36 12
發新話題

[橫打] 橫打是否可以完全代替推擋 ?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動
應該雖要,攻好過守,有難道、去練 law。

無人講backhand既?

我個人覺得橫打防守仲好過推擋喎。。。

其實最重要既係睇人既水平,兩種打法都可以很強,我打慣橫打,但都要用推來set位…(少少意見^^)
主板: 黑檀5cs 正手:  國狂(國套)3 反手: Andro rasant

如果横推練得好就可以

想打好直板必先打好推擋 !

引用:
原帖由 yuen123321 於 2013-7-22 23:29 發表
想打好直板必先打好推擋 !
點解呢???????

如果成日用橫打,手腕會好傷,好似我咁

回復 28# 的帖子

極之同意師兄論點
我個人較傳統 推擋係直板既最基本既野 一定要學好
今年係恆生第一埸對是一名中一的小朋友 佢就係全橫打
冇錯,全橫打既攻擊力高,但係防守就冇咁好 何況係一個咁細既小朋友
如果佢有學推擋,我諗佢應該可以同我有得打 因為我個陣都幾緊張 發揮唔到
我一拉佢反手,佢直頭掛佐
推擋可以狂封對手 唔比佢起板 又可以打左打右 得閒放個短都得
而我今年係黃大仙分齡MF組,第一埸對手都係全橫打 而佢既橫打都係一下打死我
所以我係咁用推擋封佢 唔比佢起反手 結果個埸3:1羸佐
個一晚 我係全推擋 冇用過反手 而成績雖然冇頭4 但都有8強
我想講既係:推擋雖然冇橫打咁有殺傷力 但起碼可以救你一命
始終人會有緊張 推擋既技術要求比起橫打低好多
真心希望妹一位學直板既朋友都學一學推擋

橫打可以100%代替推擋
接發球擰拉係大勢所趨而推擋係做唔到
推擋定橫打擋波好 我覺得係橫打 擋波最重要既無可否認既係壓板 橫打易壓好多
小朋友學直板係無需要學推擋
用直板既國手除左馬琳仲有幾多個係推擋為主
仲有既係推波 推上旋就話易 下旋唔係話唔得 但咪仲高技術過橫打拉波
當細個習慣左推擋擋波大個就難轉橫打
浪費時間練左推擋不如花更多時間去練橫打仲好

擰得多隻手可以報廢
冇咁多個王皓 打波為開心姐
無謂要搵個身體較飛阿 係咪先?

我隻手就黎報廢
橫板最開心

引用:
原帖由 mun1 於 2013-8-13 21:49 發表
擰得多隻手可以報廢
冇咁多個王皓 打波為開心姐
無謂要搵個身體較飛阿 係咪先?
做咩過量都會有事
推得多手指都有事?

我覺得可以,很多專業球手都是全橫打

引用:
原帖由 vickyw288 於 13-8-2013 10:17 PM 發表

做咩過量都會有事
推得多手指都有事?
問題係傷成點啫
推波推到手指傷就太誇張了
因為橫打用手指力比推擋的為多~
而長用橫打會令手腕傷,除非手腕十分柔軟
而長用推擋不會令手腕傷,只是攻擊上不比橫打好

歸納上述球友和小弟的意見
如果講傷,我諗橫打會比較傷~
如果講攻擊性同壓上旋球,橫打會比較好
如果講防守性同變化(例如擠個波),推擋可能會好d

至於“橫打可唔可以取代推擋“,我就唔知lu
(以上為小弟看了球友的意見而作出的歸納和淺見,希望對“橫打可唔可以取代推擋“這個具爭議性的討論有幫助)

36 12
發新話題