117 123456
發新話題

【防守王】狂飆版主

【防守王】狂飆版主

首先要多謝 hkttf 比機會小弟同大家分享狂飆. 有見近年越多人選擇打狂飆, 而多了人打, 膠的質素就每況越下. 所以大家不防討論一下所打過的所謂好的狂飆有甚麼特質!

其實靚, 正的狂飆有以下特點:
- 膠面長期保持粘貼, 不是像搽了一層膠水的粘, 而能夠帶起個波而不拖拉得太耐.
- 耐用, 正的狂飆一般可以用上三至四個月, 甚至半年 (以每星期兩場計算)
- 三四個月後, 就算膠面再沒有粘的感覺, 拉球仍然有帶起個波既感覺
- 海棉彈度適中. 現時買到的, 通常都硬到飛起, 不要信數字, 39的硬度也有像四十一的感覺. 這個沒法子, 要自己小心去試. 省狂比較易找到靚海棉.
- 正的狂飆海棉會越打越鬆, 越打越好打.

唔正既:
- 膠面比較光新, 開頭極粘, 乒乓波可以掉轉停留十秒都仲得. 但打幾場之後, 光面就會甩.
- 以洗板水一洗, 膠面加速玩完.
- 就算小心保存, 最多不出兩個月, 就發覺拉唔到波, 及見膠面會很殘舊.
- 海棉超硬, 炸膠水也炸不開.
- 就算炸開了, 海棉耐用情況只會越黎越差. 越覺無力. 特別是離檯. 有轉無力.

以上是個人感覺, 有錯請更正!

1. 姓名: 防守王, Alan
2. 年齡: 今年剛剛夠秤打先進
3. 職業: 妙手仁心機構, 人人都關事既部門
4. 性別:
5. 興趣: 乒乓球, 網球, 足球, 羽毛球, 保齡球, 桌球, 打Winning, 吹水, 飲酒(紅, 白, 啤)
6. 專長: 乒乓球, 網球, 守龍門, 唱歌, 打波, 影相, 攪機. 聊啤妹, 骰盅
7. 居住: 鴨(利)洲
8. 波齡: 六歲開始打乒乓波, 曾受較正統的訓練, 後來停足十年無乜打過, 近五年出返黎打比賽, 成績一般
9. 性格: 無性格, 最梗要開心, 自己算係YES MAN, 鍾意玩. 極度反對扮野之人
10.  對這個網站有什麼期望: 對能夠參與 "07年我最喜愛的乒乓球討論區", 深感榮幸. 希望hkttf 永遠向前, 永不停步, 大家的理想都能達到. 將無可能變成有可能. 令到本地乒乓球圈再次振奮起來. 香港人要自強, 要加油. 香港運動員並不是垃圾. 其實乒乓球圈很細, 很窄. 大家一定要團結一致, 齊心合力把hkttf, 這個近年少有的極高質素的發言平台, 發揚光大!
11. 網誌: http://hk.myblog.yahoo.com/wongcyalan

引用:
原帖由 hkttf 於 2007-12-14 01:44 發表
好美味, 弓起防守王今晚順利覆卓成功 !!
你點知, 咁快收到風既????

防守王 狂飆版主

講o下我個網名由來先:

小弟除打乒乓波外, 都會打羽毛球, 網球, 同埋踢o下波咁!
踢波都係假, 因為都係用手多, 守龍門既.
因為身材比較高大, 腳法唔多好, 又想踢波. 所以比人推左去守龍.
由於自細打乒乓波, 所以反應特別好. 守龍就最好不過
守守o下, 越黎越好, 試過公司比賽中(11人), 連續六場不失一球,
再加上當中有兩場連救三個十二碼. 所以比同事稱為『防守王』
咁o岩去某forum登記, 就用埋呢個名搞o下笑咁囉!

點知班波友個個以為係我防守技術, 又或者只得防守唔識攻, 先至改呢個名!!
有時嚮球場上撞到波友, 大聲叫我, 有名唔叫, 大叫防守王, 都咪話唔尷尬!!!

『港聯清乒』隊友絕技簡介

防守王
(兵器)
- 中式直板(Stiga offensive CR)
- 正手狂飆(省)
- 755長膠橫打(少用)

(打法)
- 反手發球居多
- 正手全力爆衝, 一手去晒唔回板.
- 推攻屬於『推彈型』. 有防有頂, 有埋彈波(不過唔係好準). 間中長膠橫打.(都係唔準)

(強項)
- 以為我係防守打法, 點知我狂衝
- 以為我會搶攻, 我就去防守
- 滴死, 碰網, 都比較多. 同我打過既波友都知, 名乎其實既符碌王

(弱項)
- 動作大, 回板慢
- 動作慢, 害死雙打partner
- 好多時守守o下唔記得點攻

引用:
原帖由 hkttf 於 2007-12-14 02:30 發表
我都話我神通廣大....我裝了個webcam 在你個額頭, 你要小心d啦 !:lol

其實今晚今日0弟真d , 塵展鵬有做直播, 你無看咩 ?
嘩!!!! 你真係犀利......那我真的不去認識不可!!

遺憾未能跟鵬鵬學法. 他的正手衝波嚇死人啦!!

引用:
原帖由 香港乒乓球論壇 於 2007-12-14 11:15 發表
我一月一號同你一樣, 唔會打波, 同樣都未必去.......不過我有針幫我做直播..
你地琴日的飛法聚會羊晒啦.....咁多個甲早私片 ............已比人錄晒影, 點晒相.

邊個是鵬鵬la.....我剩係識展展 wor!!

好似話屎 ...
其實你無理由唔知, sea sea 噚日正在低潮中. 所以根本不能作準. 況且, 屎波王都係車邊到邊既機會先至去得打. 而且個場都係光明正大. 亦無乜野好提啦! 一場波局o者!

回復 11# 的帖子

總之我自己都唔知再有無機會打啦! 同埋唔知幾時打, 去邊度, 好飄忽呢!

sea sea 的而且確係一級好手. 球品, 人品絕佳!:)

我細細個就系鴨利洲長大:lol

可說是半個街彷,不過而家搬到九龍了
最新乒器...........................................
蔣彭龍 9mm + Andro / Roxon 450

引用:
原帖由 小過童 於 2007-12-21 14:49 發表

原來您本來係南區之友來呀?! 幸會!:handshake

想起舊舊的鴨脷洲大街, 特色係街尾有好受歡受o既海鮮大排檔; 但街中央好似經常有人打下齋, 街燈唔多同無乜漁泊岸時, 個街好暗下!:o

鴨脷洲西邨就成個舊社區咁; 東邨好新!

當年大排檔3檔頂立,我就最鍾情珠記大排檔:lol

還有當年最盛行的是機器廠及船廠,可說是全個島的命脈.
最新乒器...........................................

引用:
原帖由 小過童 於 2007-12-21 18:19 發表

其實我都係呢五六年先至般入鴨記. 之前嚮柴灣由細到大!!!

引用:
原帖由 feideepking 於 2007-12-21 19:09 發表

原來您本來係南區之友來呀?! 幸會!:handshake

想起舊舊的鴨脷洲大街, 特色係街尾有好受歡受o既海鮮大排檔; 但街中央好似經常有人打下齋, 街燈唔多同無乜漁泊岸時, 個街好暗下!:o

鴨脷洲西 ...
而家大街, 我個人覺得最正係發記飯店. 十點後仲有特價添!!

引用:
原帖由 防守王 於 2007-12-22 09:17 發表

而家大街, 我個人覺得最正係發記飯店. 十點後仲有特價添!!
有無試過艇仔河粉..........每晚近碼頭,有隻小艇賣的叉燒河粉...........正

引用:
原帖由 小過童 於 2007-12-22 10:14 發表

有無試過艇仔河粉..........每晚近碼頭,有隻小艇賣的叉燒河粉...........正
聽就聽得多. 真係未試過! 個個都話好食!

太子警署對面食米線. 見到兩隻巨獸...........................
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

今年聖誕, 都無出過去睇燈熄. 唯一見過最得意既, 就係佢啦!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

117 123456
發新話題