發新話題

新年後轉工

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:37 移動
引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-15 04:50 PM 發表
咁都比你估到!:L
你D野我點會唔知

引用:
原帖由 輝Sir 於 2008-1-15 04:51 PM 發表

原來新一代係咁怕面對逆境:L

況且北上工作都未必係逆境:lol

話你知,千祈唔好睇少大陸同胞呀,佢地都有長處,重隨時叻過你呀:handshake
講真有家庭,係特別難抉擇!

咁我都知國內同胞係唔可以睇少,我地公司請人,一定要識講台灣話,同流暢的國語!
反而英文勁到識飛天就唔請!

引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-15 04:53 PM 發表

135係上面,24落返離!
我推薦你入我公司

其實嚮未搵到新工之前, 做住先得唔得嫁!

引用:
原帖由 防守王 於 2008-1-15 17:42 發表
新一代唔係好識騎牛搵馬o架;P

我覺得重點係屋企係咪等你個份黎開飯,如果唔係等住,咁出去搵過份都OK啊,暫時而家個香港個境都OK,但換轉頭諗,如果而家間公司留你,咁都不失為一個機會.

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-15 17:04 發表

講真有家庭,係特別難抉擇!

咁我都知國內同胞係唔可以睇少,我地公司請人,一定要識講台灣話,同流暢的國語!
反而英文勁到識飛天就唔請!
你打算怎樣?:)

引用:
原帖由 防守王 於 2008-1-15 05:42 PM 發表
我地公司就係怕員工就係咁
所以香港上去的員工都要簽合約!

引用:
原帖由 輝Sir 於 2008-1-15 05:49 PM 發表

新一代唔係好識騎牛搵馬o架;P
我覺得係"身不由已"

引用:
原帖由 //RAY\\ 於 2008-1-15 11:37 PM 發表
我覺得重點係屋企係咪等你個份黎開飯,如果唔係等住,咁出去搵過份都OK啊,暫時而家個香港個境都OK,但換轉頭諗,如果而家間公司留你,咁都不失為一個機會.
飯就唔等住開,但係每個月支出好多!
公司係想留我係度,開出的條件都好好,所以都唔知點算好

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-16 08:20 發表

飯就唔等住開,但係每個月支出好多!
公司係想留我係度,開出的條件都好好,所以都唔知點算好
我覺得, 人地敬你一尺, 你應該敬佢一丈. 話晒都係好好既offer(你話既). 同埋, 咪以為而家香港好好境, 根本就唔係, 搵份好工唔係咁易, 做開做熟仲難!!

瑋仔, 聽落都未知你工司要 "北上", 即是有幾"北"呢?
1) 深圳? 東莞? 廣州?  
2) 上海? 北京?
其實, 一來 : 現在公司突然缺少你的幫助, 也可能 出師不利
二來, 若果家庭開支大的話, 更加要在這公司中儲多d錢, 要轉工, 可能要守一兩個月.  有本錢就可以守.
三來, 若是華南地區(1), 交通, 車程都好方便.  來回香港, 有咩困難呢...:loveliness:
年青人~~ 呢個係機會, 係一條更闊更開揚的路, 唔係胡同!!  
提議你可以俾自己幾個月時間, 一邊北上, 增廣見識.  回流更易找工.:victory:
撐你!!!!

補充 : 若是(2)區的話, 而且家庭也不太願意你獨個人 "離鄉別井", 雖然可惜, 但轉工可能是你唯一的選擇.:(

本帖最近評分記錄
  • 防守王 +20 分析得好清楚. 雖然並不是乒乓球論點, 但乒 ... 2008-1-16 10:32

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-15 17:04 發表

我推薦你入我公司
台灣話,同流暢的國語.....................:L

引用:
原帖由 乒乓人 於 2008-1-16 10:04 發表
2) 上海? 北京?
其實, 一來 : 現在公司突然缺少你的幫助, 也可能 出師不利
二來, 若果家庭開支大的話, 更加要在這公司中儲多d錢, 要轉 ...
agree!:victory::victory::victory:

引用:
原帖由 乒乓人 於 2008-1-16 10:04 AM 發表
2) 上海? 北京?
二來, 若果家庭開支大的話, 更加要在這公司中儲多d錢, 要轉 ...
多謝你先乒乓人
公司係係惠州,其實唔係家人唔肯,主要係唔想離開班朋友同波友

引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-16 10:05 AM 發表

台灣話,同流暢的國語.....................:L
你肯交學費,由名師我主教:handshake ,你一定入到去:victory:

樓主 ......敢問你做邊一行... ?
我做 Trading 的......在而家間公司都做左近十年...其間四處走....
過去有七年時間, 經常兩邊走, 所以我明白走來走去並不好玩

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-16 10:59 發表
多謝你先乒乓人
惠州我(4-5年前都經常去, 以前的工廠工廠在惠州, 一星期都有兩日要早出晚歸)
幾個月前都去過旅遊一次.
你應該都知唔遠, 深圳大巴個半鐘.  惠州市唔算太繁華, 同深圳比.  
我在你的年紀(估你廿歲多D), 因為工作都曾經停絕打波7年.
打波是PASTIME, 不是最重要.    除非你想投身乒乓球啦.
而且, 一星期回港一次, 打一次波也不必覺得太少.  
打波重要, 還是打工重要.  出來工作都要判斷了.:loveliness:

如是惠州好近...我是佛山 :Q

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-16 10:59 發表

多謝你先乒乓人
朋友, 四周圍都識到, 你咁靚仔. 而且好朋友唔會因你走開一排而無既.

波友黎計, 上面既波友仲堅. 隨時你搵到幾個省隊fd, 打返一年半載, 返落黎殺晒!!!

發新話題