41 123
發新話題

請問手肘痛,可能網球手,睇跌打醫唔醫倒, 有冇邊間跌打好?

請問手肘痛,可能網球手,睇跌打醫唔醫倒, 有冇邊間跌打好?

近期隻手真係有問題,打完球就痛,有時睡眠都痛,

我針灸好番了
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

插支針,快D好!我都係針炙好番!

你地邊倒針炙? 請PM 地址給我 謝!
ps 要針幾多次?

手筋或靱帶發炎可食消炎藥,
如腫脹可用冰袋冷敷患處止痛消炎
或熱敷患處活血,有助睡眠
最緊要休息停賽

3 yrs ago, 我都係針炙+敷藥好番! 3 x $280 = $840
當年我係早上扭洗面巾都唔得,停打3個月最後都係要俾佢針

回復 1# 的帖子

PM約省港騎乒啦,他是個中醫

要休息. 如打完之後痛, 即敷冰啦.

引用:
原帖由 防守王 於 2011-3-24 11:23 發表
要休息. 如打完之後痛, 即敷冰啦.
原來要敷冰, 有人教我敷暖水袋

引用:
原帖由 tommy 於 2011-3-24 11:14 發表
3 yrs ago, 我都係針炙+敷藥好番! 3 x $280 = $840
當年我係早上扭洗面巾都唔得,停打3個月最後都係要俾佢針
針3次就得 請快D PM 地址or tel 給我 謝!

Already pm you

引用:
原帖由 Mouse 於 2011-3-24 11:16 發表
PM約省港騎乒啦,他是個中醫
針炙??
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

回復 12# 的帖子

Yes.

thanks all of you, book左一個中醫, 今日放工去針一針, 希望好D

引用:
原帖由 BeckhamCC 於 2011-3-24 11:50 發表

扭傷才敷冰避免發腫脹,已腫的暖水袋可幫助運行血氣...你應該先去針炙消炎止痛...休息下唔打波住就會好...我已久傷成醫了
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

引用:
原帖由 BeckhamCC 於 2011-3-24 11:50 發表

Acute pain --> ice for suppressing the pain
Chronic pain --> hot pad for improving circulation
Most important --> Rest !
究竟天, 有幾高 ? 我想飛, 飛進星河路 !

SUPPORT ACCUPANTURE
<-->
.

引用:
原帖由 garfieldjam 於 2011-3-24 10:44 發表
我針灸好番了
請PM 地址給我 謝!

網球肘(肱骨外上髁炎)是指手肘外側肌腱發炎疼痛。疼痛的產生是由於負責手腕及手指背向伸展的肌肉重複用力而引起的。患者會在用力抓握或提舉物體時感到患部疼痛。網球肘是過勞性綜合征的典型例子。研究顯示,手腕伸展肌,特別是橈側腕短伸肌,在進行手腕伸直及向橈側用力時,張力十分大,容易出現肌肉筋骨連接處的部分纖維過度拉伸,形成輕微撕裂。
治療網球肘   針灸+敷藥  一般兩次就好
                                                                 謝博士
香港註册中醫  註册醫生(中國) 註册按摩師(中國)

針灸可以鬆鬆裡面塞着o既嘢(血塊... ... ), 幫襯工聯會的要預排餐飽, 外面又可能索價.

41 123
發新話題