39 12
發新話題

急, 有事請指教!! 7歲小朋友學左兩年, 都未可以對打....

應該培養小朋友對乒乓球的興趣, 以及小朋友的學習態度, 再抽點時間作親子乒乓球時間, 孩子有父母的投入, 他們更有興趣, 便會較主動學習.
Wills

每星期半個鐘太少,就算教練在堂上教完你小朋友一d乒乓球技術,平時無咩點練,小朋友好快會忘記,而且半個鐘學的時間不多,

銅章是非常簡單的.
得唔得考過至知.

引用:
原帖由 Octopusma 於 2010-7-2 15:26 發表
其實係佢4歲時不停咁lur我俾佢學乒乓波, lur到5歲, 我見佢咁有恆心lur我, 見到恆乒有得學咪幫佢報名囉, 但我又唔俾佢隨便stop, 呢d習慣唔可以養成, 結果就咁樣學左兩年幾, 佢又不至於好冇興趣, 但整體佢係唔願郁既人 ...
會5會誤會咋,未得咪練到得,最多咪肥,有個目標嘛...下次應該12月。13板正手,反手,搓波,10球開波,夠時間練吖。

引用:
原帖由 Octopusma 於 2010-7-2 15:26 發表
其實係佢4歲時不停咁lur我俾佢學乒乓波, lur到5歲, 我見佢咁有恆心lur我, 見到恆乒有得學咪幫佢報名囉, 但我又唔俾佢隨便stop, 呢d習慣唔可以養成, 結果就咁樣學左兩年幾, 佢又不至於好冇興趣, 但整體佢係唔願郁既人 ...
考銅章要考正手發球, 10球為一組, 有兩次機會, 命中要七球以上才合格, 所以要練下發球先。

實情是小朋友是否真心喜歡乒乓?
論壇嘅'貓貓'及'4466'兄定可給你寶貴意見,或者睇吓佢地作品吧

引用:
原帖由 Octopusma 於 2010-7-2 12:45 發表
小兒同朋友仔一齊跟私人教練學左兩年, 依家7歲仍然停留練習正反手同3點跳位接波, 連開波都少練, 亦試過俾佢地對打, 小朋友已經學到好悶想放棄, 因為全無目標可言, 真係幾悶下.. 但佢基本功真係練得幾唔錯(以我唔專業 ...
小兒打了波剛兩年了,他乒乓路上的點滴, 我都在這裡記下,現與閣下分享!

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=14725&extra=page%3D1

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=15810&extra=page%3D1

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=22265&extra=page%3D1

引用:
原帖由 wills 於 2010-7-2 15:05 發表
其實, 7歲可以考章, 我小兒5歲去考章, 我相信他可以及格, 只是他們較吃力, 因為他們個子小, 人家又不是以客為尊, 不一定會為你安排低枱 **(其實主辦方面, 應該可以安排一下, 考章是試技術)**, 博一安排較好, 7 ...
考章當然唔同比賽, 乒總比賽7歲下都係低檯..

小女7歲才學乒乓球, 因無教練, 初初只識"豆" 波和發球, 佢一樣膽粗粗參加恆生新一代比賽, 18區分齡比賽....打打下越來越有興趣. 我囡囡都系上年開始參加論壇的兒童球局及比賽, 當她打多了, 是有進步 及 有興趣學球.

引用:
原帖由 Octopusma 於 2010-7-2 12:45 發表
小兒同朋友仔一齊跟私人教練學左兩年, 依家7歲仍然停留練習正反手同3點跳位接波, 連開波都少練, 亦試過俾佢地對打, 小朋友已經學到好悶想放棄, 因為全無目標可言, 真係幾悶下.. 但佢基本功真係練得幾唔錯(以我唔專業 ...
應該真的太少..小弟真正練波(among 8歲) 已經4 hr/wk..未計街場石台
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

引用:
原帖由 brian1115 於 2010-7-5 23:57 發表

應該真的太少..小弟真正練波(among 8歲) 已經4 hr/wk..未計街場石台
原來 brian 兄 8 歲就開始練波, 唔怪得知依家咁勁喇, Octopus 可以叫仔仔得閑約下 brian 打波, 應該會有進步既
PS, 每個教練教法都唔同既, 佢可能覺得你仔仔基本功未得, 唔安排你打同人對打, 不過你仔仔都應該可以約下人打波, 打多D,熟D, 應該有幫助既
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

試下俾佢參加一下訓練班,可讓他和其他小朋友一起練習.....
這樣可讓他透過運動結識和他年紀相若的朋友....便不會這麼悶.....
也可給他一個和其他朋友互相切磋、互相競技的機會,提高他積極進步的動力
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

其實如果教練覺得佢的基本功都ok的話可以學下拉波同開波果d 其實我個人覺得年齡唔影響技術,比如說mao仔都係7歲啦,佢都好勁,仲識拉波同開d轉波!

引用:
原帖由 jack 於 2010-7-6 00:15 發表

原來 brian 兄 8 歲就開始練波, 唔怪得知依家咁勁喇, Octopus 可以叫仔仔得閑約下 brian 打波, 應該會有進步既
PS, 每個教練教法都唔同既, 佢可能覺得你仔仔基本功未得, 唔安排你打同人對打, 不過你仔仔都應該可 ...
我8歲開始打波姐...正式學波去到11歲
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

小朋友一個人每星期一個鐘都算OK
但兩人SHARE一個鐘真係唔掂

同埋可能係個教練教佢地同同佢地練的方法有少少問題
講真初學既頭幾堂(因學生既進度) 都係俾佢地掌握點樣去打番個波過對面
之後就教小朋友開波    學識開波之後
應該之後每堂都要俾佢地練開波  
仲有對打方面    教練應因佢地既進度以同佢地進行對打方式黎練習

我本身係一名教練   以上係我既少少愚見可以俾到你参考

只可說練得太少!

應該最少兩個小時(一個人)!

慢慢打多啲唔同類型的班!

考到金章以上的時候,可以參加下比賽!

慢慢提升訓練量及時數,如一星期最少十小時…

回復 40# 的帖子

完全同意樓主所講,一星期只練得一個鐘實在很難在短時間內有大進步。
明白什麼都總有限期

39 12
發新話題