發新話題

新年後轉工

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:37 移動

新年後轉工

唔知有無c兄打算新年後轉工呢?

小弟就一定要轉啦!
因為公司要搬返大陸,我又唔過去,所以要面臨失業:'(

我而家呢份工好到無得搵!
返5日工,朝9晚5,唔會強迫你ot!
一年一次外遊,上年11月去完日本!(業職好去遠d)
做夠一年,最少出15個月糧!
加上我人工有1xK,最重要小弟得中五畢業!

所以無可能搵到比呢份仲好的工:'(

回復 5# 的帖子

一家大細都係香港,加上咁多朋友,叫我點放棄香港呢!:Q

引用:
原帖由 極道羅殺 於 2008-1-15 03:28 PM 發表

北上分分鐘還會有額外收入呢
我唔賣身:handshake

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2008-1-15 03:09 PM 發表
北上都不一定係差的....;P
無錯上到去出糧出人仔係幾好,但係I LOVE HK:kiss:

引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-15 04:15 PM 發表
俾我就繼續做啦!人工高福利好處到搵 o牙!..........試 o下做一排,睇睇先再決定啦!:victory:
你上到去實唔返來啦!

一定成日去搵平,靚,正啦!:lol

引用:
原帖由 防守王 於 2008-1-15 04:37 PM 發表

講到好似以後唔返黎咁. 上大陸, 又唔係去美加. 咁好既工, 邊度搵先!
咁平時放工又唔知去得邊!

係香港收左工仲可以搵D朋友出來吹下水,如果上左去得星期六,日先返到來香港

加上我又唔鐘意又上又落:L

引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-15 04:39 PM 發表

咪係!俾著我 o牙吾炒都吾走 o牙!
當然啦,你咁鐘意上大陸,就算炒左你,你都係上面再搵過份啦!

引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-15 04:50 PM 發表
咁都比你估到!:L
你D野我點會唔知

引用:
原帖由 輝Sir 於 2008-1-15 04:51 PM 發表

原來新一代係咁怕面對逆境:L

況且北上工作都未必係逆境:lol

話你知,千祈唔好睇少大陸同胞呀,佢地都有長處,重隨時叻過你呀:handshake
講真有家庭,係特別難抉擇!

咁我都知國內同胞係唔可以睇少,我地公司請人,一定要識講台灣話,同流暢的國語!
反而英文勁到識飛天就唔請!

引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-15 04:53 PM 發表

135係上面,24落返離!
我推薦你入我公司

引用:
原帖由 防守王 於 2008-1-15 05:42 PM 發表
其實嚮未搵到新工之前, 做住先得唔得嫁!
我地公司就係怕員工就係咁
所以香港上去的員工都要簽合約!

引用:
原帖由 輝Sir 於 2008-1-15 05:49 PM 發表

新一代唔係好識騎牛搵馬o架;P
我覺得係"身不由已"

引用:
原帖由 //RAY\\ 於 2008-1-15 11:37 PM 發表
我覺得重點係屋企係咪等你個份黎開飯,如果唔係等住,咁出去搵過份都OK啊,暫時而家個香港個境都OK,但換轉頭諗,如果而家間公司留你,咁都不失為一個機會.
飯就唔等住開,但係每個月支出好多!
公司係想留我係度,開出的條件都好好,所以都唔知點算好

引用:
原帖由 乒乓人 於 2008-1-16 10:04 AM 發表
瑋仔, 聽落都未知你工司要 "北上", 即是有幾"北"呢?
1) 深圳? 東莞? 廣州?  
2) 上海? 北京?
其實, 一來 : 現在公司突然缺少你的幫助, 也可能 出師不利
二來, 若果家庭開支大的話, 更加要在這公司中儲多d錢, 要轉 ...
多謝你先乒乓人
公司係係惠州,其實唔係家人唔肯,主要係唔想離開班朋友同波友

引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-16 10:05 AM 發表

台灣話,同流暢的國語.....................:L
你肯交學費,由名師我主教:handshake ,你一定入到去:victory:

發新話題