21 12
發新話題

大家對100m寬頻的意見

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:37 移動

大家對100m寬頻的意見

我有點興趣想join香港寬頻的100m,只要99元,大家有何意見?它有甚麼缺點?

如果唔多人用, 100M應該好爽; 缺點明顯係要簽超過一年 約!

佢好似安裝費要$300~同好似預繳$300~

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-12-25 19:18 發表
如果唔多人用, 100M應該好爽; 缺點明顯係要簽超過一年 約!
如果是好用的話,簽一年也不要緊。

引用:
原帖由 skyer 於 2009-12-25 19:37 發表
佢好似安裝費要$300~同好似預繳$300~
我當用一年,則每個月124元;兩年,則每個月111.5元;3年,則105.25元。
我每個月都用寬頻,預繳也不太要緊。
我本想用和記,但它說我的大廈不在覆蓋範圍。
香港寬頻說是獨享的,不是分享的,不知是否真確。

無其他寬頻公司合約在身既話去馬啦...
另外樓主可以上一 d 論壇睇下 "hkbn 下線"既事情
你可以做人下線一般人地都會比番三至六百蚊你
$99 100m 我覺得無得挑剔

引用:
原帖由 nicholas 於 2009-12-25 20:30 發表

我當用一年,則每個月124元;兩年,則每個月111.5元;3年,則105.25元。
我每個月都用寬頻,預繳也不太要緊。
我本想用和記,但它說我的大廈不在覆蓋範圍。
香港寬頻說是獨享的,不是分享的,不知是否真確。
我都用緊HKBN 100M $295/月,,速度OK, 尤其是做HKTTF backup 整個論壇只須五分鐘就可完成,平均速度有95M,我可以做介紹,我亦變為$99/月,我幫你比$300安裝費都重有著數,有興趣可PM 我!

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2009-12-25 20:50 發表
無其他寬頻公司合約在身既話去馬啦...
另外樓主可以上一 d 論壇睇下 "hkbn 下線"既事情
你可以做人下線一般人地都會比番三至六百蚊你
$99 100m 我覺得無得挑剔
我也看到,不過與不認識的人合作,有點不放心。

唉我都用緊bb25,想轉bb100,但又搵唔到人比我介紹

引用:
原帖由 nicholas 於 2009-12-25 23:04 發表

我也看到,不過與不認識的人合作,有點不放心。
咁就搵貓兄啦
我仲有成年網上行合約係身

實在係抵 我有不少朋友叫我轉!!  我都唔知點算!! 我又廢事麻煩惱!

引用:
原帖由 nicholas 於 2009-12-25 19:15 發表
我有點興趣想join香港寬頻的100m,只要99元,大家有何意見?它有甚麼缺點?
如果你想join既話,我推薦你丫,你就有$99啦!呢個月尾截啦!
如果你想join既就call 我啦!

我而家欠一個人咋,我搵左好耐啦,都冇朋友想轉hkbn!
我覺得用hkbn 都唔錯架!
本人都用左好多年!

push~~~

謝謝大家意見。我沒有合約在身,不過見還有幾天時間,想再考慮一下。

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-25 23:09 發表
唉我都用緊bb25,想轉bb100,但又搵唔到人比我介紹
請問上大陸和台灣的網站,hkbn的表現如何?

引用:
原帖由 nicholas 於 2009-12-27 16:43 發表

請問上大陸和台灣的網站,hkbn的表現如何?
我玩大陸遊戲都係咁,我之前用緊網上行,一轉左hkbn,d速度快晒,即刻無以前咁卡(lag)。我覺得佢網路都幾穩定,唔會無啦啦斷線,
去其他地方網站都係,不過速度就唔及本地啦,總有少少差距~

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-27 17:05 發表

我玩大陸遊戲都係咁,我之前用緊網上行,一轉左hkbn,d速度快晒,即刻無以前咁卡(lag)。我覺得佢網路都幾穩定,唔會無啦啦斷線,
去其他地方網站都係,不過速度就唔及本地啦,總有少少差距~
速度有差距是合理的,根源在於寬頻公司佔有多少條通往外地的線路。這樣說來用hkbn不錯了。

回復 5# 的帖子

引用:
原帖由 ksma 於 2009-12-31 07:11 發表
"獨享"其實係香港寬頻取巧, 詳情可以睇下電訊局俾香港寬頻既 warning letter:

http://www.ofta.gov.hk/zh/ca_bd/case_closed/t125_03.pdf

簡單來講, 香港寬頻指既"獨享" 係指由你既大廈的IP交換器至用戶處所之 ...
這警告信已是03年的事了,現在很多東西都改變了,首先我不是網絡商推銷員,祗是我對現在的網絡通訊有少許認識,希望與大家分享,現在大部份大厦及屋苑已鋪設了光纖,而先要多謝光纖之父高錕博士,才能使我們在互聯網有高速的資料傳送,多年前或現在仍有部份是用傳統的電話線作為資料傳送,光纖比一般網絡線 category 5 cable (速度為100M bps)快一萬倍,Category 5  cable 可在你電腦後面插着的,所以速度有多快可想而知,而出了大厦或屋苑,已是光纖傳送了,所以不須理會頻寬是多少。但唯一現在限制是在光纖到大厦裏的一個器件 GBIC ,這器件是將光能轉為電能再由 Switch (交換器) / Hubs (集線器)分到各住户,但這器件GBIC 現時普通最高只有 1.25G bps 變換速度,再前的祗有100M bps,(G 與 M 相差是十倍) 限制就在這裏,將1.25G bps 分給各用户,而 GBIC 最多一條光纖接四個,速度要提高就要再多加條光纖,但有一些用户由光纖接入屋內再用這 GBIC 器件(這是100M bps)才作轉換,所以才是100M 獨享,所以不要回想多年前的網絡。

21 12
發新話題