發新話題

新年後轉工

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:37 移動
引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-15 14:53 發表
我而家呢份工好到無得搵!
返5日工,朝9晚5,唔會強迫你ot!
一年一次外遊,上年11月去完日本!(業職好去遠d)
做夠一年,最少出15個月糧!
加上我人工有1xK,最重要小弟得中五畢業!

所以無可能搵到比呢份仲好的工:'(
你講到咁好, 你都好難走, 不如死死地氣, 北上啦!

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-15 15:48 發表
一家大細都係香港,加上咁多朋友,叫我點放棄香港呢!:Q
講到好似以後唔返黎咁. 上大陸, 又唔係去美加. 咁好既工, 邊度搵先!

其實嚮未搵到新工之前, 做住先得唔得嫁!

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-16 08:20 發表

飯就唔等住開,但係每個月支出好多!
公司係想留我係度,開出的條件都好好,所以都唔知點算好
我覺得, 人地敬你一尺, 你應該敬佢一丈. 話晒都係好好既offer(你話既). 同埋, 咪以為而家香港好好境, 根本就唔係, 搵份好工唔係咁易, 做開做熟仲難!!

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-16 10:59 發表

多謝你先乒乓人
公司係係惠州,其實唔係家人唔肯,主要係唔想離開班朋友同波友
朋友, 四周圍都識到, 你咁靚仔. 而且好朋友唔會因你走開一排而無既.

波友黎計, 上面既波友仲堅. 隨時你搵到幾個省隊fd, 打返一年半載, 返落黎殺晒!!!

引用:
原帖由 乒乓人 於 2008-1-16 11:48 發表

按香港的工作時間 朝9晚5, 也不必經常加班.  在惠州的工作時間都差不多.  
其實, 公司若是有宿舍, 放工就可以番去休息.  或找內地高手打波.  
亦可以番香港, 都有惠州直達香港的直巴.  第二日早d起身啦.

講真 ...
有份好工, 仲使乜仇丫! 講真, 朋友陪唔到過世, 波友都唔會日日陪住你. 最緊要係乜? 搵食搵食. 就係搵錢開飯.

好人工難求, 好工都難求, 好人工加埋好工更加難求. 瑋仔係醒目仔, 應該知道點揀!

發新話題