46 123
發新話題

新年後轉工

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:37 移動
引用:
原帖由 防守王 於 2008-1-16 11:36 發表

朋友, 四周圍都識到, 你咁靚仔. 而且好朋友唔會因你走開一排而無既.

波友黎計, 上面既波友仲堅. 隨時你搵到幾個省隊fd, 打返一年半載, 返落黎殺晒!!!
按香港的工作時間 朝9晚5, 也不必經常加班.  在惠州的工作時間都差不多.  
其實, 公司若是有宿舍, 放工就可以番去休息.  或找內地高手打波.  
亦可以番香港, 都有惠州直達香港的直巴.  第二日早d起身啦.

講真, 真係唔使咁愁喎.:loveliness:

引用:
原帖由 乒乓人 於 2008-1-16 11:48 發表

按香港的工作時間 朝9晚5, 也不必經常加班.  在惠州的工作時間都差不多.  
其實, 公司若是有宿舍, 放工就可以番去休息.  或找內地高手打波.  
亦可以番香港, 都有惠州直達香港的直巴.  第二日早d起身啦.

講真 ...
有份好工, 仲使乜仇丫! 講真, 朋友陪唔到過世, 波友都唔會日日陪住你. 最緊要係乜? 搵食搵食. 就係搵錢開飯.

好人工難求, 好工都難求, 好人工加埋好工更加難求. 瑋仔係醒目仔, 應該知道點揀!

成日掛佳玩,老 o左你就知死!:@

其實工作始終是第一....
剛出來社會工作果數年, 晚上要讀書, 週六日又要做兼職...所以不得不放下乒乓波十多年.....直至去年回歸香港工作, 又唔想讀夜校, 所以才出番來打波.

講真而家工作很難不北移......我前兩天早上 7:30am 過羅湖關, 不知幾多人.  有得選當然好, 無得選都無辦法.

1) 工作有沒有前境, 有無進升机會, 有無東西學, 能否發揮自己所長, 我見你年齡不大, 應該未結分生仔, 所以工作應以前途為首, 反而錢多錢少不暫時不應看得太重.

2) 工資補償... 返大陸工作多 HK$3000 是最基本本的.  不過如果有得選, 我會寧願少 hk$3000 留在香港工作, 不過現在行行都北移, 早點上去增加自己的視野未嘗不是一件好事

不過要小心, 若超過 50% 在國內工作, 便要交個人所得稅. 而國內的稅是重很多.  而且你交了稅后你亦不會得到什麼福利, 所以你是小心.

仲有一定要買足夠的保險, 公司應該會幫你買, 但我個人多買了一份.  一年都是 一千幾百.  便是你在國內跌了手机都有得賠 (詳細要看每間保險公司的內容)

當然若香港能找到一份如意的工作, 我也不想回去.   朋友到處都有, 但若你已結婚或打算很快結婚, 我會建議你不要去.  因為與家人一起的時間是很寶貴的.
本帖最近評分記錄
  • 輝Sir +20 多謝小邪貓發表的青年時代辛酸史! 2008-1-17 20:03

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2008-1-16 11:15 發表
如是惠州好近...我是佛山 :Q
下次叫埋我去........我順便番鄉下;P

我過兩天又去, 你是否陪我呢 ?:lol

46 123
發新話題