發新話題

【網友分享】球品是不是要教呢?

又可以這樣看法:

球品很難有一個公論. 我都說過, 有波友很謙虛, 每見一位波友都會say high, 問好. 但有別人會話他虛偽.
而有另一波友, 每次打球都很認真, 差點連友誼球局都要叫暫停, 教練指導及六分沫汗. 認真到打完比賽都會作即時檢討而不言笑. 場外人便說他囂張, 串咀.

真是觀點與角度問題啊!!  不過, 我都會預到比我強得多的球手, 若他放我高球, 我會用盡努力打回去. 若他態度傲漫及似不尊重我而玩我的話, 我便笑口筮筮, 也當玩樂一場球局啦. 內心會不快, 最多打完以後避免再對戰了.

可能我的技術真的難令對手打得起勁. 唯有自我檢討. 他不尊重我是他的事. 我也拿他沒法子. 這個想法也未嘗不可.

反而樓上講過一點, 我都幾認同. 如果對著令自己無癮的對手, 真的不知點算好. 自己唯有鬆手少少, 否則 B Lee Bar Lar 打完波. 對手都唔知咩事, 自己又無癮. 而我自己都愛跟不同人打球, 所以本來就有幾套波. 對高手就博命, 五五波的, 就打自己水平. 對差過自己的, 便就著對手水平而認真打. 雖然未必會全力打, 但至少都要比對手感受到, 我對他起碼的尊重. 這是我地做法.

對差過自己的, 便就著對手水平而認真打. 雖然未必會全力打, 但至少都要比對手感受到, 我對他起碼的尊重. 這是我地做法.

收到 ! 多謝王兄尊重我 e 隻小貓
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 防守王 於 2009-9-28 14:48 發表
又可以這樣看法:

球品很難有一個公論. 我都說過, 有波友很謙虛, 每見一位波友都會say high, 問好. 但有別人會話他虛偽.
而有另一波友, 每次打球都很認真, 差點連友誼球局都要叫暫停, 教練指導及六分沫汗. 認真到 ...
贊同最後o個段, 咁你舒服,我又輸服. 氣氛和諧d

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-28 14:54 發表
對差過自己的, 便就著對手水平而認真打. 雖然未必會全力打, 但至少都要比對手感受到, 我對他起碼的尊重. 這是我地做法.

收到 ! 多謝王兄尊重我 e 隻小貓
我當然尊重你. 因為你都無放我高球........!!
我又無資格放你高球.......嘩卡卡

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-9-28 14:59 發表

贊同最後o個段, 咁你舒服,我又輸服. 氣氛和諧d
老老實實. 開波前點知你咁勁/屎.
我屎你又無癮, 我勁, 又到我無癮. 開波前唔通問你 "你打乜組, 贏過公開賽未? 跟邊個教練?? 排名幾多?!?!?"

發覺對面波友無料到的話, 雙方都會無癮. 咁就快手打完佢啦. 如果對面條友好認真, 明知佢唔得, 咪比多幾個機會佢攻波, 不過我要重申, 比佢攻, 即係推多d比佢正手, 而唔係放高球. 哈哈....我唔使練放高球. 因為我屎波.

引用:
原帖由 防守王 於 2009-9-28 15:16 發表

我屎你又無癮, 我勁, 又到我無癮. 開波前唔通問你 "你打乜組, 贏過公開賽未? 跟邊個教練?? 排名幾多?!?!?"

發覺對面波友無料到的話, 雙方都會無癮. 咁就快手打完佢啦. 如果對 ...
agree~
其實遇著比自己弱既人個時,手唔手鬆好難界定對/錯,始終各人有各人既做法,亦都唔知對手諗法。手鬆,對手可能覺得你唔尊重;唔手鬆,下下去盡,又有人會覺得無面。
就算係手鬆,都可以認真d咁去控制,打下落點.....
其實手唔手鬆問題不大,問題既係態度吧?
但有無去到侮辱,都係心照......

引用:
原帖由 防守王 於 2009-9-28 15:16 發表

發覺對面波友無料到的話, 雙方都會無癮. 咁就快手打完佢啦. 如果對 ...
咁礦X坤係香港打波咪好冇癮? 咁佢算唔算手鬆?

其實手唔手鬆問題不大,問題既係態度吧?香港乒乓球
100% Agree

Eric 講左一個重點, 放高球好, 兇狠的好. 怎樣打其實也無問題
其實問題是態度.
香港乒乓網

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-9-28 15:37 發表

咁礦X坤係香港打波咪好冇癮? 咁佢算唔算手鬆?
所以謝X俊唔喺香港打囉!
正手反膠(Tibhar VIP)
反手長膠(Tibhar Grass D.TecS)
今期用Komann 訂做拍

引用:
原帖由 eric985281 於 2009-9-28 15:32 發表

agree~
其實遇著比自己弱既人個時,手唔手鬆好難界定對/錯,始終各人有各人既做法,亦都唔知對手諗法。手鬆,對手可能覺得你唔尊重;唔手鬆,下下去盡,又有人會覺得無面。
就算係手鬆,都可以認真d咁去控制,打下落點 ...
師傅仔一係唔出聲,
一出聲就講到重點,
真係勁呀!
o( ^ (00) ^ )o

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-28 15:37 發表
其實手唔手鬆問題不大,問題既係態度吧?香港乒乓球
100% Agree

Eric 講左一個重點, 放高球好, 兇狠的好. 怎樣打其實也無問題
其實問題是態度.
三十男入面有個放球王. 佢乜場都放, 都係笑口筮筮. 但係從來無人話佢唔尊重對手.

所以, 見仁見智. 我地討論球品, 嚮態度出發正確極.

聽聞 iphone 都一樣放高球. 對住高佬峰一樣照放
香港乒乓網

大家留意下7:19-7:31...
放高球放到咁高, 唔知算唔算無品

香港乒乓網

引用:
原帖由 防守王 於 2009-9-28 17:02 發表

三十男入面有個放球王. 佢乜場都放, 都係笑口筮筮. 但係從來無人話佢唔尊重對手.

所以, 見仁見智. 我地討論球品, 嚮態度出發正確極.
我寶達有個街坊人人都叫佢做 ( 防守王 ) .......死火!唔知正牌防兄有無將個名注冊呢
我地個個街坊都好 like 同佢打,我就一定 mark 住佢唔比佢走 ( 需然輸多贏少 ),佢既打法同防兄隊友一樣,
真系3、5、7 板都秋佢唔死 同佢打完,無氣、死得
嚮態度出發系正確的,我支持正方
最新乒器...........................................
蔣彭龍 9mm + Andro / Roxon 450

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-28 17:17 發表
聽聞 iphone 都一樣放高球. 對住高佬峰一樣照放
咁我又想問你一個問題!!! 唔該!!

高禮澤同你打波, 一見你明顯唔夠佢打, 佢就整塊長膠篤你. 仲笑口筮筮話練野. 哈.....

等如我同你打, 我同你打足五局, 你都係用長膠......, 你都係練緊野!!!

咁我可唔可以話你玩我??? (當然唔得啦. 你根本就係打長膠!!)

回復 18# 的帖子

野田小姐:希望妳的手傷無礙,沒有影響到打球。
多謝妳對小兒的誇獎!好興幸他有一位好的啓蒙教練,不單教他打球,還時常提點他作為一個球員應有的品行和態度,無論勝負也不能失丟風度。小兒在那塲比赛學到很多東西,多謝妳的指點,期望將來再有機會向妳請教。

引用:
原帖由 ra715a 於 2009-9-28 17:32 發表
多謝妳對小兒的誇獎!好興幸他有一位好的啓蒙教練,不單教他打球,還時常提點他作為一個球員應有的品行和態度,無論勝負也不能失丟風度。小兒在那塲比&# ...
我們作為家長的、球員的,期望能認識這位網友、家長,向他/她學習學習。( HKTTF 網友系有風度、有內涵的 )
最新乒器...........................................
蔣彭龍 9mm + Andro / Roxon 450

昨天我地一班波友同馬龍生教練打波
坦白講我地同馬教練打波的技術真的相差十萬九千里
但他沒有半點囂張, 亦沒有看不起我們,
多多少少他都有留手, 但又唔會唔認真. 果真是高人
香港乒乓網

引用:
原帖由 防守王 於 2009-9-28 17:29 發表

咁我又想問你一個問題!!! 唔該!!
高禮澤同你打波, 一見你明顯唔夠佢打, 佢就整塊長膠篤你. 仲笑口筮筮話練野. 哈.....
等如我同你打, 我同你打足五局, 你都係用長膠......, 你都係練緊野!!!
咁 ...
防兄記性原來不太好, 最近一次同你在百0了打, 你好似 3:0 ko 我. 不過三局加埋我好似過左 11分
香港乒乓網

引用:
原帖由 ra715a 於 2009-9-28 17:32 發表
多謝妳對小兒的誇獎!好興幸他有一位好的啓蒙教練,不單教他打球,還時常提點他作為一個球員應有的品行和態度,無論勝負也不能失丟風度。小兒在那塲比&# ...
你睇到真係好呀,
我真係好衷心想讚下你仔仔呀!
仲有佢真係好可愛, 我差d忍唔住想錫佢一啖呀!!
當然我都知蔡sir係一個好教練啦!!!
希望有機會用我最好狀態再同佢切磋切磋....
o( ^ (00) ^ )o

發新話題