發新話題

我要交功課希望各方大佬幫幫手!

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
問清楚係乜電筒先好 !

引用:
原帖由 smallstar 於 2010-2-3 16:30 發表

Copy from Wiki
What are Solar Sails?A solar sail is a large, lightweight mirror used to propel a spacecraft using the pressure exerted by sunlight. In essence, it works like a sailboat. Whereas a ...
睇極都唔明點推動!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2010-2-3 16:34 發表
如果你的電筒是聲音控制開關 , 敢就沒有反作用力
唔知點解,我諗起左星爺既太陽能電筒!

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 2010-2-3 16:41 發表

唔知點解,我諗起左星爺既太陽能電筒!
我屋企有兩支

佢個問題幾年級問題黎嫁 ? 光學題 ?  力學題 ?  IQ題 ?

力學題

係唔係普通電筒 ?

Newton's 1st law: action & reaction is equal & opposite
手槍發射時的反作用力=子彈的mass x 子彈出鎗膛的acceration(exit velocity/lenght of barrel)
光線(photon)是沒有mass,所以沒有反作用力

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2010-2-3 15:17 發表

小星星好叻呀..我連個題目都唔明....
我都係唔 updated,好多都係十幾年前既理論!

引用:
原帖由 momotarou 於 2010-2-3 17:19 發表
Newton's 1st law: action & reaction is equal & opposite
手槍發射時的反作用力=子彈的mass x 子彈出鎗膛的acceration(exit velocity/lenght of barrel)
光線(photon)是沒有mass,所以沒有反作用力
現在做的實驗仍難証明photon是沒有mass 的,或者將來能証實,所以我不敢說 no mass,光的了解現在仍是很少,例如相對論,光速是否永恆不變?宇宙不斷擴大對光速來說是否一定無變?黑洞對光又如何?對我仍是個迷!

多謝咁多位兄弟幫手但我問個令一個呀sir佢話有反作用力我問佢點解會有!佢問反我點解會冇!

引用:
原帖由 ㊣123456 於 2010-2-3 21:45 發表
多謝咁多位兄弟幫手但我問個令一個呀sir佢話有反作用力我問佢點解會有!佢問反我點解會冇!
咁令一個亞SIR係唔係話"光"有反作用力呢?!

因為我地可能誤解左你個問題!

係咪又講緊 "無處不在的作用力, 與反作用力" 依個問題呀?
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

引用:
原帖由 jack 於 2010-2-3 23:31 發表
係咪又講緊 "無處不在的作用力, 與反作用力" 依個問題呀?
如果冇會錯意,係講緊光從電筒射出,會否產生反作用力!

引用:
原帖由 ㊣123456 於 2010-2-3 21:45 發表
假設光子質量=零,重量=零
牛頓第一定律:
除非受到外來的作用力,否則物體的速度(v)會保持不變。
  公式: 如 作用力 F = 0 , 那麼速度的改變量 (包括方向)  
     Δv = 0.  
或 若 Δv ≠ 0 , 則 F ≠ 0.
註: 中國古代的哲學家也早已有相類似的概念,例如古書<<墨經>>有云:
止,以久也。止,無久之不止...

牛頓第二定律:
某質量為 m 的物體的動量(p = mv)變化率是正比於外加力 F 並且發生在力的方向上。
  公式: F  = d(mv)/dt  
質量 m=0, then f=0

牛頓第三定律:
作用力(Action)與反作用力(reaction)是 (數值)相等且(方向)相反。
公式: 如 FAB = A作用在B上的力(作用力),及
FBA = B 作用在A上的力 (反作用力),  
那麼 FAB = -FBA
FAB=0, then -FAB=0
0 = 無反作用力
本帖最近評分記錄

引用:
首先定義光子有無質量和重量,如果係零就無, M > 零就有。咁你問佢點定義先,佢話有,叫佢找文獻或實驗証明,佢話無就照公式計

好似光會受重力場吸引, 咁算唔算有 mass 呀, 究竟 mass 係乜黎架?我淨係識一好斤好似太約有 2.2 LBS

咁 gravitational force, magnetic force, electric force, 有無關係架?

Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

引用:
原帖由 jack 於 2010-2-4 00:05 發表
好似光會受重力場吸引, 咁算唔算有 mass 呀, 究竟 mass 係乜黎架?我淨係識一好斤好似太約有 2.2 LBS

咁 gravitational force, magnetic force, electric force, 有無關係架?
無錯,光會受重力場吸引,由直線運動變為弧線。
牛頓力學在古典物理(classical physics)雖然被多方面驗證為有效(valid),但在現代物理(modern physics)出現後,它的有效範圍就須重新定位。在高速度(接近光速),大質量和微小尺寸等情況下,都必須以新的理論取代它。
愛因斯坦特殊相對論 - 粒子物理學或玄理論取代!

光雖然是沒有質量但它有動能

引用:
原帖由 ㊣123456 於 2010-2-4 11:46 發表
光雖然是沒有質量但它有動能
似乎你已經知道正確答案喇喎!

發新話題