31 12
發新話題

[問題少年]削波

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:36 移動

[問題少年]削波

削上旋球同下旋球動作要有咩唔同 ?
點樣削長波 , 短波又要點削 ?
點樣削個波會彈高 ? 點樣又會平移 ?
sorry 我真係好多野問 , 希望有人可以解答我既問題 , thanks ..

回復 2# 的帖子

灌水 , 不過你幫我推左個 post , 扣你 10 分算 ..

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2008-3-2 16:14 發表
灌水 , 不過你幫我推左個 post , 扣你 10 分算 ..
佢都無乜分喇, 仲扣?!

回復 4# 的帖子

又唔係 0 分 , 無所謂啦 ..

本人雖然唔係打削球,但我都比d見意你.唔岩唔好介意∼
上旋球,大多數都係人地拉式者沖.
拉既比較轉,所以球速比較慢,要等個波落d先削得;
相反人地沖,就要上升既時候就要削.
佢地既動作都係由搏頭去到腰既位置到.由上削到下.
下旋球,好明顯係搓波,個動作比上旋球既動作細得多,拉後隻手小小,再向前,類似削咁.
長波好明顯人地搓長或拉式沖.搓長就可以借佢既西,細動作d既搓波就得啦,拉同沖上面都有教點樣打.
其實點樣削個波會彈高或平移,都好睇你係咩膠,長膠與反貼不同,所以睇你用咩膠,同埋好睇你有冇練習過.
如果想睇多d人地點樣削波:
我係youtube搵到人地削既比賽既video:
http://hk.youtube.com/watch?v=htaj8pnBz9M
本帖最近評分記錄

回復 6# 的帖子

其實削波係向前定向下 ..

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2008-3-3 19:37 發表
向下多d.

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2008-3-3 16:07 發表
睇來好您個公仔咁, 帶個波向前... ...

回復 8# 的帖子

前輩唔知你有冇 msn ?
我想慢慢請教你 ..
我本身打開攻 , 但係返學打波都攻 .. 好快攰 .. 搞到上堂都無乜精神所以想打守 ..

回復 9# 的帖子

我再一次睇唔明你講既野 ..
我平時反手削波個動作都係向前+右 ..
上旋就向前+右不過偏下 ..
成日都削出街 ..

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2008-3-3 19:41 發表
成日都削出街 ..
你咩膠先?長膠?

回復 12# 的帖子

反貼 ..
用唔掂先轉長膠 ..

轉長膠會大變化d lo!

反貼好難架...

回復 15# 的帖子

我打開橫版
除左板形 , 擊球既高低 , 仲有冇其他方法可以回球既高度 ?

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2008-3-3 16:11 發表
成日都削出街 ..
果段嘢打漏咗字嘛; 片得犀利, 由球拍底擦到上頂, 就唔多會出界的!

回復 1# 的帖子

削上旋都有兩個不同方法
高吊弧圈的話,要用前臂力斬下去,你的球就會好底又好轉,另一種方法是削出來個波無轉,就要結合手腕斬下去,就會無轉,而個波運行同有轉一樣
前衝弧圈就不用斬得咁勁,板面亦要斜少少

用反手削的話多是用長膠,仲要用日式長膠,我以前都有一塊...不過無左...呢隻長膠同中國的不同,越削越轉,中國個d近台不轉,中遠台可轉不不轉...要看削球手的手感了

削球仲有一樣野是板要薄...一厚你就加不到力斬下去...因為實出界

我就係唔見左塊板同身形暴漲...看來要放棄打削球了。

回復 15# 的帖子

其實朱世赫的削球只有反手是可以學習,佢正手握板都不是削球手的握板方法,如果想看可以看番松下浩二,丁松同陳新華^^

回復 18# 的帖子

睇黎真係要買塊番長膠玩下 ..
削高吊弧圈塊板要打直 ?

引用:
原帖由 松平健太 於 3-3-2008 21:07 發表
轉長膠會大變化d lo!

反貼好難架...
用反貼or長膠一樣禁easy
只要有決心,夢想可成真

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2008-3-3 19:37 發表
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

31 12
發新話題