發新話題

[是非] 最討厭同呢種人打波

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 儍峰 於 2011-4-9 11:42 發表

呢類麻煩友系阿叔阿伯果輩先多啊嘛?
我見親呢類既都系有番咁上下年紀....
有年輕化走勢
主板A: BTY 朱世赫
正手 :  37度狂3
反手 : 1.5 長膠
主板B : viscaria
正手 : 老2.1mm 狂2 35度 19#
反手 : 1.5 長膠
主板C:  NP700
正手 :  狂2 38 2.1
反手 :  1.9 SPECTOL

引用:
原帖由 sam1996921 於 2011-4-9 02:14 發表

所以我的波友大部分都會搵番大人
成日搵番大人打, 唔怪得你进步咁快

me too

回復 22# 的帖子

最緊要學到野姐^^

有同感

個d阿伯都係維園阿伯.. 講到自己識飛gum.. 打落就...
算la.. 呢個世界有大把呢d人... 我地識打波, 有球品...就只好忍讓下la
天下武功, 無堅不破, 唯快不破

回復 19# 的帖子

=__=如果佢肯聽人講 咁佢就唔會黑人憎

咁都未止.
最憎系話同您練搓下波.
點知五夠2板就一板打死您果d.
沒有最好 只有更好

引用:
原帖由 dash1995 於 2011-4-9 19:19 發表
咁都未止.
最憎系話同您練搓下波.
點知五夠2板就一板打死您果d.
有時又係丫, 我試過一次, 個心想住練波, 正手開個小小上旋比對方正手, 對方一板就沖爆你反手.
講真, 果時佢當左我係發球機..........

而且練波應該係雙方面, 頭幾板慢慢加力, 加到一個平衡點, 大家都可以練到.

所以之後, 我對住d新波友, 都講明練波打正手慢慢來.
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 30# 的帖子

=__=有同感呀~~對住呢種人真係好頂唔順
抄我個fd ge 金句 我俾10.5 你又係10.5 點解要俾你亂咁發
咁鐘意發自己請個教練俾你慢慢發

引用:
原帖由 乒乓人生 於 2011-4-9 21:38 發表
其實我打耐了乒乓球後,慢慢發覺一,兩板打死我的波友,我更加要去珍惜。

因為我想下一次有第三,第四板的出現。
所以問題係, 你想同對手練波定係計分囉.

如果係計分, 我當然好開心你一野就沖爆我la, 重真係覺得你好波, 打得好~~~
但練波就....

所以就算係柳承敏都要專業的練波員, 如果柳承敏叫開正手上旋, 個練波開反手下旋, 你想下柳承敏練不練到?

呢d就係人同人之間的一種默契同信任, 先可以打起來大家都有得著, 而不是單單個人特出個人技巧.
打波又好工作都好, 我同d parter吹水時 都說 如果請個人 技巧好利害但人品脾氣不好的 反而差過請一個 技巧平平但同好多人都有人緣的人, 原因係團隊氣氛上令工作流程變好.

我知道件事之後(同呢個post無關的不是借呢個post), 我都想同你講下, 係邊個講同做其實問題不大, 最終的結果也不是問題. 而 品 才是問題所在.
簡單一點講, 甲組阿A成日搓波, 係唔係佢真係唔識打波呢?
佢想試一試對手功夫又講唔定, 佢比賽心態上大勝對手又講唔定, 搓波有好多原因.

我識你知你講下無所謂, 但如果果個人係甲組阿A的老死, 聽到你講甲組阿A唔識打波, 會點呢?

唉....有時真係好無奈.....
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 34# 的帖子

說得不錯 agree

引用:
原帖由 tommy 於 2011-4-9 10:41 發表
最憎第一板就向兩邊撥,咁我只係練到執波。
哈哈,

練波由執波做起, 有深厚意義

回復 36# 的帖子

不如我幫你練下波

kanlok is a good player included 球品... i happy to play with him....
欲講買
STEPHEN 1019
之2手板前,建議請用「搜尋」查看本人之買賣 ''秒殺" 紀錄,多謝。。

主板:全售。。
等待中。inner fibre ZLFS CS

回復 39# 的帖子

you too 同你打波我都好開心 下次再約出黎打

發新話題