33 12
發新話題

為比賽, 換新膠 !

為比賽, 換新膠 !

好慘呀! 內容不能顯示, 試其他網就得!

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=11832225&extra=page%3D1

P.S: The problem was solved, the content can be shown now.  Thanks Smallstar (28/03/2010)

還有幾天, 兒子又比賽 la, 可惜兩樣塊膠都崩咗, 應不能出賽!
今晚, 幫他撕去球拍兩面的舊膠, 用沙紙, 又用手指'卒'走球拍上的舊膠水跡!

Donic Formula First  膠水好黏, 難'卒' 掉! 花了我半小時!
之后, 帶埋膠水, 趕去乒乓王國, 找Wong Sir幫他換新膠!

上到去, 又 遇到雄昇文仔教練和小黃等幾個人在打分!
幫兒子換新膠, 又碰上文仔, 今次 最少巳是第三次了 !

新膠同舊膠,..一模一樣?

引用:
原帖由 sam1996921 於 2010-3-26 15:27 發表
新膠同舊膠,..一模一樣?
Yes !

我都試過卒d膠~卒到我火晒~
好難卒有一次~因為我唔識..第一次黏膠呢
囉有機+冇機溝左一起黏..果次比我老豆罵到呀

引用:
原帖由 sam1996921 於 2010-3-26 15:33 發表
我都試過卒d膠~卒到我火晒~
好難卒有一次~因為我唔識..第一次黏膠呢
囉有機+冇機溝左一起黏..有火~果次比我老豆罵到呀
Donic Formula First 是冇機的, 好黏好貼, 但難清去舊膠跡!

Donic Formula First glue is ideal for applying all kinds of rubber sheets to a blade, especially the Donic Formula rubbers with their high tension and speed glue effect. This water-based glue contains no VOCs and complies with the new ITTF regulations regarding glue. 25 gram bottle with sponge applicator or 500 gram bottle with pump.  

但看看其他人的 commets.

http://www.paddlepalace.com/Doni ... /productinfo/GDFOR/

引用:
原帖由 嘉靜 於 2010-3-26 15:49 發表
不如你試下用butterfly果隻冇機膠水丫,唔洗卒咖  ,果隻只係查膠  唔洗查板
謝謝!但會不會易脫落?

有無聽過/試過用 "橙味溶劑" 加 熨斗的方法呀.
一定唔會辛到手起水泡..
清膠水漬100% 切底.
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

引用:
原帖由 乒乓人 於 2010-3-26 15:51 發表
有無聽過/試過用 "橙味溶劑" 加 熨斗的方法呀.
一定唔會辛到手起水泡..
清膠水漬100% 切底.
冇呀!請指教!

卒到手指脫皮

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-3-26 15:54 發表

冇呀!請指教!
可以去日X城或五金舖搵支叫"de-solvent". 好似定型水咁的樽.  全透明無色液體.
樽上有個 "橙".  幾十蚊一支.

準備熨斗(不用蒸氣), 開低熱.  約是 "尼龍"或"絲質".
將溶劑噴上海棉, 不要噴在膠上.
輕輕卒下佢.  待半乾.  用熨斗平熨海棉...用中力熨壓, 不用太大力壓.
膠水就會跟住熨斗底拉走...
膠水亦不會粘住熨斗底的..放心.  熨斗可以再去熨衫...哈哈~~

一支有排用!!
(提議你最好用d廢膠試下過程...)  希望幫到你啦.
本帖最近評分記錄
  • Bluesky +10 多謝分享 2010-3-26 16:14
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

引用:
原帖由 乒乓人 於 2010-3-26 16:11 發表

可以去日X城或五金舖搵支叫"de-solvent". 好似定型水咁的樽.  全透明無色液體.
樽上有個 "橙".  幾十蚊一支.

準備熨斗(不用蒸氣), 開低熱.  約是 "尼龍"或"絲質".
將溶劑噴上海棉, 不要噴在膠上.
輕輕卒下佢 ...
Very detailed.
Thanks for your sharing

這貼內容在其他網, 討論則在兩處進行, 真特別!

版面偶爾失靈>?!

引用:
原帖由 feideepking 於 2010-3-26 16:36 發表
為比賽, 換新膠!
還有幾天, 兒子又比賽 la, 可惜兩樣塊膠都崩咗, 應
謝謝feideepking, 但此方法也

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-3-26 16:41 發表

謝謝feideepking, 但此方法也
Yes, 所以 reply 太長也不能顯示

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-3-26 13:15 發表

Bluesky生, 謝謝! 原來如此, 汝好熟練!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-3-26 16:45 發表

hkttf 管理员巳知這問題, 希望 they can fix the problem soon.

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-3-26 13:20 發表

hkttf 管理员巳知這問題, 希望 they can fix the problem soon.
係, Bluesky生, reply不能太長, 但E題汝係起題者, 應該可以... ... 點解?!!!

引用:
原帖由 feideepking 於 2010-3-26 16:54 發表

係, Bluesky生, reply不能太長, 但E題汝係起題者, 應該可以... ... 點解?!!!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-3-26 16:58 發表

feideepking 兄, 剛試過, 都係唔得

33 12
發新話題