發新話題

2010所買的扳板

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-2-24 13:45 發表

我都認同你是收藏乒乓球的歷史多於乒乓球板本身
更長的時間之後, 可以證明你那份執著
多謝
由於上一代的收藏家(大多70歲以上了)都年紀大了
而有一大段時間乒乓球板收藏的人出現了真空期而令很多資料失傳了
有幸近年出現了一些stiga和日直收藏家可留往一些資料
但由1880至1960年的就沒人去收藏了
所以要盡力為這些年代的乒乓球板做一些事
你們可去看一下ittf博物館
收藏得很齊全
中國人是熱愛乒乓球的
但沒有博物館之餘
也沒有人去研究,收藏
...........................
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-2-24 13:58 發表

多謝
由於上一代的收藏家(大多70歲以上了)都年紀大了
而有一大段時間乒乓球板收藏的人出現了真空期而令很多資料失傳了
有幸近年出現了一些stiga和日直收藏家可留往一些資料
但由1880至1960年的就沒人去收藏了
...
是不是以下這個 ? (我之前都有睇過的)

http://www.ittf.com/museum/
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-2-24 14:08 發表

yes
是我的目標
但某一些我比他齊全
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-2-24 14:14 發表

yes
是我的目標
但某一些我比他齊全
師兄 ~ 奸爸爹 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

BRIAN,有機會帶我去見識下係既珍藏~~
有時鐘意收藏郵票有人鐘意收藏波鞋,有人鐘意收藏玩具,有人鍾意收藏紅酒,我覺得鍾意收藏自己鍾意既野唔係有病...不過brian可以考慮遲d開個樓上店做下博物館或者買賣woo
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 r_t 於 2011-2-24 11:46 發表

真係有吾少珍藏板

每人喜好不同, 在不影响其他人情況下, 冇人吹得賬~
不過小弟覺得, 其實某情度上只是極端的佔有慾及一種病態且已

個人感覺, 不喜可插
我都係第一次聽到咁新穎既論點, 原來世界上所有收藏家都係精神病患者

引用:
原帖由 阿舜 於 2011-2-24 14:50 發表

我都係第一次聽到咁新穎既論點, 原來世界上所有收藏家都係精神病患者
如果呢個論點成立, 我相信香港絕大部份都係精神病人 :

香港政府(收藏好多錢, 掛住積穀防餓, 明明庫房滿到爆晒, 都唔肯派錢)

有錢人同埋基金公司(都係收藏錢, 政府今年又派240億俾佢地收藏)

普遍市民 (正確名病名係"被收藏家", 因為財爺話, 市民既錢就係政府既錢, 政府有錢就即係市民有錢, 咁而家庫房水浸, 香港市民重唔係俾財爺認為個個都有錢, 個個都係收藏家? 雖然明明好多人買乜都唔夠錢....)

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-2-24 13:27 發表

你講d野表現出有病的是你自已
見多d世面對你的病程會有幫助的
首先謝過超級板主對小弟的關心及幫我娘親說聲多謝, 閣下原來除了只懂球拍, 還對教仔有一返見解, 年紀輕輕便有此修為, 實在難得!
本人一向自知, 即使有病亦會馬上就疹, 不會俺耳盗鈴及自欺欺人, 超級板主有心了.

此 post本人只是閒話一句及表達個人見解, 並没針對任何人!
誰知原來可能刺中某人死穴, 馬上自行對号入座並顯示高高在上, 神聖不可侵犯之尊貴氣度...
如進入一些 Forum, 必須要誠心跪拜及把某人奉若神名, 凡 post 讚美, support;
倒不如開個個人祟拜區, 分早, 午, 晚面向東方朝拜便成!

如果分享那位介意既..或希望全部需要"認同", "讚美"倒不如不放出來給大家看..
因為你一開得post你就需要預左有人會持不同見解.

小弟認為討論區既用途就係俾人發表意見, 不論持相同及不同之見解亦可開放討論;
而人既意見通常都係跟住自己既價值觀去睇..根本唔可以一定係客觀既..有中聽, 自然亦有不中聽.

一有看法不一便馬上變成"儍仔", "冇料到"及"没見過世面"等, 哪這論壇的存在又意味着甚麽呢??

擁有一種物件越多便越"勁",更同時能得天下! 並不是我的宗教, 小弟並不苟同, 有時這些東西也要講講慧根...

我覺得世上凡事有兩面, 以前沒人做的現在有了,一方面可喜可賀, 但究竟天才與白痴 - 可能只是一線之差!

that's all~

引用:
原帖由 r_t 於 2011-2-28 18:10 發表

首先謝過超級板主對小弟的關心及幫我娘親說聲多謝, 閣下原來除了只懂球拍, 還對教仔有一返見解, 年紀輕輕便有此修為, 實在難得!
本人一向自知, 即使有病亦會馬上就疹, 不會俺耳盗鈴及自欺欺人, 超 ...
真的病得很嚴重
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-2-28 18:22 發表

真的病得很嚴重
眾人皆醉你獨醒, 永遠以為自己高不可攀; 這類人見不少, 但下場??
算把啦你!!

引用:
原帖由 r_t 於 2011-2-28 18:37 發表

眾人皆醉你獨醒, 永遠以為自己高不可攀; 這類人見不少, 但下場??
算把啦你!!
又自己去設定人地性格
真係好癲
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-2-24 14:08 發表

你是否去過實地參觀

引用:
原帖由 kei 於 2011-2-28 19:31 發表

你是否去過實地參觀
NO, 只是見識過了有關的網站

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-2-28 19:48 發表

NO, 只是見識過了有關的網站
我都想去
還有一所在德国的
是乒乓球(個波)博物館
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

樓主,請問還有沒有一些更震撼的圖片,給我們一群凡夫俗子細意欣賞,實在感激不盡
謝謝

.70年代老盾牌
可否私讓一塊作收藏

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-2-28 20:02 發表

我都想去
還有一所在德国的
是乒乓球(個波)博物館
下次再有機會去德國的時候,
我反而會花多d時間去"掃板"
帶埋個電子磅, 買多d 正宗的歐洲"重板"返來

TT BLADES EXHIBITION
<-->
.

發新話題