發新話題

點解基本工好,比賽打得唔好呢?

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2010-12-14 10:31 發表
小兒打比賽好多時輸比基本工比他差的對手
點樣改善呢?
我都係咁呀
但我知道自己問題 ---- 就係懶
仲有成日要去適應新器材...

我都要開始認真地檢討一吓
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2010-12-14 14:37 發表

就唔算懶了
我懶走動呀, 時不時都會手快過腳
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 ncc321 於 2010-12-20 21:35 發表
因為打比賽的基本功不好     
請問打比賽的基本功應該注意些甚麼 ? Thanks !

係咪要上大陸俾人執返濟就期望會有改善 ?

引用:
原帖由 Lamlam 於 2010-12-22 00:36 發表

其實小女都係練基本工好耐,但比賽都打得唔好,所以最近返大陸練,我雖然係外行,我發覺練波方法有很大分別,想請教大家意見。
係香港練波比較注重打板數,最好一次打六十板以上,慢慢打唔緊要,姿勢要定,仲要 ...
我覺得慢慢搓來回板/對練定點球...已經變成了我們的樽頸位了,
在不知如何是好的情況底下, 唯有乜都要試試, 邊個啱, 邊個錯都唔重要,
最重要是能夠找到自我再突破的方案, 北上可能是一出路....
(我就麻煩d...因為有5-6年冇上過大陸, 人新路不熟)

發新話題