向校方投訴,不應將一項團體運動利益化,小小愚見,請多多包涵!

教練今日同我囡囡講明天無得打 , 因為某某小朋友好想打
叫我比個機會佢 , 我囡囡比機會佢 , 咁邊個比機會我囡囡
教練又話主力同次主力已足夠嬴波
所以決定比機會一些低年班同學爭取多一點比賽經驗
低年班同學其他是他的愛將兼私人學生
說得好聽是取經驗 , 如果沒有利益輸送誰也不相信
聽日我已準備去信校長提出退出校隊
初賽不是以最強陣容我不怪貴教練
但是明天決賽也這樣做 , 未免有點兒那過
入得校隊個個都想代表學校
假如水平唔夠班唔比打我無野好講
但係將金錢掛鈎在乒乓球出塲上我覺得好可恥
教練界的人渣敗類   退隊以後唔打校隊

引用:
原帖由 fairy 於 2011-4-16 02:13 發表
教練今日同我囡囡講明天無得打 , 因為某某小朋友好想打
叫我比個機會佢 , 我囡囡比機會佢 , 咁邊個比機會我囡囡
教練又話主力同次主力已足夠嬴波
所以決定比機會一些低年班同學爭取多一點 ...
不要退隊那麼簡單,你要和校長說明一切!
搵食還搵食也要有點道德!
如這是事實,不怕在這裡開開名!佢就知你唔夠膽!再唔係講吓你讀邊間!

其實你有打內部賽.
教練唔比你出都係一樣.
不過可以向校長篤佢背脊

Sad to hear this incident but I believe that such a case happens all over the world!

成個乒壇都係咁,不知所謂.

引用:
原帖由 乒乓之皇 於 2011-4-16 21:50 發表
其實你有打內部賽.
教練唔比你出都係一樣.
不過可以向校長篤佢背脊
我覺得向校長篤佢背脊, 好似去得盡左d

個教練可能只係用學校一d fundings 去請
學校用錢請佢, 其實只係想負責乒乓球隊個老師, 有多d時間做好教書, 或行政工作
你投訴個教練, 個教練頂多拍拍屁股下年唔做
但個老師就慘lor

第一, 校長一定唔會出面丙個教練
一定叫個老師做個教練同家長個磨心
要個老師拆得好好睇睇, 要家長, 學生, 教練大家開心
你諗下, 個教練一定唔會認錯, 一定講好多理由話自己無錯
而你睇下上面幾位家長網友, 講到要向校長投訴, 一定無彎轉la
試想, 是否需要行這一步呢?
你可能話, 邊個叫個教練唔做好呀?  係佢自己攞黎
但, 你投訴完, 你認為個教練會唔會個心有條剌, 會好比心機教個小朋友, 並且對佢特別好呢
所以, 是否先聯絡左相關老師好d呢?

第二, 教練可以話係用來減輕老師壓力
但一有投訴, 老師一定比校長照肺
既浪費改簿, 備課, 做行政野既時間
之後又要解話, 跟進, 你話無壓力就假既
最後反而無時間做好教學
係咪大吉利是呢?
可能你會話, 負責乒乓球個老師有責任睇住個教練
對!  但既然請得教練, 老師多數會尊重教練的專業, 對教練的決定好少指指點點, 好似做埋人地果份咁
教練會覺得不被信任和尊重
再者, 如果一有問題發生, 家長立即代小朋友向校長投訴, 小朋友解難的能力豈能培養出來呢?

所以, 都係果句, 何不鼓勵小朋友教教練, 或相關老師先溝通一下呢?

當然直接叫校長啦,
而家所有學校校長都好怕家長投訴,
你一出聲,
學校肯定會宿,
如果教練係學校透過康體請,
呢單野夠寫花個教練個FILE

引用:
原帖由 kei 於 2011-4-17 01:56 發表

我覺得向校長篤佢背脊, 好似去得盡左d

個教練可能只係用學校一d fundings 去請
學校用錢請佢, 其實只係想負責乒乓球隊個老師, 有多d時間做好教書, 或行政工作
你投訴個教練, 個教練頂多拍拍屁股下年唔做
但 ...
奇哥,如果引用你個句,(個教練可能只係用學校一d fundings 去請),譠主應該條氣冇咁頂往,依家一般學校辦好多興趣班或校隊,家長都要比錢架. 雖然明白老師的難處, 但比左錢,又學唔到野,又冇得比賽,又多是非,難怪家長有動作矣!

我今日有個fd都係甘
........
所以教練唔係個個好有時

Better express your discontent to the principal.
The similar case frequent happen on other school match, such as swimming, track and field, and other ball games.
Kids who joining private lessons from the school team coach can get more joining opportunities in competition, even they are not the most capable candidates.

Bty innerforce 兩面反膠

回復 15# 的帖子

其實同校長講會令個教練有d驚...
唔敢再針對or漠視個學生....
但如果佢再係咁樣唔理個學生.....
就可以要求校長考慮換教練

如果你忍佢...佢下年都會咁樣做.

多謝各位的意見 我準備已去信校長
唔可以放過教育界的寄生蟲
如果是靠關係便可以代表學校打比賽 這些比我囡囡不打也擺
教練的名字算我不在此公開了
只是教練的名言 我同我囡囡永遠都會記得
恒生學界盃囡囡會以實力証明教練是錯的

(唔跟我打私鐘 , 你都唔洗代表學校打比賽)

68 1234
發新話題