23 12
發新話題

請分享削球打法心得

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:36 移動

請分享削球打法心得

如題

sharing

步法比攻球更講究…難學難精

以前波X有個教練削球不是很沉(他用837的)但好穩,他在反手位置想打贏他很難,尤其他的cut直線,簡直law命!
正手反膠(Tibhar VIP)
反手長膠(Tibhar Grass D.TecS)
今期用Komann 訂做拍

如果對住d唔怕削球同拉波好的人就玩完,因為削球始終係被動

引用:
原帖由 削中削 於 2010-8-17 01:07 發表
步法比攻球更講究…難學難精
攻球步法通常左右移動,但守球步法還有前後移動。

引用:
原帖由 borkee 於 2010-8-17 07:40 發表
以前波X有個教練削球不是很沉(他用837的)但好穩,他在反手位置想打贏他很難,尤其他的cut直線,簡直law命!
個教練應是 Handsome Wang 。他反手還有倒板削球;最law命是他勁爆正手反攻。
本帖最近評分記錄
  • borkee +10 全中 2010-8-17 17:50

引用:
原帖由 成仔仔 於 2010-8-17 08:01 發表
如果對住d唔怕削球同拉波好的人就玩完,因為削球始終係被動
現今削球打法要變化為主;隱為副。要旋轉變化、攻守變化、速度變化、弧線變化‥‥‥‥‥‥

引用:
原帖由 kenny01123 於 2010-8-17 17:12 發表

大球時代削球手有多好多生存空間......
最重要是無機胶水時代

引用:
原帖由 邪惡核心563 於 2010-8-17 17:58 發表
削球好難生存.....
只有削球一定難生存,削攻有出路。看看松下浩二和朱世赫的分別便知。

無論怎樣打法都有出路,不過守球係難一点。

我想問吓SAM兄係咪有跟開教練學波?有時覺得削球冇教練教唔成

EXIT SIGNS ARE EVERYWHERE

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2010-9-8 08:05 發表
我想問吓SAM兄係咪有跟開教練學波?有時覺得削球冇教練教唔成
開始時有跟教練學,現在沒有。學削球最大問題要有一個穩定拉弧圈的陪練。

引用:
原帖由 samchtam 於 2010-9-8 12:38 發表

開始時有跟教練學,現在沒有。學削球最大問題要有一個穩定拉弧圈的陪練。
找我啦找我啦, 我最喜歡幫cut波做陪練啦!!

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2010-9-8 13:13 發表

找我啦找我啦, 我最喜歡幫cut波做陪練啦!!
如有十萬轉兄幫助,一定進步神速。

引用:
原帖由 samchtam 於 2010-9-8 13:31 發表

如有十萬轉兄幫助,一定進步神速。
星期五來吧

削球要有耐性,好多人都不喜歡和削球手打,初初對會感覺好,打耐了會感覺吃力。

想削得穩,削得精,手感好,先學不能用長膠,用反膠打好基本功。

引用:
原帖由 流星 於 2014-3-11 10:24 發表
想削得穩,削得精,手感好,先學不能用長膠,用反膠打好基本功。
我就先學用長膠削,習慣了,現幾個月才用反膠削
我用直板削,唔知手感和橫板有無不同

當然有分別,走會比橫板多,覆蓋範圍少,反手反應慢。

23 12
發新話題