發新話題

[是非] 新一代比賽出事

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
重賽後 , 有家長 棄權唔打

引用:
原帖由 borkee 於 2009-12-20 22:38 發表

咁以信打成點呢?
以信好叻仔..嬴左冠軍

點解裁判長可以衝入去推翻個球既結果ga?
唔係球證話事ga咩...

聖人都有錯 , 不過要重賽真喺好罕見

場外既裁判長影響左球證判決, 令比賽改為11:9完結, d家長嘈話裁判長冇權力甘做,之後重賽, 由10比10開始打過, 對方不滿意, 棄權走人

其實宜家d球証真係好有問題, 今天起元朗也上演一幕裁判大哂鬧劇..
又係d問題球問題, 話說當時係打緊雙打賽, 當對手發球時, 接發球的球員舉住手走埋位去到拍當的前面, 即左手面接波, 當時係接失, 球証就判接發球方失分, 接發的即時向球証說球唔過檯..
球証話唔係, 教練同球員即時出聲, 而當時既副裁都見係發失, 有示意(正副球証間的溝通), 主裁冇理佢,
教練: 球証, 個波唔過檯..
球証:冇喎, 我見到紮界..
教練: 個波好明顯係唔過, 接發的要走去左面再走唔切拗住腰用正手接, 咁都係紮界, 唔會掛!
球証就衝去教練處話: 我話過就過, 紮界就紮界..
此時所謂既裁判長走過去話, 球証話乜就係乜, 到就係到, 明唔明!
教練話: 咁如果個波發左去左半檯(直線)都得咖啦..
球証: 係! 總之我話中就係中, 唔中就唔中..
此言又引起爭議, 見有個家長走出去唔知講乜,
>>以下對話係對家長說(家長上返觀眾席)
裁判長: 你係唔係話我, 我點樣做使要你依d係觀眾席出黎既人教我咩!
裁判: 你黎做丫, 你咁叻! 你話你睇到嘛! 我睇唔到啵, 你落黎做丫.. 黎丫!
裁判長就對裁判說: 你唔使理佢, 你做唔做關佢咩事!
負責人當時就站起中間, 目睹整個過程, 佢都有拉住裁判長..
之後見另一人走去同負責人講, 之後就換左副裁.. 冇錯係副裁..
後來打打下對方有double, 接發方就舉手回返個波, 個球証又判double果邊贏,
輸球那方又說, double喎球証, 又起烘動, 今次就更正返..

你地話d球証係唔係大哂..

無咁長時間,2個鐘啦!好似話副裁判長講

元朗D裁判係5係正式乒總裁判呀?咁擊

引用:
原帖由 QQK 於 2009-12-21 02:43 發表
元朗D裁判係5係正式乒總裁判呀?咁擊
當時個副裁唔係, 主裁同裁判長係!
講野大聲又囂張! 串呀!

恭喜以信!

引用:
原帖由 Yankee 於 2009-12-21 14:37 發表
新一代只是一個小比賽而以 (高手是不得參加, 全港青少年前三名是不可參加的). 本人認為不應該棄權走人, 這是一個很好的機會給小朋友訓練比賽心態.  新一代比賽目的只是給香港的小朋友多一些比賽經驗, 不需拉隊離場抗 ...
拉 隊 離 場 怕 吾 怕 有 手 尾 跟?

哇咁大陣像!!

其實一個裁判去兼顧賽事所有部份,是相當困難既. 細佬仔球速慢仲可以睇到, 職業運動員o既球速就真係快到無影, 有冇擦邊,瀨網,好多時裁判都誤判架啦. 有科學實驗說明乒乓球係所有球類之中最快時速之一, 如果冇正副裁判或司線員, 人為情況只會繼續出現.

引用:
原帖由 Yankee 於 2009-12-21 14:37 發表
新一代只是一個小比賽而以 (高手是不得參加, 全港青少年前三名是不可參加的). 本人認為不應該棄權走人, 這是一個很好的機會給小朋友訓練比賽心態.  新一代比賽目的只是給香港的小朋友多一些比賽經驗, 不需拉隊離場抗 ...
部份同意,我相信個家長嬲到無其他方法可以做,我覺得棄權最後一著,對裁判投不信任一票,棄權也很有教育意義,因為是發表自己的意見,非消極.如果判左你贏又重賽,真是超兒戲!(最好當時立即重賽!)
,香港boxing king,xx 榮(睇news),決賽理應得分高過對手,但裁判計錯分,佢上數,也證明裁判錯,最後無用,佢為有白白睇住實至名歸的獎送左比人....

接受裁判的錯誤也是學打乒乓球的一個重要item!香港人,唔好鍾情舉重!(斤斤..)

思樂乒
eat to live, play & love
---------------------------------------------------------------------------------------
豈不知在場上賽跑的都跑,但得獎賞的只有一人?你們也當這樣跑,好叫你們得著獎賞。 凡較力爭勝的,諸事都有節制,他們不過是要得能壞的冠冕;我們卻是要得不能壞的冠冕。  所以,我奔跑不像無定向的;我鬥拳不像打空氣的。 (林前9:)

只因場內裁判唔夠果斷! 判決不應改完又改! 如繼續打下去,會對小朋友心理產生了影響(在不公平情況下冇人願意出來保護他),所以家長基於出於保護子女,便拉隊離場! 這都是可以理解的! (請大家明白他們是個七八歲的小童,心理會影響以後發展及行為! 輕則以後唔打乒乓球,重則會為少少事掉了生命,所以應當小心及留意!)

發新話題