31 12
發新話題

點解基本工好,比賽打得唔好呢?

點解基本工好,比賽打得唔好呢?

多點不定點的練習.....
平時的練習,全都是定點的....打球時腦袋便不會思考....
這樣打比賽自然會比較差
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 太陽之子 於 2010-12-14 10:34 發表
多點不定點的練習.....
平時的練習,全都是定點的....打球時腦袋便不會思考....
這樣打比賽自然會比較差
GOOD POINT
<-->
.

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2010-12-14 10:44 發表

不定點的練習,都有的
但總是一身工呼打唔出
那就可能是技術的銜接做得不好....
或者訓練時加壓不夠

乒匯乒乓球會

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2010-12-14 10:51 發表

自從學拉波後出現問題
那多點練習拉球後的銜接....及還原.....

乒匯乒乓球會

參加多的比賽,要取多的經驗!

或者可能是套路拆招的問題 ! 重新整理發球及接發球搶攻的套路,及作出更多前三板後可發展的推測及針對訓練 o 應有更大改善吧 ! 當然增加打分及比賽經驗,也不能缺少呢 !

平時十足練習,比賽時得70%工夫.驚比賽輸.

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2010-12-14 10:31 發表
小兒打比賽好多時輸比基本工比他差的對手
點樣改善呢?
我都係咁呀
但我知道自己問題 ---- 就係懶
仲有成日要去適應新器材...

我都要開始認真地檢討一吓
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

試下一個鐘頭練習基本功一個鐘頭練習對戰(我小時侯都係甘練 )....可能有幫助的.

嬴波都由輸波起,比賽最怕遇到長膠,生膠高手,唔知點打!加多的鼓勵!

31 12
發新話題