發新話題

【網友分享】球品是不是要教呢?

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-9-27 19:26 發表
球品要教真係好難教既其實
要睇下小朋友受吾受先得
冇錯,有時教練也不做得什麼,但家長有時見到、知道,都冇教導小孩子,不過可能家長都係咁!
昨日,大寶哥也在教導小朋友,小朋友做錯嘢,佢真係鬧嗰隻,其實我早已欣賞佢gala!
上次團體比賽對着佢隊波,中途發生咗一D事,但他只叫隊員專心比賽,不要理會其他事,當日的比賽我哋輸1:3,完了比賽後,他們很有禮貌地到我方握手,態度十分誠懇,我們都覺得輸得很舒服!
正手反膠(Tibhar VIP)
反手長膠(Tibhar Grass D.TecS)
今期用Komann 訂做拍

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-27 22:19 發表

bond兄,我都同意放高球沒有問題,但如果加埋對方嘅動作及面部表情,咁你又點睇呢?
有點挑釁....

對方什麼動作及面部表情

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-27 22:27 發表

無幾耐之前................
記憶中真係無 wor...anyway, 我每球波都出盡力o架
究竟天, 有幾高 ? 我想飛, 飛進星河路 !

引用:
原帖由 kelvin 於 2009-9-27 23:04 發表
對方什麼動作及面部表情
你問下當時人喇!
他不只是今場賽事係咁,其他賽事的當時人以我所知包括有甲、乙、丙組人仕!

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-9-27 12:13 發表
波記係一個好人,好球員,好領隊!

我昨晚睇了—段韓陽的短片,遲少少upload。
多謝你呀!

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-27 13:53 發表

你嗰場我都有喺度睇,
認識此君嘅!看到呢篇文章都會會心微笑!以往,他尊不尊重對手!已不在乎了,只不過希望大家能開開心心咁打波,重申聲明,我呢篇文章不是撩是鬥非,亦不想引起罵戰,大 ...
希望大家都能用包容和寬容嘅心來比賽啦
呢幅係小弟電話嘅 wallpaper, 共勉之

究竟天, 有幾高 ? 我想飛, 飛進星河路 !

引用:
原帖由 likwaiw 於 2009-9-27 02:34 發表
其實放高波都唔算無咩球品啦.....
如果佢出台就拉, 近台勁剔, 高DD都bet死你, 板板沖爆你, 重鬼咁準,
一分鐘唔使就11:0 收你工, 之後叫你下場幫佢打氣, 你會點??
佢咁樣合哂你要求, 認真同有禮貌, 咁又點???
唔通 ...
球品是因人而異. 有人會話好禮貌叫做虛偽. 亦又有人覺得認真打波唔笑叫做串.
輸左波比高過自己既球手本是正常, 但比賽中所受到的屈辱, 只有當事人自己知道.

樓上都唔少意見, 我只想提出, 高禮澤打甲組公開賽對住本地甲組, 技術差距好大,
但高禮澤點樣打............大家都見過.

我唔想再去評論邊個人用咩方法打咩波, 因為都係合法勝出,
放高球, 擺位, 爆衝, 推彈, 削球等等......總之合法贏波, 無人可以講,
但係, 比賽者當時心態, 佢自己有無侮辱之意, 佢自己最清楚.

所謂 "因" "果"..........心照!

只要是不犯規 , 我唔介意對方用任何方式去比賽 , 包括放高球 , 叫罵 , 俾壓力裁判 , 啦啦隊歡呼 , 等等
因為乒乓球比賽本身就是千變萬化 , 所有有可能發生既事情 , 如果都已經考慮到 ,
小朋友放高球 + 態度(hill)張 , 應該只視為可能發生的情況之一 ,
本身如果沒有想到有可能同小朋友比賽 , 而且是高水平 , 放高球的高傲小朋友比賽 ,
這樣 , 你隊友本身對比賽的認知可能不足 , 準備不足 ,
負面看法導致心裡不愉快 , 向你報告 ,
如果是正面睇法 , 可視為一次寶貴經驗 , 技不如人 , 有可能誘使對手提不喜勁比賽
因此 , 如果我是你隊友 , 我會對該小朋友說 : 小朋友 , 同我比賽 真是委屈了你, 我們水平有距離 , 令你比賽不來勁 , 很抱歉 !
以上純粹我個人意見 , 不喜勿插 !

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-27 13:56 發表

冇事吖嗎?
仲有小小痛啦!
o( ^ (00) ^ )o

引用:
原帖由 melody 於 2009-9-27 21:35 發表

野田姐姐你隻手重有無事ar
你錫返就無事啦!
o( ^ (00) ^ )o

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2009-9-28 01:57 發表
只要是不犯規 , 我唔介意對方用任何方式去比賽 , 包括放高球 , 叫罵 , 俾壓力裁判 , 啦啦隊歡呼 , 等等
因為乒乓球比賽本身就是千變萬化 , 所有有可能發生既事情 , 如果都已經考慮到 ,
小朋友放高球 + 態度(hill) ...
只要係理性討論,講乜嘢都得!
非常同意你嘅睇法!冇錯,只要不是犯規,任何方式都ok!但有時針唔拮到肉唔知痛,你同我都好難理解,我和這位隊友實在太熟及太長時間在一起,所以諗嘢嘅方向好接近,如果今次嘅情况發生喺我或你身上,結果可能不一樣!
其實嗰晚我都好想呀志兄冇心機同我打呀!因為如果他一不留神,我可能有機會 ........但佢冇咁做!
好高興能一睹你嘅風采,有機會希望跟你切磋一下

引用:
原帖由 防守王 於 2009-9-28 01:22 發表

球品是因人而異. 有人會話好禮貌叫做虛偽. 亦又有人覺得認真打波唔笑叫做串.
輸左波比高過自己既球手本是正常, 但比賽中所受到的屈辱, 只有當事人自己知道.

樓上都唔少意見, 我只想提出, 高禮澤打甲組公開賽 ...
簡直係發人心醒 ,我都唔想由討論變成罵戰!
因為我哋打波本應係消閒作樂,打波打到嘔十幾両血又何必呢?..................何必呢?

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2009-9-28 01:57 發表
小朋友放高球 + 態度(hill) ...
我唔同意,咁即等如話冇犯法冇犯規做乜都得!

而家係講球品,球品係打波時的品行,關乎體育精神,對自己及對手的尊重。

當然遇到咁情
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

當然遇到咁情形要調節自己心態應對,但是知易行難呀!
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

引用:
原帖由 kenfu 於 2009-9-27 06:51 發表
話明小朋友就預左佢會有小朋友的行為. 作為大人的我們也需要有好好的球品. 什麼是球品?? is ... 包容
呢d唔係叫包容,係縱容。 養不教,父之過。

brokee , 你幾時見到我打波 ? 好像不太清楚

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2009-9-28 09:42 發表
brokee , 你幾時見到我打波 ? 好像不太清楚
丁組月賽囉!

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-9-28 09:34 發表

而家係講球品,球品係打波時的品行,關乎體育精神,對自己及對手的尊重。

當然遇到咁情
係唔係叫代溝呢?可能大人諗嘢同小朋友唔同,但小風兄並不是小朋友吖?

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-9-28 09:34 發表

當然遇到咁情
我都唔同意 , 我只係不介意 , 體育精神亦認同 , 勿恕 ,歡迎回應

發新話題