31 12
發新話題

點解基本工好,比賽打得唔好呢?

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2010-12-14 14:37 發表

就唔算懶了
我懶走動呀, 時不時都會手快過腳
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

打 dor D 比賽 la

回復 21# 的帖子

me two.....

呢個問題以前都係我身上發生過...尤其是出面既公開賽(南華會, 工聯會果類)...
我本人覺得最大既原因係""心理質素""~ 平時成日同熟既人打~就算要計埋分~
個心都唔會咁"怯"~ 見慣見熟! 但一聽到出面既比賽呢個名稱就會有少少壓力~
再加上全部對賽既對手都係生面口~ 要猜測佢既打法同埋套路再諗作戰策略~
咁樣的話..又多一重心理壓力~ 每一球都唔想失波~ 情願打穩健型~寧守莫失~
假如感覺到對手比自己強的話~又再多一重壓力~在多重壓力之下~
本來全攻型都會變左守多過攻~ 無辦法發揮個人真正既實力/攻擊力~
我建議多D同不同既對手打多D~最重要係生面口既~ 當佢習慣左之後~
自然佢既注意力唔會係曬壓力既問題上~而係想打好每一球~穩勝每一分~(反正個個都唔識既..)
(其實我跟閣下既兒子一樣~而家參加緊公司既比賽~剛入四強~想奪冠(50%)~
所以會想到閣下之球會訓練一下自己既心理~ 跟多D唔熟既高手打波/練波~
調整返好自己既個人心理質素~ 練返好真正既實力出來參加公司比賽^^)

主板: Boll ZLC:正:T05 反:Hexer Duro 副1): Darker J-S90:正:Roxon500 反:Hexer Duro 副2): Taksim:正:T25 反:Acuda S3 副3): Rutis:正:Acuda S1 反:Hexer Duro 副4): Hybrid Wood 9.8:正:Hexe 反:XP Pro ,副5): Rosewood  7:正:T64 ,反:Focus 3 副6): Carbo7.6 WRB黃標:正:Nittaku狂3 反:Hexer Duro 副 7 ):劉國梁 簽名限量 CL 黃標: 正:Roxon500 反:Hexer Duro 副 8 ):CL-CR WRB:  副 9)黑檀 7:

打多d
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 ncc321 於 2010-12-20 21:35 發表
因為打比賽的基本功不好     
請問打比賽的基本功應該注意些甚麼 ? Thanks !

係咪要上大陸俾人執返濟就期望會有改善 ?

<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 21/12/2010 10:25 發表

請問打比賽的基本功應該注意些甚麼 ? Thanks !

係咪要上大陸俾人執返濟就期望會有改善 ?
其實小女都係練基本工好耐,但比賽都打得唔好,所以最近返大陸練,我雖然係外行,我發覺練波方法有很大分別,想請教大家意見。
係香港練波比較注重打板數,最好一次打六十板以上,慢慢打唔緊要,姿勢要定,仲要打啲波對方能打回來。當小女係青苗和小朋友對打,睇得出大家都就住嚟慢慢打。
但我同大陸教練傾,佢話咁練法,練十年都嬴唔到人,所以除咗 warm-up外,多數時候佢都要小女打幾板後自己决定幾時要發力打,打正手抑或反手都要小女自己諗,總之就要打死教練為止。練得多,準確率都有改善,個大陸教練有時都要左撲右撲回波,反而小女個香港教練永遠都指定打正手或反手,而佢就企定定回波。
返大陸練得多咗,小女學到怎樣判斷幾時發力打才可以攞分,返嚟同香港個教練打,都會自然反應係適當時機發力打,但反而被香港教練喝止,話打波要穩,慢慢打,打多啲來回。
現在小女都覺得好混亂,其實邊種方法對比賽有用?是否要專心返大陸練?

引用:
原帖由 Lamlam 於 2010-12-22 00:36 發表

其實小女都係練基本工好耐,但比賽都打得唔好,所以最近返大陸練,我雖然係外行,我發覺練波方法有很大分別,想請教大家意見。
係香港練波比較注重打板數,最好一次打六十板以上,慢慢打唔緊要,姿勢要定,仲要 ...
我覺得慢慢搓來回板/對練定點球...已經變成了我們的樽頸位了,
在不知如何是好的情況底下, 唯有乜都要試試, 邊個啱, 邊個錯都唔重要,
最重要是能夠找到自我再突破的方案, 北上可能是一出路....
(我就麻煩d...因為有5-6年冇上過大陸, 人新路不熟)

的確...可能要北上練一轉先知誰是誰非...我覺得總之覺得技術同埋心理上有進步就係對既一方~
主板: Boll ZLC:正:T05 反:Hexer Duro 副1): Darker J-S90:正:Roxon500 反:Hexer Duro 副2): Taksim:正:T25 反:Acuda S3 副3): Rutis:正:Acuda S1 反:Hexer Duro 副4): Hybrid Wood 9.8:正:Hexe 反:XP Pro ,副5): Rosewood  7:正:T64 ,反:Focus 3 副6): Carbo7.6 WRB黃標:正:Nittaku狂3 反:Hexer Duro 副 7 ):劉國梁 簽名限量 CL 黃標: 正:Roxon500 反:Hexer Duro 副 8 ):CL-CR WRB:  副 9)黑檀 7:

引用:
原帖由 太陽之子 於 2010-12-14 10:34 發表
多點不定點的練習.....
平時的練習,全都是定點的....打球時腦袋便不會思考....
這樣打比賽自然會比較差
咁我練波好死,通常都係練反手定點沖。

引用:
原帖由 Lamlam 於 2010-12-22 00:36 發表

係香港練波比較注重打板數,最好一次打六十板以上,慢慢打唔緊要,姿勢要定,仲要 ...
其實兩種方法都各有優點,,,,
只需要在兩者之間取得平衡便可以......

假如小朋友基本功不行,便應該多練來回球,,,,
假如可以打到一定的板數了,除非佢想考章別試,否則多練一下發力、或不定點或者會更好
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

31 12
發新話題