發新話題

小朋友的反手應該用比較彈的膠

小朋友的反手應該用比較彈的膠

我都覺得係 我現在反手用緊JO PATIN 幾好 幾彈

我反手05~好用

回復 3# 的帖子

反手都用05  唔用來做正手?

回復 5# 的帖子

我用05做正手既話..好難做到好勁~
但BRYCE SPEED FX 就可以改善到我~

引用:
原帖由 sam1996921 於 2010-3-25 17:53 發表
我反手05~好用
和 donic F1 比較, 如何?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-3-25 19:06 發表

和 donic F1 比較, 如何?
05係會好過f1
但如果唔想買甘貴..f1既話不如買白金

而家新出左隻Baracuda咪仲好打

引用:
原帖由 風吹雪 於 2010-3-25 19:11 發表
試過 baracuda, 但覺唔夠彈

引用:
原帖由 風吹雪 於 2010-3-25 19:11 發表
但果隻沖人波唔係甘好~打的速度快..旋轉時的穩定性比其他膠好
但果隻膠不會囉黎做反手 多正手

我囡囡都有話反手塊膠愈來愈無力, 想推快d, 唯有用多d力. 我反而諗, 系咪佢要求的速度高了? 而家佢用力推波, 系咪反而可以幫到佢練力? 不過都系時候轉膠啦, 但又吾知轉咩好...真頭痕

引用:
原帖由 kaka061011 於 2010-3-25 23:59 發表
我囡囡都有話反手塊膠愈來愈無力, 想推快d, 唯有用多d力. 我反而諗, 系咪佢要求的速度高了? 而家佢用力推波, 系咪反而可以幫到佢練力? 不過都系時候轉膠啦, 但又吾知轉咩好...真頭痕
試下用下白金
夠晒彈~

引用:
原帖由 kaka061011 於 2010-3-25 23:59 發表
反手塊膠越來越冇力, 可能係想增加回球既速度, 這可能是對手的球速快了, 因而趕不及! 其實她可以先調節擊球時間及動作! 看看有沒有改善!!
用力推球未必是好事, 如果她的動作是鞏固了還好一點! 如不是就可能變形! 其次係..這會導致她發死力! 這會影響連續擊球既連貫性及擺速!
請問她打的是那塊板及反手打緊咩膠?

一般都不建議打donic jo系列因為太貴, 貴在.. 就拎BTY既膠比較, 當高檔d打T64, 價錢係大約1倍, 但係個損耗程度係一對三, 即係你換大約三塊DONIC都未需要換一塊T64!
雖然JO PLAT 及 GOLD 都幾好打, 但係實在爛得太容易, 好唔化算! 見好多同學仔打得JO都有兩塊膠或兩塊板, 練球同比賽! 不過也試過一場比賽就要了二百錢了! 都唔緊要, 只係多左塊練習膠嗟..

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-3-25 19:16 發表

試過 baracuda, 但覺唔夠彈
baracuda應該係屬於咬住後再加力頂出來打, 如打開一般彈的膠如TENSOR等會覺得冇左出球爽既感覺!
注意速度同旋轉唔係正比..

發新話題