發新話題

Canon 60D or 600D?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

Canon 60D or 600D?

小弟用開400D, 成4年機了, 近日想upgrade, 大家覺得up做600D定60D好?, 600D新d, 又平過60D, 但係有9成60D既function;  60D機身pro D, 連拍又快d, 最緊要唔會好似600D 咁快就轉款, 謝謝大家既意見!

我覺得60D低買D~如果你要買600D不如買550D

400d 仲用得就唔好轉600d啦!

要轉就7d
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

7D 成皮野=_=~

如果唔急, 買A77 SONY
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

但如果用開CANON, 轉便轉7D吧....看你影什麼. 如果你影人, 買5D MARK II
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

我有400D 和 7D 當用了7D 就完全不會用400D
好後悔冇賣400D 當時可賣$2000 ,依家冇人要
操控及變換function 好方便,連橫快拍一流,
5D 除了CCD大,可影wide angle photo外,相的層次高D
其餘都7D較好,7D收得你皮幾嘢,係有佢原因
貓兄提議sony又未嘗不可,貓兄的相用sony機影得到層次
及色彩都非常好,遲些可能買sony玩下

貓兄, sony 部A55 的確係幾有誠意, 我相信A77會更好, 如果我無大機我都會買, 但係唔捨得果兩支鏡同閃, 一時間又唔想用咁多錢買過晒d野 , 小弟邊有你咁洒脫, 話轉會就轉會呢?  

400d 上 600D又好似好傻仔, 入門去番入門, 不過一來始終係新機, 二來真係有60D 九成function, 仲要平千幾, 除非60D影出來既野正過600D啦, 咁千幾蚊就抵比既

7D唔諗了, 成皮野, 又重, 我又未有功力去用佢, 我都係想旅行影多少少靚相唶

呢兩部我PREFER 60D =)
小弟部機仲老過你=(
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

引用:
原帖由 brian1115 於 2011-2-27 12:15 發表
呢兩部我PREFER 60D =)
小弟部機仲老過你=(
老機先有價值, 越多電子野越唔值錢

Canon X0D 都係指中級機身, 如果玩開入門機, 升級做中級機身好正常.

雖然, 有人講60D係膠機身, 但用60D同600D比的話, 600D似玩具
加上ISO1600表現60D好過600D~~
60D又解決左之前轉Mon個位好易斷的問題~~

所以如果費事日後又心絲絲, 想要去升級, 都係買60D LA~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

同埋我見到60d同600d個spec, 60d快門係1/8000; 但600d只係1/4000
我想問用600d影乒乓球比賽相片會唔會唔夠呢?

引用:
原帖由 kei 於 2011-12-30 09:05 發表
同埋我見到60d同600d個spec, 60d快門係1/8000; 但600d只係1/4000
我想問用600d影乒乓球比賽相片會唔會唔夠呢?
機身有1/8000 秒對影乒乓球比賽係用唔到, 注要唔可以用閃燈同室內環境, 我有部 1/12000 秒快門既 Minolta 機咁耐都係用過兩三次咁高速, 最緊要係大光圈既鏡同機身連拍速度。我部Sony a700 一秒五張都唔夠快, 我要一秒十二張既a77,所以而家重等緊a77返貨

呢個疑惑我都曾經面對過...當時一直等600D出,,覺得佢既 function同60D有9成似,為何要比多2千蚊,
但等到600D一出,就走去試機...一拿上手...呵呵..唔使諗 !
如果真係只有600D & 60D比較...咁..60D一定無走雞喇!!!

討厭輸波,但無奈已成習慣!

Smallstar and Poon,

我而家都係構思買相機, 但我係新手
想由全自動傻瓜機 升 level 到單反

poon師兄, 你可唔可以分享一下, 點解"600D一出...一拿上手...呵呵..唔使諗"呢?
對一個新手而言, 係買一部低階小小好d, 還是一步到位, 買部勁d好呢?
有一個玩開影相既朋友同我推薦600d,
但因為我在forum見到好多人激讚d7, 雖然係過1皮, 但如果好用都唔大問題ge

thx

kei

如果你影打波, 唔洗唸 D7

引用:
原帖由 kei 於 2011-12-30 14:55 發表
Smallstar and Poon,

我而家都係構思買相機, 但我係新手
想由全自動傻瓜機 升 level 到單反

poon師兄, 你可唔可以分享一下, 點解"600D一出...一拿上手...呵呵..唔使諗"呢?
對一個新手而言, 係買一部低階小小 ...
7D 一秒八張, 影比賽應付有餘, 不過要加多支大光圈鏡 70-200/2.8就差唔多啦,但仍要一支17或18-70/2.8 先齊。

如果一鏡走天涯, 17-200又如何呢?

引用:
原帖由 kei 於 2011-12-30 15:30 發表
如果一鏡走天涯, 17-200又如何呢?
17-200 光圈太細, 影比賽快門太慢啦, 有17-200/2.8 就差唔多, 不過無呢支鏡

發新話題