發新話題

[是非] 新一代比賽出事

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
其實宜家d球証真係好有問題, 今天起元朗也上演一幕裁判大哂鬧劇..
又係d問題球問題, 話說當時係打緊雙打賽, 當對手發球時, 接發球的球員舉住手走埋位去到拍當的前面, 即左手面接波, 當時係接失, 球証就判接發球方失分, 接發的即時向球証說球唔過檯..
球証話唔係, 教練同球員即時出聲, 而當時既副裁都見係發失, 有示意(正副球証間的溝通), 主裁冇理佢,
教練: 球証, 個波唔過檯..
球証:冇喎, 我見到紮界..
教練: 個波好明顯係唔過, 接發的要走去左面再走唔切拗住腰用正手接, 咁都係紮界, 唔會掛!
球証就衝去教練處話: 我話過就過, 紮界就紮界..
此時所謂既裁判長走過去話, 球証話乜就係乜, 到就係到, 明唔明!
教練話: 咁如果個波發左去左半檯(直線)都得咖啦..
球証: 係! 總之我話中就係中, 唔中就唔中..
此言又引起爭議, 見有個家長走出去唔知講乜,
>>以下對話係對家長說(家長上返觀眾席)
裁判長: 你係唔係話我, 我點樣做使要你依d係觀眾席出黎既人教我咩!
裁判: 你黎做丫, 你咁叻! 你話你睇到嘛! 我睇唔到啵, 你落黎做丫.. 黎丫!
裁判長就對裁判說: 你唔使理佢, 你做唔做關佢咩事!
負責人當時就站起中間, 目睹整個過程, 佢都有拉住裁判長..
之後見另一人走去同負責人講, 之後就換左副裁.. 冇錯係副裁..
後來打打下對方有double, 接發方就舉手回返個波, 個球証又判double果邊贏,
輸球那方又說, double喎球証, 又起烘動, 今次就更正返..

你地話d球証係唔係大哂..

引用:
原帖由 QQK 於 2009-12-21 02:43 發表
元朗D裁判係5係正式乒總裁判呀?咁擊
當時個副裁唔係, 主裁同裁判長係!
講野大聲又囂張! 串呀!

引用:
原帖由 raider2000 於 2009-12-21 13:09 發表
3:30pm 判翁x鈞  win ,
but  at  6:00pm (之後判重賽, 由10比10開始打過) 翁x鈞 不服判決 棄權走人
咁又唔係啵, 照#24樓主講(當第五局10:9時,出現咗一球擦邊球,但唔知係球證認為係擦下邊定睇唔到,佢好肯定咁舉手判分,並將分牌翻為10:10,但在場外既裁判長走入場內同球證講,話見到嗰球係擦邊,球證就推翻判決,將比分改判為11:9)
係裁判長走入去講先係判翁贏.. 唔係就10比10, 所以唔可以話先前(15:30)係翁贏後來(18:00)就重賽, 如果#24樓係講得岩, 咁翁就唔應該離場..

發新話題