發新話題

突破好似突然來臨的

突破好似突然來臨的

今晚, 見 Blueskyson 在粉嶺乒村波局, 有一突破!

打分時, 9成用正手:
發球搶攻, 或搓波過渡,  就起手拉波,
過來的球, 長台也好, 短台也好, 照拉 (可能是前衝, 或高吊 或側旋),
拉失了,有時會聽到他自言自語的檢討語:
還原唔夠快 、 摺臂呀   、腳未到位, 猶疑咗.....

奇怪,橫打好似突然消失了,
正手拉波已變為主要攻擊得分手段,
又得喎,
突破好似突然來臨的, 事前毫無跡象!

備注(Sept 7,2010)
其實, 我所講的突破是指 blueskyson 打分時,用正手和反手的比例有突破, 現 在是9:1 , 以前是3:7.

不是指他正手拉波質量有突破,雖有少少進步, 但距離目標還很遠呢!

可能已經渡過左過渡期

開始習慣了 ! 這才是改善技術的開始 !

好現象, 睇來blueskyson既技術同心態已經有重大突破

引用:
原帖由 JJJJJ 於 2010-9-5 23:58 發表
可能已經渡過左過渡期
謝謝, 只是個多月, 應還在過渡期呢!

引用:
原帖由 文仔 於 2010-9-6 00:24 發表
開始習慣了 ! 這才是改善技術的開始 !
Yes,  應只是改善技術的開始, 改善之路還是漫漫長長!

引用:
原帖由 阿舜 於 2010-9-6 00:56 發表
好現象, 睇來blueskyson既技術同心態已經有重大突破
看他用9成用正手的比例, 確是一大突破,
其實, 我覺得以后, 他打得較好的橫打, 可用多少少,
eg. 7:3 or 6:4  的比例!

不過, 在過渡期, 集中d 練正手拉波也好的

九成正手, 香港少年許昕?!

ur son play like wang hao

[quote]原帖由 肥美魚腩 於 2010-9-6 08:03 發表
ur son play like wang hao /quote]
WANG HAO 變 BLUE HAO

之前你說仔仔拉波唔好,現在唔錯呀.
打分時練全正手拉波加走位.配合多變發球.
不出一年時間,
正手拉波加走位的質量一定會上升不少

好, 有突破, 才有進步空間.

謝謝大家

其實, 我所講的突破是指 blueskyson 打分時,
用正手和反手的比例有突破,
現 在是9:1 , 以前是3:7

不是指他正手拉波質量突破,
雖有少少進步, 但距離目標還很遠呢!

發新話題