發新話題

(純木橫板)邊塊係7夾板之王 ?

引用:
原帖由 mathew1734 於 2011-1-28 01:14 發表
HYBRID WOOD 9夾...不錯
呢塊都唔錯, 但一定要 95g-100g 先好打 !
(以前我打過2塊, 一塊89g, 另外一塊86g, 太輕咬波差d)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-27 13:37 發表

師兄,

其實你都幾識貨, 見到你所有橫板的重量都在 90g 以上
Bro. J, Do you know me....?

Your fd ar....
本帖最近評分記錄
  • jcclee +12 難得有高手光臨, 仲係自己友, 加到齊頭20 2011-1-30 17:18

引用:
原帖由 spoon 於 2011-1-29 20:06 發表

'我是誰'網上版

引用:
原帖由 spoon 於 2011-1-29 23:36 發表

俾d貼士吖, 真係估你唔到
(係咪友論壇人 ? 唔通你係 treX ? 似喎睇你用嗰d 膠)

<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

現在 (純木橫板)邊塊係7夾板之王 ?

CL我果塊6.5MM 厚 91G
6.5MM係新定舊?@@

支持馬龍特制506

咁多7 P 木.....我打過最中意都係勁極7~~ 可能我好彩買到自己岩的板

其实YE也是一个不错既选择,虽然唔系7夹,但系手感好,十分咬,是纯木中的表表者

用緊 yes
感覺好好
夠力, 有手感.
性價比高.

有冇人打過Nittaku Ludeack, Donic Persson Seven?

兩塊都係 limba-ayous (x5) - limba.

再加上 Nittaku Adelie.

板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

小鳥手感好好,但紅毛鳥更好!小鳥反應直接D,球速好像小鳥快少少

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-27 00:30 發表
先看一看我自己手上的所有7夾板, 做個快速/簡單的評估....

(1) Avalox P700 - 夠力, 中力控制一流, 但發暴力時會有發飄感覺(特別是反手). 8分

(2) Stiga Clipper Wood - 情況和 Avalox P700 相約, 芯木更不及 ...
去過一間舗, 試左YES, Donic Ovtchanov Senso v1, DHS 天極506.   自己比較Like YES, Donic Ovtchanov Senso V1, 但老細話DHS 天極506最好.   其實YES, Ovtchanov Senso V1滴波時聲音比較低沈, 應該合拉波多的.  DHS 天極506好彈, 估唔到Limba面材都咁彈, 老細話, Ovtchanov Senso V1比較岩初學打波.

所以想問下大家孤快打法係唔係Yes同Ovtchanov Senso V1比較岩.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

7P2A 點碳 arm 開始打。
都幾正。
係覺得底勁差dd。

應該係Stiga  CLIPPER

最近我又試左幾塊7夾木, 新野來講真係唔錯, 價錢亦都大眾化 !
印象中有好感的 :

Andro CS7 Velocity (檜面7夾) 有速度但唔難控 !
Donic Bloodwood 7 (紅木) 比 Rosewood 7 手感更柔和, 但支撐力也不遜色 !

我最喜歡木結他的拉球手感十分責實,控制好,拉打皆宜,用來練球十分好,制造弧線都十分穩定,它是我用過最好手感的球拍了,只是本人意見分享 謝謝
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

結他是好板 !
但是不符合這版標題 !
因為結他不是7夾純木....是5夾 !!

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-1-21 16:51 發表

yes找一些87g的最好
你咁似講緊我塊拍嘅?我不知不覺都打左幾年了
手感好而不失速度感,攻防我個人都覺得唔錯
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 samson2012717 於 2013-3-28 11:32 發表
現在 (純木橫板)邊塊係7夾板之王 ?
沒有最好的....只有最適合 !

發新話題