21 12
發新話題

請各位波友小心財物

請各位波友小心財物

球局是波友們開心打波的地方,但也請你們:

1)注意自己的財物,

2)不要隨便借錢給人

3)不要貪小便宜交錢給人代你買膠
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

您唔好嚇我 我有心臟病,

~超級榮譽~

雖然大家都係志同道合既波友....
但私人財物都要收番埋D
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

預防勝於治療

閃人兄你.....你.....唔係.......已經.....
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

引用:
原帖由 ycfu 於 2010-6-30 12:46 AM 發表
預防勝於治療

閃人兄你.....你.....唔係.......已經.....
血壓高了,家父又,,,,,,,,,,,,雙重打擊

~超級榮譽~

閃人兄,願主祝福你,家人要緊,錢財身外物。

其他球局的攪手和波友,也請你們注意!

引用:
原帖由 ycfu 於 2010-6-30 12:54 AM 發表
閃人兄,願主祝福你,家人要緊,錢財身外物。
可以既話,我愿意比10年生命比我父親
短10年命我都沒有所謂

~超級榮譽~

我明白你的痛苦,我也是過來人。

正所謂: 講錢失感情!
大家小心小心呀!!
o( ^ (00) ^ )o

我相信朋友,我也希望朋友對我有真摯承諾

~超級榮譽~

邊個借左錢唔還呀 ? 公開佢出來 , 大家可以提防一下

多謝提醒,重有頗多街數
好人難做??

的確好人難做!

總之我不想有波友受到傷害,如果我知道而不提醒波友引致再有苦主出現,小弟於心何忍!

nchan001,星期五狂龍雅各乒聚加油啊!

在主內及各方面一齊加油
Looking forward to the Friday "Game"

引用:
原帖由 nchan001 於 2010-6-30 09:38 發表
在主內及各方面一齊加油
Looking forward to the Friday "Game"

其實, 為了避免錢銀上的問題, 提議大家以下幾點:
(財不可露眼)
因為貪心的人沒有樣可分辮. 每個人都有這顆貪的心. 不過一般人有自制能力.
而我們出來打波, 都是為了做運動及識多點朋友, 講講波經, more games, more friends.
真的無須攜帶太貴重的財物或大量現金出來. 當然, 一些隨身物件就沒法子留在家中,
但也提議大家切記收好, 及多加留意. 如可以的話, 交由信得過的朋友看管會好一點.

(街數難追回)
雖然大家都是好波友, 而且亦經常見面, 但有時球局所付的十元八塊, 或買波買膠水這些都
可能是小數. 往往負責人都無所計較願意先付後追數. 我們不說一些專愛拖數的人,
就算視錢財如糞土的波友, 就是因為太小數目, 所以就忘記還錢. 那負責人又難於追數,
最怕換來一句 "唔係呀嘛, 十蚊八蚊同我追數, 驚我走左你咩?" 就因為這句說話,
就出現了拖數, 走數, 負責人不好意思, 小數怕長計, 十元八塊一位, 十位八位就百幾二百.
十次八次就過千啦.

所以, 首先, 在次先敬負責人一杯, 他們的無私奉獻實在令人敬佩. 但作為 "債仔" 的其他人,
希望可以盡早付款, 甚至未享受, 先比錢. 打球局, 代買東西之前, 先比錢, 這不是計較,
而是對幫大家安排, 買東西的波友的尊重. 希望大家明白.

(代友買貨)
好多時, 波友間都會流傳新武器, 新配件等等. 亦很可能起初時都只有一兩位波友知道
購買方法, 所以就成為大家可靠對象. 奉勸大家, 首先, 要清楚波友是否靠得住, 這一點是最難.
就算識了一兩年, 經常打波的人都可能不是很清楚他的背景. 但這卻要博一博. 唯有不要托負
買太貴重的東西. 保障自己.

就算對方沒有問題, 大家托負所買的東西, 真的要再博上一博, 就是質素問題. 因為對方很可能
都是搭上搭. 不要說他有無賺大家錢, 但總要明白, 對方都是抱著幫手而幫手, 不是專業買家.
價錢同質素都可能有很大的出入. 正所謂 "食得咸魚抵得渴", 貪新鮮, 又無辦法自己去買,
自己都要付上一定責任.

切忌收貨時, 彈三彈四, 又說貴, 又說耐, 那就很影響互相感情啦. 這個世界真的無可能
次次都買到又抵, 又靚, 又正的東西啊!!

總結: 相信大部份波友都不是億萬富豪, 視錢財如糞土. 錢銀交易要清清楚楚, 反正大家經常見面,
如果小數就先比錢後服務, 大數就小心處理, 帶眼識人.

打波求開心, 錢財要小心!!

多謝防守王兄提點!

防守王兄,小弟是你的街坊,甚為仰慕防兄球技,日後有緣領教。

謝謝!

多謝.........溫馨提示

係. 本人收到!!!!!!!

21 12
發新話題