30 12
發新話題

無天理,判罰過輕

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:37 移動

無天理,判罰過輕

女童被小巴輾斃司機判囚 (明報) 01月 29日 星期二 04:45PM

女童落小巴時被夾住身上衣物拖行,最終被輾斃,司機被判入獄4個月。

法官判刑時指出,被告不是一時錯失,而是出於自私及不顧他人生命安全,判被告入獄4個月。

事發時任職小巴司機的黃兆安(48歲),控罪指被告於去年1 月8 日,

在九龍太子道西與基堤道交界危險駕駛一輛公共小巴,導致女童譚綺君死亡,黃獲准保釋。女童當日送院後不治。

【案件編號:KTCC3871/07】

咁這項罪名的最高刑罰是什麼??

其實交通意外攪到要坐牢都已經係好重喇.

引用:
原帖由 Augustmoon 於 2008-1-29 23:50 發表
其實交通意外攪到要坐牢都已經係好重喇.
涉及小巴司機我就覺得過輕:@

唔想講咁明,我諗大家都知我指為何:victory:

引用:
原帖由 輝Sir 於 2008-1-29 23:52 發表

完全明白!

我都試過落小巴時個背"狼”條繩俾塊擋板"歐”住,好彩係總站落!:L :L :L

引用:
原帖由 輝Sir 於 2008-1-29 23:52 發表

小巴司機操手..............:L

D小巴佬,人都未完全離開,佢就開車,結果個小朋友仆左係地,車上D人無一個出聲,

我就帶頭而出同小巴佬罵戰,開頭無咩人幫口,不過過左一陣之後,D人都開始幫口:victory:

不過我覺得,有好多香港人都係好怕事!

我有一段時間日日搭小巴去causeway bay 返工放工。眼見司機打架對罵多到o牙..............:L

引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-30 12:03 PM 發表
我有一段時間日日搭小巴去causeway bay 返工放工。眼見司機打架對罵多到o牙..............:L
你唔去幫手:victory:

上次我上小巴.....個小朋友都未坐定, 架車又開...其實小巴好細.  要坐定最多多十秒八秒...結果個小朋友 (我估約 4-5碎) 便撞親.....pop 一聲...我即刻罵個司机 (因為這個司机不是公仔佬), 其實只是綠色小巴...d 紅色仲衰.

以前在旺角塔沙田亡命小巴仲勁...落車時一隻腳在地下, 另一隻在半空....架車已經閉門開車

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-30 12:03 發表

你唔去幫手:victory:
幫手做咩?
D小巴佬係路上爭路爭客..............

同意...我都覺得太輕了....
一條人命喎!!!:(

最可笑就係琴日睇到呢單新聞話判罪4個月,
再睇"事必關己",講偷砍羅漢松竟然要判牢4年)))))))))):@ :@ :@
你話係咪判得太輕丫.....:@ :@ :@ :@

太過份喇......!!!!!!))))))))):@ :@ :@

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2008-1-30 12:11 發表
上次我上小巴.....個小朋友都未坐定, 架車又開...其實小巴好細.  要坐定最多多十秒八秒...結果個小朋友 (我估約 4-5碎) 便撞親.....pop 一聲...我即刻罵個司机 (因為這個司机不是公仔佬), 其實只是綠色小巴...d 紅色 ...
由荃灣去觀塘開100,重要單手?呔............:L

引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-30 12:15 PM 發表

幫手做咩?
D小巴佬係路上爭路爭客..............
你肯定無聽過.....路見不平....

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-30 12:20 發表

你肯定無聽過.....路見不平....
我淨係知路上零意外,香港人人愛!

引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-30 12:19 發表

由荃灣去觀塘開100,重要單手?呔............:L
重有一路上講電話,末停過,須然係用兔提,但都係危險

:(

所以我搭小巴落車果時, 一定第一時間跳落車...佢門都未開我就預備跳車....驚落車唔夠快比佢道車門夾親

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2008-1-30 13:28 發表
所以我搭小巴落車果時, 一定第一時間跳落車...佢門都未開我就預備跳車....驚落車唔夠快比佢道車門夾親
嘩!8.9分高難度動作!

我返大陸 d 司机 (的士) 喜歡一路講電話一路開車. 他們有個習慣...去得長...同行家 "圓耀" 一番, 去得短又同行家話個客衰.
大部份司机來自湖南 / 湖北......最得人驚是他們是渣棍波車.....左手已經拿住部電話....一隻手開車, 仲一隻手轉埋檔

通常我都罵, d 司机會答你. 放心無事 ga, 我日日都係咁開.....

我會好老實咁答佢. 你唔驚我驚, 你想死我唔想,  唔該唔好講電話. 否則我下車 :@ :@ :@

30 12
發新話題