發新話題

懂得放下,不再執著,活得精彩

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:37 移動

懂得放下,不再執著,活得精彩

每個香港人都為生活忙碌,
生活節奏緊張,每每因一些少事,
而向家人,朋友甚至陌生人發脾氣
引來無謂爭吵,傷了和氣又傷身,何必
祇有懂得放下,不再執著,
內心就會覺得輕鬆,祥和
生活自然過得精彩無煩憂
本帖最近評分記錄

回復 1# 的帖子

非常贊同

引用:
原帖由 新手上路 於 2008-3-6 16:05 發表
每個香港人都為生活忙碌,
生活節奏緊張,每每因一些少事,
而向家人,朋友甚至陌生人發脾氣
引來無謂爭吵,傷了和氣又傷身,何必
祇有懂得放下,不再執著,
內心就會覺得輕鬆,祥和
生活自然過得精彩無煩憂
咁工作呢?如果公司有人針對你,咁你又會不會又放下,由得自己被人針對?
女朋友迫你買層3M的樓先同你結婚,但你又冇$,人工得10K,咁你選放下條女定放下你的勞動力去去賺$買樓呢?

請指教

( ps:小弟冇惡意,只對身邊的朋友事例有感而發)

引用:
原帖由 頌少 於 2008-3-6 17:27 發表
同意~櫻上果位..我覺得如果個女朋友只係貪呢d~佢都唔係真係like 你...
真正的伴侶應該不論甘苦也共你走過...朋友也應如此..
不過而家社會既人都比錢充分頭腦..唉..其實就算咁有錢又有咩用~你有一天都係帶唔走架啦~
買層只是其中一例子 ,
我不反對買樓,但也不要充大頭,10k人工買3m樓

就算過到10k monthly income想買3M flat, 難保佢要求仲未休止(欲望係無窮o既, 所以一定要識控制). 果種人要撞翻次大大板 先會醒覺.

在下意見:
要注重, 生肖屬虎(野心特大)的, 星座屬獅子/人馬(性子 急, 野心大)女仕較易有此傾向; 另外因為隻魚及天蠍(比較悲觀), 為了日後穩穩陣陣, 有嘢在手, 都有此傾向.

引用:
原帖由 頌少 於 2008-3-6 13:57 發表
同意~櫻上果位..我覺得如果個女朋友只係貪呢d~佢都唔係真係like 你...
真正的伴侶應該不論甘苦也共你走過...朋友也應如此..
不過而家社會既人都比錢充分頭腦..唉..其實就算咁有錢又有咩用~你有一天都係帶唔走架啦~
頌少, 您好彩, 未撞到過一些麻煩女朋友!

引用:
原帖由 hotin133 於 2008-3-6 18:01 發表
好彩好唔係
如果男係野心型o既, 衰咗之後後果自己自會承擔; 但女子多要搵人幫佢'埋單'!

引用:
原帖由 沽爺仔 於 2008-3-6 16:56 發表

咁工作呢?如果公司有人針對你,咁你又會不會又放下,由得自己被人針對?
女朋友迫你買層3M的樓先同你結婚,但你又冇$,人工得10K,咁你選放下條女定放下你的勞動力去去賺$買樓呢?

請指教

( ps:小弟冇惡意,只對身 ...
指教就不敢當,我可以分享自己的想法

首先,自己是不是沒有屋住,為何一定要買3m的樓
從前我和爸媽都是住板間房50呎左右
真是一屋十戶人,大家都好開心,共融.
兩人開心生活,不一定要有自己的樓
現在的都市人就是執著,要追求最好的享受
(當然,負擔起別論)

工作方面,
如我有10k人工都唔錯,有工開好過無工開
同事的針對那裏沒有,最敝就是全公司的人都針對我
如果是的話,我真是要好好反省下(人際關系)
開心又要做,唔開心又要做,倒不如開心工作
學會放下,不要去計較同事的針對,
日子久了,一定有好回報(起碼不會嬲壞身子)

引用:
原帖由 新手上路 於 2008-3-6 22:41 發表

現在的都市人就 ...
多謝, nice to talk with you

我想,如果懂得將''放下''的觀念用在其它地方,唔發達也可脫窮

引用:
原帖由 新手上路 於 2008-3-6 22:41 發表

現在的都市人就 ...
睇下幾時有機會大家打下波,吹下水

引用:
原帖由 沽爺仔 於 2008-3-6 23:07 發表

睇下幾時有機會大家打下波,吹下水
好!有機會時請多多指導
不過我好水皮.
十打九輸

引用:
原帖由 新手上路 於 2008-3-6 11:42 PM 發表

好!有機會時請多多指導
不過我好水皮.
十打九輸
十打九輸 ?! (你一定係賭波) [講笑]

各方意見, 大致認同

任何人做任何事, 都要自己附上責任....
命運只幫助勇敢去承擔的人

發新話題