26 12
發新話題

[球例] 部voc測試機好厲害

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:10 移動

部voc測試機好厲害

有朋友話最新的voc測試機,可以測出塊板現在或曾經是否用過有機膠水黏過 ! 而其重點係塊板曾經用過有機膠水黏,但換上另一塊用無機膠水黏的新膠,都係過不到機,這才是厲害之處 ! 即係話膠同板,都係要未曾用過有機膠水,才可打比賽 ! 認真厲害呢 !

真係有點兒無奈~
宜家連新膠都未必過到機呢!!

咁咪要買過一塊新板才用得打比賽?

引用:
原帖由 iamalan2008 於 2011-3-5 18:25 發表
咁咪要買過一塊新板才用得打比賽?
係呀 ! 要新膠新板 ! 要用從未用過有機膠水黏過的球板器材 !

相信會引起新的換膠換板熱 !

我最鍾意and最好打果塊Iolite Neo 用過有機膠水....

我宜家成塊板連膠都係用無機上的

今日拎左六七塊板去順利村 check, 基本通過VOC測試, 20秒內升0.4-0.7ppm, 但本身部機自已都有0.4ppm 誤差, 最後讀數0.8ppm-1ppm,
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 smallstar 於 5-3-2011 19:39 發表
今日拎左六七塊板去順利村 check, 基本通過VOC測試, 20秒內升0.4-0.7ppm, 但本身部機自已都有0.4ppm 誤差, 最後讀數0.8ppm-1ppm,
你d坂有冇用過有機膠水?

無用過, 不過都有0.5ppm 檢出, 唔知塊板定膠出來!

引用:
原帖由 smallstar 於 2011-3-5 19:39 發表
是嗎 ! 根據標準成塊板(膠連板)係唔可以超過3ppm . 但好多膠及板本身(未黏)已含有機物質 . 故一但用過有機膠水,就很容易超標 . 根據專家及學者話,在一般環境及空氣中,都很容易有有機物質存在 . 故請大家小心留意 !

小弟塊板跟左我5年
果陣仲係有機年代
而家可能過吾機
有D心痛
好似自己最親密既戰友比乒總KO左
我塊塊板都係有機年代
比人抽驗都吾知點算

引用:
原帖由 chifaifung 於 2011-3-5 21:38 發表

小弟塊板跟左我5年
果陣仲係有機年代
而家可能過吾機
有D心痛
我塊塊板都係有機年代
比人抽驗都吾知點算
賽前拿去check 下先會安心

引用:
原帖由 chifaifung 於 5-3-2011 21:38 發表

小弟塊板跟左我5年
果陣仲係有機年代
而家可能過吾機
有D心痛
我塊塊板都係有機年代
比人抽驗都吾知點算
有同感 .......

唯有買過塊新架啦

好在我退出職業球壇(乒總賽事)好耐姐 !

我今日拎左去CHECK~
兩邊都本身係用郭躍華有機膠水痴既~

之後朝早用無機痴左正手一次~兩邊都過到機

其實以前用過有机膠水, 一樣好多人過到机, 大家唔洗咁驚....
驚便拿板去CHECK 下....
乒總今次做得好好.....
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

今次做得非常好, support 乒總!

小星星, 是否任何人都可以查板? 要否乒總証呢?

26 12
發新話題