25 12
發新話題

成功是無數失敗換成

成功是無數失敗換成

失敗是成功的階梯

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2010-5-4 11:13 發表
我發覺小兒好怕輸, 平時練波都是估意輸比他的
有次我先輸 6:0 後追 6:6 他就好想咸 原完打唔出水平, 但最後當然是他贏了
點算好 , 唔輸點可能成才呢
我仲慘,次次佢只想拉爆我 ,

所以佢除左拉波,無樣識,
我都想問,點算好
名: 亞達, (( 叫亞凡達,打波會唔會勁D ))
冬沖區,日直肺人一名
球齡:0.5年 (二十幾年前)@_@

住 : 東涌好小波友 ~>.<~好苦

咁你就唔好縱佢啦!
o( ^ (00) ^ )o

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2010-5-4 11:13 發表
我發覺小兒好怕輸, 平時練波都是估意輸比他的
有次我先輸 6:0 後追 6:6 他就好想咸 原完打唔出水平, 但最後當然是他贏了
點算好 , 唔輸點可能成才呢
小寒氣輸比爸爸是正常的,
但如果要父子樂, 你每局赢他少少就夠了,
間中扮失手, 比他炒一局!

不要次次輸比他, 但要讓他知道, 現在爸爸比你強, 但你認真練好d, 未來會有一天會打敗爸爸!
Blueskyson年少時, 我和他一起跑步,都有類似情况

http://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=865&extra=page%3D1

One thing I used to do is Handicap match " 讓分"
Start with 10:0 (he got 10 points)
He would work his way up, 9:0 (u serve once in first turn), 8:0 and so on
This way you have the pressure of not losing points and he can have a good index of how good he is.

Another way of Handicap is limited your skill "讓技"
Not to use certain skill or even use left hand, this is useful, for example, if his peer don't know looping against backspin, then don't use it.  This would give him more or less the real match feel law!

所以我吾同囡囡打分, 嬴佢, 佢又吾開心...輸比佢, 到我吾開心

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2010-5-4 16:32 發表

THANKS, is good idea
My son's teacher's idea.  He sometime even uses a "small blade", that way you can practice your focus and your kid can have fun winning you!

I don't have to do those matches very soon after we started formal training...
As he can now win me in fair game

Good ar!
but I am too beginner... even a 10 years not so good player can win me

失敗乃成功之母..........唔試過失敗又點知道成功係咩味道呢?
耶 和 華 是 我 的 牧 者 . 我 必 不 至 缺 乏 。他 使 我 躺 臥 在 青 草 地 上 、 領 我 在 可 安 歇 的 水 邊 。 他 使 我 的 靈 魂 甦 醒 、 為 自 己 的 名 引 導 我 走 義 路 。 我 雖 然 行 過 死 蔭 的 幽 谷 、 也 不 怕 遭 害 . 因 為 你 與 我 同 在 . 你 的 杖 、 你 的 竿 、 都 安 慰 我 。  在 我 敵 人 面 前 、 你 為 我 擺 設 筵 席 . 你 用 油 膏 了 我 的 頭 、 使 我 的 福 杯 滿 溢 。  我 一 生 一 世 必 有 恩 惠 慈 愛 隨 著 我 . 我 且 要 住 在 耶 和 華 的 殿 中 、 直 到 永 遠 。 詩篇23篇

名: 亞達, (( 叫亞凡達,打波會唔會勁D ))
冬沖區,日直肺人一名
球齡:0.5年 (二十幾年前)@_@

住 : 東涌好小波友 ~>.<~好苦

你個仔仔咁細個開始打開,將來一定好勁啦,爸爸仲要開乒乓球館,識既人都唔少!不過我覺得佢好得意,我上次見佢打波係2隻手拿住塊板,勁可愛

25 12
發新話題